Πολιτική

Φωτιά στην Αττική: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές - Τι είπε ο Μητσοτάκης στη σύσκεψη

Φωτιά στην Αττική: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές - Τι είπε ο Μητσοτάκης στη σύσκεψη Φωτογραφία: SOOC/ NICK PALEOLOGOS
Η αναφορά του Μητσοτάκη για την κατανομή των εναέριων μέσων στη φωτιά.

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», φέρεται να τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διυπουργική σύσκεψη για τη φωτιά στην Αττική.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιοι παράγοντες εκτίμησαν ότι κάτω από το 10% των καμένων εκτάσεων είναι δασικές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά στα κτίρια, καταστροφές έχουν υποστεί λιγότερα από τα 100, ενώ τα περισσότερα από αυτά δεν είναι κατοικίες, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Αφού έγινε η ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έκανε λόγο για βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του. «Δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία», συμπλήρωσε.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», φέρεται να επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά- υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν ανακοινωθεί τα σχετικά μέτρα- ενώ οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που θα ξεκινήσουν άμεσα.

Στη σύσκεψη εκτός του πρωθυπουργού, και του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος, της Πυροσβεστικής Θοδωρής Βαγιάς, του ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.