Παιχνίδια Εξουσίας

Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: intime
Τι γράφει το K-Report και τι προβλέπει για την επόμενη μέρα.

Ένα από τα πλέον κρίσιμα διήμερα της ιστορίας του περνάει το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του να είναι ανοιχτά.

Ποιες όμως είναι οι προθέσεις όλων των πλευρών και πού οδηγείται η επόμενη μέρα; Αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική βάση, με πλούσια ύλη:

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλει να προσφύγει στις κάλπες ο Στ. Κασσελάκης, απορρίφθηκε η πρόταση που έκαναν χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος και Πολάκης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ε. «Μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα», απάντησε ο Στ. Κασσελάκης, επαναλαμβάνοντας τις αιχμές κατά Τσίπρα και ζητώντας οι βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα αποχωρήσουν. Οι «87» αποφασίζουν απόψε τη στάση τους στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα;

Η συνεδρίαση ΚΕ: Στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Για να μην είναι, όμως, απλώς λόγια, θα πρέπει να πάρει τη μορφή μομφής κατά Κασσελάκη. Ποιος θα την καταθέσει; Η αίσθηση της ομάδας Κασσελάκη είναι ότι δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής ο Π. Πολάκης. Μήπως οι «87»; Ίσως, αν συγκεντρώσουν τουλάχιστον 110-120 υπογραφές ώστε, κι αν χάσουν την ψηφοφορία, να εμφανιστούν ενισχυμένοι στην Κεντρική Επιτροπή.

Τα δύο ενδεχόμενα: Κι αν κατατεθεί πρόταση μομφής, δύσκολο θεωρείται να υπερψηφιστεί. Η ομάδα Κασσελάκη θα δώσει σκληρή μάχη για να μην περάσει –«έχω εκλεγεί για τρία χρόνια» λέει ο ίδιος, συμφωνεί και ο Ν. Παππάς. Αν απορριφθεί, ο Στ. Κασσελάκης θα έχει κάνει ένα ακόμα βήμα στην ιδιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπερψηφιστεί, θα ακολουθήσει τακτικό συνέδριο, με εκλογή αντιπροσώπων. Στις σημερινές συνθήκες, πιθανότερο είναι να πλειοψηφήσουν οι οπαδοί Κασσελάκη.

Στο Συνέδριο: Αν δεν πλειοψηφήσουν, το συνέδριο θα προκηρύξει εκλογές για ανάδειξη προέδρου από τη βάση. Από τη μια ο Κασσελάκης, από την άλλη δεν υπάρχει συμφωνημένη ισχυρή υποψηφιότητα –ανοιχτό αφήνουν το θέμα υποψηφιότητάς τους Γεροβασίλη, Φάμελος, Φαραντούρης, ίσως υπάρξουν και άλλοι. Αν, πάλι, στο συνέδριο πλειοψηφούν οι «Κασσελίστας», θα ανατρέψουν την απόφαση της ΚΕ λέγοντας «έχουμε αρχηγό, τον Στ. Κασσελάκη».

Ο κίνδυνος για τους «87»: Ο Στ. Κασσελάκης έχεις καλές πιθανότητες να επικρατήσει σε αυτές τις διαδικασίες –γιατί αδιαφορεί για τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να αποκτήσει την ιδιοκτησία του κόμματος -έστω μικρού ή πολύ μικρού. Η συγκυρία δεν είναι εύκολη για τους «87»: Διατρέχουν τον κίνδυνο να εμπλακούν σε διαδικαστικές μάχες, να τις χάσουν και να εξωθηθούν σε έξοδο μετά την ήττα τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται το τοπίο να ξεκαθαρίζει πριν τις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -η έκβασή της θα επηρεάσει και αυτές τις εξελίξεις.

# TAGS