Πολιτική

Νέα Αριστερά: Η Ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος

Νέα Αριστερά: Η Ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος Φωτογραφία: INTIME
Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς με αφορμή την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στον ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης περί παράνομης ισραηλινής κατοχής στα εδάφη του, ζητά με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε γνωμοδότηση μετά από αίτηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2022 σύμφωνα με την οποία η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ από το 1967 είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί. Κρίνει επίσης ότι οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομοι. Έκρινε τέλος ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για τις ζημιές από την παράνομη κατοχή» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Νέα Αριστερά προσθέτει ακόμα ότι «πλέον κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι ο Ισραήλ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, ότι η κατοχή και οι εποικισμοί στα Παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι. Πρόκειται για μια γνωμοδότηση που έρχεται την στιγμή κατά την οποία συντελείται μια γενοκτονία διαρκείας στη Γάζα».

Στην ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά καταλήγει λέγοντας πως είναι πλέον μονόδρομος η αναγνώριση της Παλαιστίνης και ζητά από την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αξιοποίηση κάθε διπλωματικού μέσου για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, να ταχθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους».