Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Από πρόεδρος, απλό μέλος - Πώς φτάσαμε στην καθαίρεση Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Από πρόεδρος, απλό μέλος - Πώς φτάσαμε στην καθαίρεση Κασσελάκη
Αμηχανία, βουβαμάρα και εκρηκτικό κλίμα με το άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απλό μέλος πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής να είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. 163 υπέρ της πρότασης μομφής, 120 κατά, ενώ υπήρξε ένα άκυρο και δύο λευκά κατά την καταμέτρηση.

Θυμίζουμε ότι οι κάλπες έκλεισαν στις 13:00 και αμέσως ξεκίνησαν τηλεφωνικές κλήσεις για την καταχώρηση ψήφων όσων απουσίαζαν δικαιολογημένα.
Ετσι ψήφισαν στο σύνολο 286, οι 210 στην κάλπη και 76 τηλεφωνικά.

Πως φτάσαμε στην ήττα Κασσελάκη

Τρεις είναι αναμφίβολα οι παράγοντες που έφεραν την ήττα Κασσελάκη. Πρώτος λόγος ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος εκτός από τους υποστηρικτές του κατάφερε να πλησιάσει και να πείσει σημαντικό αριθμό από όσους στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δεύτερον η συνολική στάση των «87» και τρίτον το γεγονός ότι η ψηφοφορία έγινε τελικά μυστική κάτι που δεν ήθελε ο Στέφανος Κασσελάκης. Τα μέλη της ΚΕ ψήφισαν προφανώς πιο απελευθερωμένα και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι δρόμοι χώρισαν οριστικά Κασσελάκη - Πολάκη, παρά τις όποιες επιθέσεις φιλίας του έκανε στο παρελθόν ή του κάνει στο μέλλον.

Ο οδικός χάρτης

Από εδώ και πέρα αποφασίστηκε η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τις αμέσως επόμενες μέρες, η οποία θα συζητήσει και θα εισηγηθεί χρονοδιάγραμμα προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου εντός δύο εβδομάδων.

Το αντικείμενο των συνεδριάσεων θα είναι ο προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής Συνεδρίου, το οποίο θα έχει ταυτόχρονα και χαρακτήρα ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων και πολιτικού και προγραμματικού πλαισίου.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκπροσωπήσει στη ΔΕΘ το επόμενο σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς.

Πάντως, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η ημερομηνία προσφυγής στη βάση για εκλογή προέδρου θα αποφασιστεί από την επόμενη Κεντρική Επιτροπή ή από το Συνέδριο.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος επικράτησε ένταση έξω από την αίθουσα, καθώς περίπου 20 υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη ήθελαν να μπουν μέσα.

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι νιώθει «λυτρωμένος» και έκανε λόγο για μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «με κουκούλα».

«Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη ημέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος. Είναι πρωτοφανές η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έτσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο. Εξευτέλισαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Πολάκης: Είτε βγω πρόεδρος, είτε χάσω, θα συνεχίσω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ

«Επίπονη» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης τη διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή και «καθαρό» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την οποία πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα και εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας, με στόχο το ρίξιμο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Παράλληλα κάλεσε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν ώστε «να προχωρήσουμε τις διαδικασίες της εκλογής νέου προέδρου συντεταγμένα και προπαντός ενωτικά, χωρίς τις ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν στο τέλος».

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει ενότητα μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις απάντησε: «Μπορούμε να πάμε μαζί, η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω πρόεδρος, είτε χάσω, θα συνεχίσω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζω την προοπτική του κόμματος. Καλώ όλους τους συνυποψηφίους να κάνουν το ίδιο».

Τέλος, σε ερώτηση αν πρέπει να είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Παύλος Πολάκης αποκρίθηκε «Αν το θέλει, γιατί όχι;».

Παππάς: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κουβέντα» για υποψηφιότητά του

Ο Νίκος Παππάς απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με «απόλυτη ομαλότητα και τήρηση των προβλέψεων του καταστατικού».

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε «σχεδόν ομόφωνα» να συγκληθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, για να αποφασίσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, επεσήμανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα γίνει ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος, δεν θα στερηθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων του κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. «Στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας και δημοκρατικού διαλόγου σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα είναι υποψήφιος, ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα. Ανέλαβα με την εντολή της Κεντρικής Επιτροπής να εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ. Κανένα τέτοιο θέμα».

Φάμελλος: Δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι, ούτε νομενκλατούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε λανθασμένη την έκφραση που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης περί κουκουλοφόρων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα σε ερωτήσεις αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

«Δεν υπάρχει νομενκλατούρα, ούτε κουκουλοφόροι. Είναι νομίζω μια λανθασμένη έκφραση», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε από κλειστές κάλπες και από διαδικασία ψηφοφορίας η οποία επιλέχθηκε και για τη διαδικασία της μομφής. Όλοι μας, τα μέλη και οι βουλευτές εκλεχθήκαμε από διαδικασία ψηφοφορίας με κάλπες. Δεν υπάρχει νομενκλατούρα, η Κεντρική Επιτροπή και οι βουλευτές έχουν εκλεγεί απευθείας από τη βάση με διπλή νομιμοποίηση. Υπάρχει καταστατικό με το οποίο εξελέγη ο Στέφανος, το δέχθηκε και ήρθε με αυτό. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αμφισβητούμε το καταστατικό εκ των υστέρων και να είναι α λα καρτ», τόνισε.

«Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί νέος διχασμός, ήταν όμως μια δημοκρατική διαδικασία η οποία απέδειξε ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν στη συνεδρίαση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναγνώρισε ότι υπάρχει συρρίκνωση και απαξίωση των οργανώσεων και της απήχησης των ιδεών του κόμματος στον κόσμο. «Ξεκαθαρίζω ότι η επόμενη μέρα μάς βρίσκει όλους ενωμένους, μας βρίσκει στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να γίνει κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα και σήμερα τα μέλη της ΚΕ επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα για μια πολύ καλύτερη προοπτική», δήλωσε ακόμα.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε:

«Αυτό που έχουμε συνηγορήσει είναι στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την κινητοποίηση των δημιουργικών και δημοκρατικών ανθρώπων και στο ότι όλοι θα είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, από όποιον ρόλο επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του, γιατί είμαστε στρατιώτες. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν, προφανώς με ότι αποφασίσουμε συλλογικά, θα συνεισφέρουμε όλοι σε μια πορεία που δεν νομίζω ότι χρειάζεται σήμερα άλλη δήλωση».

Όταν ρωτήθηκε ξανά, αν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, απάντησε: «Δεν υπάρχει ώρα για συζήτηση που αφορά πρόσωπα. Όλους τους ενδιαφέρει αν θα υπάρχει ένα κόμμα το οποίο θα είναι δημοκρατικό, προοδευτικό, οικολογικό, ευρωπαϊκό, Αριστερό που θα δίνει λύσεις. Αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σπίρτζης: Κερδίσαμε σήμερα, θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο

Για «ανυποληψία και εκφυλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Χρήστος Σπίρτζης, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την ψηφοφορία που έβαλε το κόμμα σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών.

Παράλληλα τόνισε «κερδίσαμε σήμερα, θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο», μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία και ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ- που στην πράξη στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη- με την ελπίδα της κοινωνίας και του λαού για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου, πλειοψηφικού, που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα, θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο», συμπλήρωσε.