Πολιτική

Δούκας: Πώς μπορεί να αποτραπεί το φιάσκο με τα πράσινα τιμολόγια

Δούκας: Πώς μπορεί να αποτραπεί το φιάσκο με τα πράσινα τιμολόγια Φωτογραφία: Eurokinissi
Όπως επισημαίνει, «η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι κάτι αναπάντεχο».

«Μετά το φιάσκο στο θέμα των επιδοτήσεων ρεύματος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ζούμε το προαναγγελθέν φιάσκο με τα πράσινα τιμολόγια» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σε παρέμβασή του, εξηγώντας πώς μπορεί να αποφευχθεί.

Όπως επισημαίνει, «η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι κάτι αναπάντεχο. Κάθε καλοκαίρι αυξάνεται η ζήτηση για ρεύμα και αυτό συνήθως συμπαρασύρει εποχιακά προς τα πάνω και την τιμή της χονδρεμπορικής» και συνχίζει, σύμφωνα με το energypress.gr: «Αυτό το γνωρίζει κάθε τριτοετής φοιτητής στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Εάν λοιπόν περιμέναμε την καλοκαιρινή αύξηση στη χονδρεμπορική, τι έκανε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από φουσκωμένους λογαριασμούς μέσα στο καλοκαίρι; Η απάντηση είναι απλή: τίποτα!

{https://x.com/h_doukas/status/1812039594847740249}

Κι όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά ξόδεψε και όλο το πολιτικό κεφάλαιο για να επιβάλει στην αγορά τα πράσινα τιμολόγια, τα οποία θα ήταν δήθεν καλύτερα για τα νοικοκυριά. Αυτό όμως που θα έπρεπε να κάνει όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν να εργαστεί για να επανέλθει μια κανονικότητα στο χώρο του ηλεκτρισμού, με ευρεία χρήση σταθερών ετήσιων τιμολογίων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο, και οι προηγούμενοι μήνες με τη χαμηλή τιμή στη χονδρεμπορική ήταν ιδανικοί για τη διάδοση αυτών των σταθερών τιμολογίων. Τότε όμως η κυβέρνηση επαναπαυόταν στις χαμηλές τιμές της αγοράς και δεν προνοούσε για την περίοδο των αυξημένων τιμών.

Τώρα όμως είναι αργά για δάκρυα και είναι ώρα για πράξεις ουσιαστικές που θα βοηθήσουν τα εκατομμύρια νοικοκυριά τους επόμενους μήνες. Για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει τη δυνατότητα να τροποποιηθούν κάποιες παράμετροι στα πράσινα τιμολόγια έτσι ώστε να μην πέσει συσσωρευμένη μια μεγάλη αύξηση στους λογαριασμούς του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Επίσης καλούμε την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τις εταιρείες προμήθειας ώστε αυτές να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα που έχουν και όποιες αυξήσεις προκύψουν να κατανεμηθούν σε λογαριασμούς σε βάθος κάποιων μηνών και να μην ζητούνται μια κι έξω από τους καταναλωτές.

Και βέβαια αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια νοικοκυριά να γίνουν τα ίδια αυτοπαραγωγοί με ανανεώσιμες πηγές και να έχουν σταθερό κόστος για το ρεύμα που καταναλώνουν. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να βρίσκεται στις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος που κυβερνά, γιατί τώρα στις πολιτικές προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση λίγων μόνο πολύ μεγάλων εταιρειών στο να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρικά δίκτυα. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας!».