Πολιτική

Κύπρος: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι προκλήσεις Ερντογάν

Κύπρος: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι προκλήσεις Ερντογάν Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στις 20:30 το βράδυ.

Σε μία αναμενόμενη και συνήθη ρητορική μίσους επιδόθηκε για μία ακόμα φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 50ης επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία, απαντούν με απόλυτο συντονισμό, και έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

Στην Κύπρο βρίσκονται ήδη οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της λύσης του Κυπριακού στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επίθεση Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία., συνοδεία μεταξύ άλλων του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα επέμεινε στην απόρριψη επίλυσης του κυπριακού λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χιστοδουλίδη κάνοντας λόγο για κακομαθημένες λογικές.
Αναφέρθηκε και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο χρησιμοποιώντας τον όρο «ειρηνευτική επιχείρηση» ενώ χαρακτήρισε«παράλογες» τις δηλώσεις Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας».

«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1814573969850224827}

Η απάντηση στον Ερντογάν

Απάντηση στις δηλώσεις Ερντπογάν έδωσαν διπλωματικές πηγές, παραπέμποντάς τον στην τεράστιας συμβολικής σημασίας ομιλίας, που αναμένεται να δώσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο σημειώνοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς επί δεκαετίες.
Τόνισαν επίσης ότι Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος» έγραψε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στις 20:30 το βράδυ και σύμφωνα με την ΕΡΤ η ομιλία του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη.

Αυτό που τονίζεται από την Λευκωσία είναι ότι πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι, κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1814564019266551873}

Η απάντηση της Κομισιόν στον Ερντογάν

«Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στην ιερή μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα για τους αγνοουμένους και τους εκτοπισμένους και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι πολέμησαν γενναία για την υπεράσπιση της Κύπρου. Και δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου», σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες επανένωσης του τελευταίου διχασμένου κράτους μέλους της ΕΕ

«Σήμερα, σε αυτή την τραγική 50ή επέτειο, και κάθε μέρα, στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία. Οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια επανενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.