Πολιτική

Η τελευταία ζαριά του Κασσελάκη

Η τελευταία ζαριά του Κασσελάκη
Ο χρησμός των Σπετσών και η ανακοίνωση των αποφάσεών του.

Μπορεί να μην έχει πέσει ακόμα η αυλαία στο (κωμικοτραγικό) σίριαλ Κασσελάκη, αλλά όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε πια στο τελευταίο επεισόδιο του. Ο Κασσελάκης έδωσε χτες σημεία ζωής τρεις ολόκληρες μέρες μετά την καθαίρεσή του από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η σιωπή για τόσο μεγάλο διάστημα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για έναν (πρώην) αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως, θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς τι δεν είναι συνηθισμένο στο σίριαλ Κασσελάκη…

Ο χρησμός των Σπετσών

Από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται με το σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ, ο Κασσελάκης έστειλε το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπει την πολιτική. Σε τηλεδιάσκεψη που έκανε με το επιτελείο του, ο έκπτωτος πρόεδρος ζήτησε από τους φίλους του στον ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιηθούν, χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποια κατεύθυνση. Επρόκειτο δηλαδή περί χρησμού.

Το περιβάλλον Κασσελάκη επιβεβαιώνει ότι το δίλημμά του είναι είτε να κατέβει ως υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είτε να δημιουργήσει νέο κόμμα. Το να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος είναι η πολιτικά λογική επιλογή και κανονικά έπρεπε να την είχε ανακοινώσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, αμέσως μετά την καθαίρεσή του.

Από την άλλη, το γεγονός ότι ο Κασσελάκης συζητάει τη δημιουργία νέου κόμματος διαρρέοντας μάλιστα ότι έχει ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, γεννάει μεγάλα ερωτήματα. Κι αυτό γιατί ήταν ο Κασσελάκης που κατήγγειλε ως αποστάτες όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης ήταν πάλι που παραμονές της Κεντρικής Επιτροπής ζήταγε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Η αντίφαση είναι προφανής.

Ηθελημένο Βατερλό

Και δεν είναι η μόνη αντίφαση. Γιατί ενώ ο Κασσελάκης επέλεξε την ψηφοφορία στην ΚΕ και όχι για την προσφυγή στη βάση, τώρα ο ίδιος και οι «κασσελίστας» υποστηρίζουν ότι η ΚΕ δεν είναι νομιμοποιημένη.

Μάλιστα ακούγεται ο ισχυρισμός ότι οι 160 δεν μπορούν να αναιρούν την απόφαση των 70.000, ισχυρισμός που αμφισβητεί την ουσία κάθε θεσμού δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.

Χτες το περιβάλλον Κασσελάκη έκανε ένα βήμα παραπέρα, διαρρέοντας ότι ο έκπτωτος πρόεδρος γνώριζε ότι θα χάσει στην ΚΕ, αλλά προχώρησε στην ψηφοφορία για να… αποκαλύψει τους «πραξικοπηματίες».

Επρόκειτο δηλαδή για ένα ηθελημένο Βατερλό…

Χάνει έδαφος

Φαίνεται ότι ο Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της τριήμερης σιωπής του βρήκε κάποια στηρίγματα από αυτά που αναζητούσε. Ωστόσο, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ χάνει συνεχώς έδαφος. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στην Πολιτική Γραμματεία μόλις 3 μέλη του οργάνου ψήφισαν ενάντια στην εισήγηση της νέας πλειοψηφίας, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Παύλος Πολάκης που ακολουθεί τη δικιά του στρατηγική.

Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του κομματικού μηχανισμού. Από τους ελέγχους που ξεκίνησαν, η πρώτη αίσθηση είναι ότι διαχείριση του τελευταίου 11μηνου δύσκολα θα μπορούσε να προκαλέσει τον θαυμασμό.
Το πιο πιθανό είναι ότι μέσα στη μέρα ο Στέφανος Κασσελάκη θα ρίξει την τελευταία ζαριά του, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του.