Παιδεία

Σχολεία 2024: Πότε μένεις από απουσίες στο Δημοτικό - Η αλλαγή σε Γυμνάσια και Λύκεια

Σχολεία 2024: Πότε μένεις από απουσίες στο Δημοτικό - Η αλλαγή σε Γυμνάσια και Λύκεια Φωτογραφία: EUROKINISSI
Με αλλαγές στο σύστημα των απουσιών ανοίγουν τα σχολεία την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου με τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέφουν στα θρανία με μια σειρά από αλλαγές που σχετίζονται με τις απουσίες, τις αποβολές, την προσθήκη μαθημάτων αλλά και την απαγόρευση κατοχής και χρήσης κινητών τηλεφώνων. 

Τι ισχύει για την φοίτηση στο Δημοτικό και τις απουσίες

Η φοίτηση στο Δημοτικό είναι υποχρεωτική και η παρουσία των μαθητών στην τάξη παρακολουθείται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, όπου καταγράφει τις απουσίες και τις καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα myschool. Σε περίπτωση συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας μαθητών του Δημοτικού προβλέπονται τα εξής:

Όταν ένας μαθητής απουσιάζει συστηματικά και αδικαιολόγητα από το σχολείο ο εκπαιδευτικός της τάξης επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες και ενημερώνει τον
Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου. Εφόσον δεν επιλύεται το πρόβλημα της συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας με τις ενέργειες της παρ. 2 του παρόντος άρθρου αναζητείται ο μαθητής και η οικογένεια του μαθητή μέσω της αστυνομικής και της δημοτικής αρχής καθώς και της αρμόδιας κοινωνικής
υπηρεσίας.

Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω αναζήτηση δεν φέρει αποτέλεσμα, αναφέρεται η συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία του μαθητή στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι ενέργειες που έχουν γίνει. Ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας Διεύθυνσης. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας περιφέρειας. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που συνοδεύεται από έκθεση, η οποία
περιέχει τα στοιχεία της έρευνας που έγινε. Η αναζήτηση σε όλα τα σχολεία της χώρας γίνεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Απουσίες: Επαναφορά δικαιολογημένων - αδικαιολόγητων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Η σημαντική αλλαγή στις απουσίες εντοπίζεται στα Γυμνάσια και Λύκεια καθώς στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του συστήματος καταγραφής των απουσιών επανέρχεται το μέτρο των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών.

Με την επαναφορά αυτού του διαχωρισμού των απουσιών εφεξής επαρκής θα χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες, ενώ μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Μάλιστα όπως τόνισε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας η αλλαγη στον τρόπο που προσμετρώνται οι απουσίες προέκυψε ώστε «να μην έχουμε άδεια σχολεία και ειδικά άδεια Λύκεια κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς σε κάποιες περιπτώσεις.»

Διαφοροποιήσεις στις απουσίες μαθητών με αναπηρία και αθλητές/τριες

Για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η φοίτηση θεωρείται επαρκής όταν το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπομένων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης.

Εξαιρούνται οι απουσίες οι οποίες οφείλονται σε σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας ή και σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωση.

Παραμένει σε ισχύ η διευκόλυνση των μαθητών/τριών, οι οποίοι ως αθλητές/τριες συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από αθλητικές ομοσπονδίες αναγνωρισμένες από το  Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με τη δυνατότητα υπέρβασης του ορίου των 114 απουσιών μέχρι και 70 επιπλέον απουσίες.