Πολιτική

Κασσελάκης μαινόμενος: Πιο κοντά στη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
Κασσελάκης μαινόμενος: Πιο κοντά στη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ
Για τους δημοσιογράφους ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί το πιο χρήσιμο στήριγμα. Δίνει ειδήσεις ακόμα και στις άνυδρες ειδησεογραφικά ημέρες του τρίτου δεκαήμερου του Ιουλίου.

Χάρη δε στο ταπεραμέντο του, μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ακόμα και σε μια απολύτως «πληκτική» προσυνεδριακή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας υλικό προς αξιοποίηση στα ΜΜΕ.

Για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όμως η στάση του Κασσελάκη συνιστά ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. Μετά την αποτυχία του κόμματος στις ευρωεκλογές, ο Κασσελάκης δεν έχει σταματήσει να δίνει αρνητικές ειδήσεις. Με τις κινήσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την εσωστρέφεια, ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις και απαξιώνει το κόμμα.

Έκρηξη από το πουθενά

Όσα συνέβησαν χτες το βράδυ στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου δείχνουν ότι η συμπεριφορά του Κασσελάκη είναι απολύτως απρόβλεπτη. Μια τέτοιου είδους συνεδρίαση και μάλιστα εν μέσω θέρους, αποτελεί τον ορισμό της διεκπεραιωτικής διαδικασίας από τη στιγμή που οι συσχετισμοί είναι καθαροί. Κι όμως αυτή η «πληκτική» συνεδρίαση ανατινάχτηκε.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, στελέχη ο Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη και Γιαννης Ραγκούσης βάλανε δύο ζητήματα:

1. Να μην συμπέσει το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ για προφανείς λόγους δεοντολογίας.

2. Να καταθέσει ο Κασσελάκης γραπτά τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο Καταστατικό.

Τίποτα το φοβερό δηλαδή και τίποτα παράλογο. Όλως παραδόξως, οι παρεμβάσεις των τριών στελεχών προκάλεσαν την μήνη του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη στη συνεδρίαση και με ύφος μαγαζάτορα που μαλώνει τους παραγιούς σε παλιά ελληνική ταινία είπε: «Σε όποιον δεν αρέσει να φύγει από το κόμμα. Τέλος, είπα, τέλος».

Οι παριστάμενοι έμειναν έκπληκτοι από την έκρηξη Κασσελάκη. Μετά το πρώτο σοκ, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι Γιάννης Ραγκούσης, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ελένη Συμεωνίδου και Ζωή Καρκούλια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο Νίκος Παππάς ζήτησε από τον Κασσελάκη να ανακαλέσει.

Η (μη) σκοπιμότητα

Σε όσους παρακολουθούν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρό ότι ο Κασσελάκης δεν θέλει να πάρει πάνω τις καταστατικές αλλαγές που μετατρέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα Κασσελάκη. Οι προτάσεις θα προέλθουν «από τη βάση», δηλαδή από τους ανθρώπους του μέσα στο κόμμα.

Είναι επίσης καθαρό ότι θα προτιμούσε να έχει ξεμπερδέψει με την εσωκομματική αντιπολίτευση των 87 πριν το συνέδριο. Επιθυμεί δηλαδή την επίσπευση της (αναπόφευκτης κατά τα φαινόμενα) διάσπασης του κόμματος ώστε να πάει σε ένα συνέδριο-φιέστα που θα τον αποθεώσει.

Οι σκοπιμότητες είναι προφανές αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν χωρίς τη χτεσινή αδικαιολόγητη έκρηξη που έβλαψε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Κασσελάκη. Ο συσχετισμός μέσα στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ήταν δεδομένος και τα «θέλω» του προέδρου θα πέρναγαν χωρίς πολλά προβλήματα. Ο καβγάς δεν είχε λογική.

Όπως δεν είχε λογική και η ανάρτηση του Κασσελάκη λίγο μετά την ανατίναξη της συνεδρίασης: «Μια χαρά είμαστε με την Όλγα. Μην ανησυχείτε. Θα εκσυγχρονίσουμε συλλογικά το κόμμα μας για να ανταποκριθεί στην κοινωνία χωρίς να είναι δέσμιο κανενός συμφέροντος». Δηλαδή «αν δεν ήταν μια χαρά» τι παραπάνω θα είχε γίνει στη συνεδρίαση; Θα έρχονταν και στα χέρια;

Όποιος αναζητεί λογικές εξηγήσεις θα δυσκολευτεί να τις βρει στον ΣΥΡΙΖΑ.