Πολιτική

«Τα γυρίζει» ο Μητσοτάκης για τα αμυντικά κενά λόγω Ουκρανίας

«Τα γυρίζει» ο Μητσοτάκης για τα αμυντικά κενά λόγω Ουκρανίας Φωτογραφία: MICHAEL REYNOLDS/EPA
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», διαμήνυσε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες της Συμμαχίας για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το ενιαίο όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εντός των συνόρων, επισήμανε ωστόσο ότι «εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του».

«Θωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος εκτίμησε ότι αυτό είναι κάτι το «αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας».

«Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης. Αυτό προϋποθέτει, όμως, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει. Πιστεύω ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό στον απόηχο της προχθεσινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» και αυτή «είναι μία θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία δεν αποκλίνουν».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει μία ακόμα πρωτοβουλία του ΟΗΕ, υπογράμμισε πάντως ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του περιεχομένου του πρώτου πορίσματος που έχει καταθέσει η προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ και επομένως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα θα συζητήσει με τον γενικό γραμματέα με ποιον τρόπο θα μπορεί και ο ίδιος να εμπλακεί σε μία ακόμα προσπάθεια, «την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει, για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει».

« Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει μία δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης προσεχώς, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κας Ολγκίν και πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

«Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο»

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης με αφορμή αναφορά του στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΝΑΤΟ Public Forum, ότι παραδέχθηκε «κενά» στην ελληνική άμυνα, με αφορμή την ενίσχυση της Ουκρανίας.

«Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε «σε όλους αυτούς οι οποίοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, δύο δεδομένα», όπως είπε.

«Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» και ο ίδιος έχει πει πάρα πολλές φορές ότι «σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας».

Υπογράμμισε επίσης ότι ένα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε «είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και επιπρόσθετα χρήματα, αρκετά, για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό».

Ως δεύτερη παρατήρηση ζήτησε να «αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024 και να τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2019».

« Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μία δεκαετή κρίση. Είμαστε μία από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει απλά να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, τα ελικόπτερα Romeo τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 και το 2026, για να διαπιστώσει αν σήμερα η χώρα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ό,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, το 2019, τη διακυβέρνηση του τόπου», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει F-16»

Όσον αφορά την παραχώρηση F16 στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως « η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 στην πρωτοβουλία των F-16. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή».

Τόνισε πάντως πως «αν θέλουμε να μιλάμε για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό συνθήκες συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Και για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση τέλος αν ζητήθηκε από την Ελλάδα, όπως και από άλλες χώρες, να ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300».

«Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να στηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη την οποία δίνει», συμπλήρωσε.