Πολιτική

Ο Κασσελάκης φοβήθηκε τον Πολάκη – Θα υπάρξει τρίτος υποψήφιος;

Ο Κασσελάκης φοβήθηκε τον Πολάκη – Θα υπάρξει τρίτος υποψήφιος; Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
Το πιο μεγάλο λάθος του Κασσελάκη φαίνεται ότι είναι η (μισή) διαγραφή του Παύλου Πολάκη.

Αυτό το καλοκαίρι για τον Στέφανο Κασσελάκη ό,τι μπορούσε να πάει άσχημα, πήγε. Το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όχι μόνο διέψευσε τον ισχυρισμό ότι ο Κασσελάκης θα μπορούσε να κερδίσει τον Μητσοτάκη, αλλά έδωσε το έναυσμα για ένα κύμα εσωστρέφειας μια εσωκομματικών συγκρούσεων που πήραν χαοτικά χαρακτηριστικά.

Όλο το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε ειδήσεις με καταιγιστικό ρυθμό. Ειδήσεις αφορούσαν τα εσωκομματικά και έβλαψαν την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ώρα που η κυβέρνηση περνάει τη χειρότερη φάση της και το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τις εσωκομματικές εκλογές του, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς έδαφος.

Η προσπάθεια απαξίωσης του Τσίπρα

Ο Κασσελάκης επιχείρησε να διαχειριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μετατρέποντας τον Αλέξη Τσίπρα σε αποδιοπομπαίο τράγο και παρουσιάζοντας τους τσιπρικούς του ΣΥΡΙΖΑ ως πέμπτη φάλαγγα. Προφανώς εκτίμησε ότι θα του έβγαινε ξανά το παιχνίδι με τον εσωτερικό εχθρό όπως του είχε βγει απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου -ποιος μπορεί να ξεχάσει το διαβόητο SMS που ποτέ δεν εμφανίστηκε.

Το πρόβλημα όμως για τον Κασσελάκη ήταν ότι παρατράβηξε το σκοινί. Πέραν του ότι ήταν πολύ δύσκολο για τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσουν ξαφνικά εχθρό τον ιστορικό ηγέτη τους, τα βαρύτατα υπονοούμενα για «μαύρο» χρήμα μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Δεν είναι μικρό πράγμα να κατηγορείται ένα κόμμα για διαφθορά από τον ίδιο τον πρόεδρό του. Τελικά υπό την απειλή Τσίπρα ότι θα πάει στον εισαγγελέα, ο Κασσελάκης τα μάζεψε όλα. Αλλά τόσο η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η αξιοπιστία του ίδιου του Κασσελάκη δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα.

Η Αριστερά ως στυγνός καπιταλιστής

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα από τον τρόπο που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ένα κόμμα που δηλώνει αριστερό, να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ του μέσα στο καλοκαίρι και να προαναγγέλλει δεκάδες απολύσεις. Εν προκειμένω, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με στυγνούς καπιταλιστικούς όρους, επιχειρώντας να διασώσει τις επιχειρήσεις της σε βάρος αποκλειστικά των εργαζομένων.

Τα οικονομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά και δεν είναι τωρινά. Ωστόσο, χάρη στη διαχείριση του Μίμη Δαρειώτη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει ευρώ στις τράπεζες και η οικονομική θέση του κόμματος είναι πολύ καλύτερη από της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι η διοίκηση του κόμματος δεν είχε κάνει καμιά προετοιμασία (ή δεν θέλησε να κάνει) για το αναπόφευκτο χρηματοδοτικό κενό μετά τις ευρωεκλογές. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν προετοιμάστηκε αλλά αύξησε τα κόστη, κάνοντας νέες προσλήψεις. Τώρα καλούνται οι παλιοί εργαζόμενοι να επωμιστούν το κόστος των επιλογών της ηγεσίας. Πώς αλήθεια ο Κασσελάκης θα κατηγορήσει ξανά τον Μητσοτάκη για κοινωνική αναλγησία όταν αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματος;

Η κόντρα με τον Πολάκη

Το πιο μεγάλο λάθος όμως του Κασσελάκη φαίνεται ότι είναι η (μισή) διαγραφή του Παύλου Πολάκη. Μετά το απαράδεκτο επεισόδιο με τη συνεργάτρια του Αδώνιδος, ο Κασσελάκης αποφάσισε την αποπομπή του Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι από το κόμμα. Ο Πολάκης κινητοποιώντας του οπαδούς του στο διαδίκτυο κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση υπέρ του. Όχι μόνο κέρδισε τις εντυπώσεις στα social media αλλά διαμόρφωσε έναν ευνοϊκό εσωκομματικό συσχετισμό.

Ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την επιλογή Κασσελάκη. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω δηλώνοντας ότι ο Πολάκης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κόμματος. Ο Πολάκης όμως είχε αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Με μια συστηματική εκστρατεία ηθικής απαξίωσης της Λινού (η οποία είχε συμβάλει στην αποπομπή του) και αμφισβήτησης του Κασσελάκη, ο Πολάκης προετοίμασε τη μεγάλη κίνησή του. Τελικά στην Πολιτική Γραμματεία έθεσε θέμα ηγεσία, βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φόβος και το ερώτημα

Ο τρόπος που αντέδρασε ο Κασσελάκης στην κίνηση Πολάκη έδειξε φόβο, Από τους λεονταρισμούς και τα «εδώ είμαι και όποιος θέλει να έρθει» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε στο «δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να θέσει θέμα στην ΚΕ» Αναμφίβολα, η φοβική αντίδραση Κασσελάκη έδωσε νέους πόντους στον Πολάκη ο οποίος εμφανίζεται πλέον με πιο ισχυρή αυτοπεποίθηση. Ανεξαρτήτως από τους ελιγμούς που ενδεχομένους θα επιχειρήσει ο Κασσελάκης, το θέμα της ηγεσίας έχει τεθεί και πρέπει να λυθεί είτε πριν είτε αμέσως μετά το συνέδριο. Σε άλλη περίπτωση, ο Κασσελάκης δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύο ή τρεις. Δηλαδή, αν οι 87 και συνολικά το μπλοκ Τσίπρα θα κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο. Γενικά δεν έχουν λόγο να μην το κάνουν, αλλά με τους συριζαίους ποτέ δεν ξέρεις.

 

NETWORK