Πολιτική

Ο Δραγασάκης αποχωρεί – Ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλοροεί

Ο Δραγασάκης αποχωρεί – Ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλοροεί
Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς κρίσης.

Το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η σκληρή σύγκρουση της ηγεσίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση, τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα που (εμφανίζονται να) υπάρχουν, και, κυρίως, η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να απαξιώσει ηθικά τον Αλέξη Τσίπρα με υπαινιγμούς περί βρώμικου πολιτικού χρήματος, δυσκολεύουν περαιτέρω τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την αίσθηση ενός κόμματος που απαξιώνεται και φυλλοροεί.

Ταυτισμένος με το κόμμα

Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη την οποία ανακοίνωσε χτες με δήλωσή του, αποτέλεσε ένα ακόμα πλήγμα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Αν και δεν συμμετείχε το τελευταίο διάστημα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης είναι ταυτισμένος με την ιστορική πορεία του κόμματος. Το 1991 στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ ήταν αυτός που βρέθηκε αντιμέτωπος με την Αλέκα Παπαρήγα. Η διάσπαση που ακολούθησε το συνέδριο, οδήγησε στη μετατροπή του Συνασπισμού σε ενιαίο κόμμα.
Στα 33 χρόνια που ακολούθησαν, ο Δραγασάκης βρισκόταν πάντοτε στις ηγετικές θέσεις αρχικά του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα. Για πρώτη φορά εκλέχτηκε βουλευτής με τον ενιαίο Συνασπισμού 1989. Επανεξελέγη με τον Συνασπισμό στις εκλογές του 1996, και με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2004, το 2007 και από το 2012 έως το 2023. Στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 έριξε το πολιτικό βάρος του υπέρ της αποδοχής του Μνημονίου. Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ως αντιπρόεδρος είχε σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική πολιτική.

Πρόκειται για έναν πολιτικό που έχει ισχυρό δεσμό με το ιστορικό πολιτικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαίρει αυξημένης αναγνώρισης στον πολιτικό κόσμο.

Το μήνυμα

Ο Δραγασάκης κράτησε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη, αλλά δεν ακολούθησε τα στελέχη που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά. Στην απόφασή του να αποχωρήσει φαίνεται ότι βάρυνε όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές, με προεξάρχουσα την κατηγορία περί βρώμικου χρήματος, την οποία τελικά ο Κασσελάκης ανακάλεσε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία.

Πέρα από αυτή καθαυτή τη σημασία που έχει η αποχώρηση Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να επισημανθεί το κάλεσμά του για δημιουργία νέου αριστερού κόμματος. Στη δήλωσή του αναφέρει: «Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη και αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας και της Αριστεράς, αλλά και η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται και μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη και ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού».

Ο Δραγασάκης κάνει όμως σαφές ότι δεν αποχωρεί από την πολιτική, καλώντας στη δημιουργία νέου φορέα: «Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας».

Σκληρή επίθεση

Στη δήλωση Δραγασάκη απάντησε με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση η Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί τον Δραγασάκη ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κι ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης παραμένουν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η αριστερά, επί της ουσίας κι όχι για τους… τύπους. Αριστερά σημαίνει η σύγκρουση με τα συμφέροντα και η υπεράσπιση των πολλών και των αδυνάτων με όλες μας τις δυνάμεις. [..] Αριστερά σημαίνει σύγκρουση με τις πανίσχυρες εταιρείες ενέργειας. Σύγκρουση με όσους λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. […] Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη και αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου». ΄

Το σχόλιο του Παυλου Πολάκη ακόμα πιο καθαρό: «Μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα». Την σκυτάλη πήραν τα τρολ Κασελάκη με αναρτήσεις του τύπου «Γιάννη Δραγασάκη να πας στο καλό...Να ξέρεις ότι δεν θα λείψεις σε κανέναν».

Άλλο μήκος κύματος

Σε τελείως άλλο μήκος κύματος το σχόλιο του Κώστα Ζαχαριάδη από τους 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. «Διαφωνώ με τη σημερινή απόφαση του Γιάννη Δραγασάκη, αυτή όμως η διαφωνία μας δεν με εμποδίζει να αναγνωρίσω την καθοριστική του συμβολή για το πως φτάσαμε ως εδώ, το ήθος του και ό,τι συμβολίζει για έναν κόσμο της Αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια ως σημείο αναφοράς.Η απαξίωση των συντρόφων όταν χωρίζουν οι δρόμοι μας είναι ξένη στον δικό μου κώδικα αρχών και αξιών».

Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης αναπαρήγαγε την ανάρτηση Ζαχαριάδη, προθέτοντας: «Προσυπογράφω κάθε λέξη. Οι διαφωνίες μας, όλα αυτά τα χρόνια, πολλές. Ο σεβασμός δεδομένος».

Ανάλογη η θέση της Όλγας Γεροβασίλη: «Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ δεν με βρίσκει σύμφωνη. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχνά τη μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή του στην Αριστερά και την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική μας πορεία».

Έκρηξη Καρτερού και έπαινος Χαρίτση

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γιάννη Δραγασάκη προκάλεσε την έκρηξη του Θανάση Καρτερού. Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Κατέβασε τον αυτοκρατορικό της αντίχειρα για τον Δραγασάκη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Που αποφάσισε να του δώσει μαθήματα για το τι σημαίνει Αριστερά. Τι σημαίνει στράτευση στην Αριστερά. Τι σημαίνει αριστερή στάση ζωής. […] Δεν βρέθηκε ένας να του πει του Κασσελάκη να μη διολισθήσει σ’ αυτού του είδους την έκπτωση. Διότι, έκπτωση είναι να βάζεις την υπογραφή του κόμματος, που ο Δραγασάκης υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή και για δεκαετίες, σε ανακοίνωση που διαβεβαιώνει ότι ο Κασσελάκης παραμένει σταθερός σε αξίες και αρχές που πρεσβεύει η Αριστερά, «επί της ουσίας», ενώ ο αποσυνάγωγος είναι αριστερός «για τους τύπους»».

Την απόφαση του Γιάννη Δραγασάκη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ επαίνεσε ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στον Σεραφείμ Κορώτσο στο Action. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς είπε ότι είναι σημαντική η απόφαση του Δραγασάκη, παρόλο που θα έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα. «Ο Δραγασάκης με νηφάλιο, συγκροτημένο και τεκμηριωμένο τρόπο λέει «όχι» στον εκφυλισμό και την απαξίωση ενός ολόκληρου χώρου. Και δεν δηλώνει παραίτηση από την Αριστερά και την πολιτική. Δεν λέει να πάμε σπίτι μας. Λέει ότι θέλουμε μια άλλη προοπτική», ανέφερε ο Χαρίτσης.

Άλλωστε, στην πολιτική όπως και γενικά στη ζωή, κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή…