Πολιτική

Θεμιστοκλέους σε Κασσελάκη: Συμβουλευτείτε όσους επικαλείστε, να σας διδάξουν μαθήματα πρωτίστως κοινωνικής πολιτικής

Θεμιστοκλέους σε Κασσελάκη: Συμβουλευτείτε όσους επικαλείστε, να σας διδάξουν μαθήματα πρωτίστως κοινωνικής πολιτικής Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανάρτηση- απάντηση του υφυπουργού Υγείας στον π΄ροεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη μετά τις αναρτήσεις του για τον Άδωνι Γεωργιάδη έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Μαθήματα Πολιτικής Υγείας Μέρος Πρώτο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κατά βάση μικτό σύστημα, δηλαδή εφαρμόζεται και το σύστημα τύπου Μπέβεριτζ (παράδειγμα Αγγλικό NHS) όπου η χρηματοδότηση είναι από κρατικό προϋπολογισμό (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας) και το σύστημα τύπου Μπίσμαρκ, (παράδειγμα η Γερμανία) που οι υπηρεσίες υγείας πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Στη χώρα μας δηλαδή εάν ο πολίτης επιλέξει να πάει σε κρατική δομή νοσοκομεία-κέντρο υγείας δεν έχει επιπλέον συμμετοχή ενώ εάν λάβει υπηρεσίες υγείας από ιδιωτική δομή το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) και συμμετέχει για παράδειγμα στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ποσοστό 15%» συνεχίζει.

Προσθέτει ακόμα πως «άρα το δημόσιο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης σε κάθε περίπτωση των υπηρεσιών υγείας. Και στα φάρμακα πολλοί πολίτες που συμμετέχουν στην δαπάνη (π.χ 25%) σημαίνει ότι το δημόσιο δεν καλύπτει τη φαρμακευτική δαπάνη? Η δήλωση αυτή έγινε για να τονίσει στους ιδιώτες παρόχους (εταιρίες, funds, επιχειρηματίες και λοιπούς ιδιώτες) πως έχουν υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία από τη στιγμή που μέσω του ασφαλιστικού οργανισμού ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τους».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους κλείνει την ανάρτησή του απευθυνόμενος στον Στέφανος Κασσελάκη λέγοντας πως «αν διαφωνείτε θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε τους καθηγητές του δημοσίου δικαίου και πολιτικής υγείας που επικαλείστε να σας διδάξουν μαθήματα πρωτίστως κοινωνικής πολίτικής».

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Vybqah3rDW6rJehkATqvvHtLBQKtuV3rtqFKoQEWA2T8t6wfYz1sqMWoNgurUwhZl&id=100075779546216}