Πολιτική

Αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης

Αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης
Το κλίμα έντασης που δημιούργησε η Τουρκία με αφορμή τις έρευνες ανοιχτά της Κάσου από ιταλικό πλοίο για μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων στο πλαίσιο του σχεδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, θέτει σε μία ακόμη δοκιμασία την διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Μία επαναπροσέγγιση η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο ενόψει του επόμενου ραντεβού κορυφής Μητσοτάκη- Ερντογάν, τον Σεπτέμβριο, στην Νέα Υόρκη.

Η νέα τουρκική πρόκληση σημειώνεται λίγες ημέρες μετά τα μηνύματα αδιαλλαξίας της Άγκυρας στο Κυπριακό, την συνεχιζόμενη στοχοποίηση από την τουρκική ηγεσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ενώ συμπληρώνεται και από προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου, Ντ. Μπαχτσελί.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που καταδεικνύει για μία ακόμη φορά τα μεγάλα «εμπόδια» που ελλοχεύουν στην εξέλιξη της προσπάθειας για ελληνοτουρκική επαναπροσέγγιση, η οποία κινείται σε "ήρεμα νερά" όσο επικεντρώνεται στην «θετική ατζέντα», αλλά δεν έχει αγγίξει τα ζητήματα των μεγάλων διαφωνιών των δύο χωρών στα οποία αφορά η αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας και εκδηλώνονται οι προσπάθειες να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η νέα τουρκική πρόκληση επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα και στο πιο ουσιαστικό, μέχρι στιγμής, «κεκτημένο» της διαδικασίας επαναπροσέγγισης που δεν είναι άλλο από την «Διακήρυξη των Αθηνών», τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους."

Ο διπλωματικός πυρετός που εξελίσσεται από χθες, με τις «δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού», συνιστά εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό τεστ για την αντοχή και την αποτελεσματικότητα των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας που έχουν συμφωνήσει να διατηρούν οι δύο ηγεσίες και του μηχανισμού που υφίσταται σε ανώτερο επίπεδο με στόχο να προλαμβάνεται η εκδήλωση κρίσεων.

Το ιταλικό πλοίο «levoli Relume» πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων σε περιοχή που βρίσκεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και σε ένα σημείο εντός της ελληνικής ΑΟΖ που οριοθετήθηκε με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ενώ από την δική της πλευρά η Άγκυρα επιχειρεί επί της ουσίας να επιβάλει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, προσπαθώντας πάντως να διατηρεί χαμηλά τους τόνους της ρητορικής της, διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμεί την διατήρηση του κλίματος διαλόγου, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και πολιτικές που αφορούν στις εκμεταλλεύσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας, είτε ως προς τα υπόλοιπα», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση που ξεκίνησε εδώ και περίπου 16 μήνες έχει επιφέρει αποτελέσματα σε ότι αφορά την θετική ατζέντα, την βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, αλλά και τον δραστικό περιορισμό των παραβιάσεων, οι προκλήσεις από πλευράς της γειτονικής χώρας είναι αρκετές και σε αυτή την περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα αντέδρασε ακόμη και όταν η χώρα μας προχώρησε στην περιβαλλοντικού χαρακτήρα εξαγγελία για θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει τότε πως η επέκταση των θαλάσσιων πάρκων εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας «δεν αφορά την Τουρκία» και ότι «ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα προφανώς και δεν ζητά τη γνώμη κανενός".