Πολιτική

Κόσμος για επέτειος Χιροσίμα: Επίκαιρο το αίτημα παγκόσμιου πυρηνικού αφοπλισμού

Κόσμος για επέτειος Χιροσίμα: Επίκαιρο το αίτημα παγκόσμιου πυρηνικού αφοπλισμού
«Επανέρχεται στο προσκήνιο η απειλή των πυρηνικών όπλων που θεωρούσαμε ότι απομακρύνεται», τονίζει ο ΚΟΣΜΟΣ

Η σημερινή επέτειος των 79 χρόνων από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, το εφιαλτικό αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αξίζει να μας αφυπνίσει μια ακόμη φορά για το θεμελιώδες ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΚΟΣΜΟΣ.

«Πολύ περισσότερο που, με τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, επανέρχεται στο προσκήνιο η απειλή των πυρηνικών όπλων που θεωρούσαμε ότι απομακρύνεται. Πρόκειται για την πλέον σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα που θα οδηγούσε σε μαζικούς θανάτους, καταστροφές και απελευθέρωση ακτινοβολίας με σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, τα εννέα πυρηνικά κράτη του Κόσμου διαθέτουν ένα απόθεμα περίπου 13.000 πυρηνικών κεφαλών, με 9,5 χιλιάδες περίπου από αυτές άμεσα διαθέσιμες για στρατιωτική χρήση (ισχύος αντίστοιχης με 135.000 χιλιάδες βόμβες Χιροσίμα - το 40% αυτών έτοιμες πάνω σε πυραύλους, σε υποβρύχια ή μαζί με αεροσκάφη σε βάσεις). Οι πυρηνικές χώρες δε συνεχίζουν να εργάζονται για να βελτιώσουν την ακρίβεια, την εμβέλεια και την καταστροφική ισχύ τους. Στα παραπάνω εφιαλτικά νούμερα δεν συνυπολογίζονται τα λεγόμενα «πυρηνικά όπλα χαμηλής ισχύος» (ή βρώμικες βόμβες) από πυρηνικά απόβλητα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ καλεί σε εγρήγορση, δημόσιο διάλογο και κοινές δράσεις πολίτες και οργανώσεις της κοινωνίας, ώστε να ισχυροποιηθεί η έκκληση προς τις Κυβερνήσεις να εφαρμόζουν στην πράξη τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ), αλλά κυρίως να προχωρήσουν στην υπογραφή και κύρωση της Συνθήκης του 2017 για την καθολική Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων (TPNW). Μια Συνθήκη που δεν αποδέχεται την ύπαρξη των πυρηνικών δυνάμεων και απονομιμοποιεί συνολικά τα πυρηνικά οπλοστάσια. Το αίτημα αυτό αφορά 34 χώρες της Ευρώπης (τα λεγόμενα κράτη –ομπρέλες των πυρηνικών κρατών)  και ανάμεσά τους, την Ελλάδα.

Ζητάμε να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος στην Ευρώπη και στη χώρα μας και να ακουστεί η φωνή των πολιτών, ώστε η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών να σταματήσουν να έχουν την ευθύνη για τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την κατοχή και τη συνεχή ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και τους συνακόλουθους κινδύνους. Να μην αποδέχονται, στο όνομα του δόγματος της αποτροπής που επικαλούνται οι λίγες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, να συνδράμουν ή ενθαρρύνουν πράξεις που απαγορεύονται από τη Συνθήκη Απαγόρευσης (όπως, ενδεικτικά, συμμετοχή σε ασκήσεις πυρηνικού σχεδιασμού και πυρηνικού πλήγματος, παροχή αεροσκαφών για παράδοση πυρηνικών όπλων, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη στη βιομηχανία πυρηνικών).
Η πολιτική μας βούληση είναι με τις δυνάμεις της ανθρωπότητας που αγωνίζονται να άρουν τη σκιά του πυρηνικού αφανισμού από τον κόσμο μας», καταλήγει η ανακοίνωση.