Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η αμφισβήτηση Κασσελάκη από Πολάκη και ποιους σκέφτονται για τρίτο υποψήφιο οι «87»

ΣΥΡΙΖΑ: Η αμφισβήτηση Κασσελάκη από Πολάκη και ποιους σκέφτονται για τρίτο υποψήφιο οι «87»
Τα 3 βασικά ερωτήματα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυκνή ομίχλη και σημάδια αποσύνθεσης καλύπτουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, μετά από έναν χρόνο διασπάσεων και συνεχών διενέξεων, η νέα πολιτική σεζόν ξεκινά με την Κουμουνδούρου τριχοτομημένη.

Συγκεκριμένα, μπορεί να έγινε πολύ νωρίτερα από ότι αναμένονταν το βήμα ανοιχτής αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη από τον Παύλο Πολάκη, ωστόσο τα ερωτηματικά και η αβεβαιότητα για τη συνέχεια παραμένουν και παράλληλα ο κίνδυνος να βυθιστεί σε νέα εσωστρέφεια η αξιωματική αντιπολίτευση μεγαλώνει.

Υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει ο Πολάκης;

Το πρώτο από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν ο Παύλος Πολάκης θα προχωρήσει μέχρι τέλους την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη και τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα κάνει πίσω αξιοποιώντας κάποια ενδεχόμενη προσπάθεια συμβιβασμού εκ μέρους του νυν προέδρου του κόμματος, κάτι που δεν είναι το πιθανότερο. Ήδη, η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη φανερώνει ξεκάθαρα τέτοια διάθεση, παρά το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε με δική του ανάρτηση λίγο αργότερα απόλυτα ανυποχώρητος. Επίσης, εδώ και μέρες διακινούνται από ορισμένα στελέχη του προεδρικού στρατοπέδου σενάρια για τη δημιουργία δύο θέσεων αντιπροέδρων, μία για τον Πολάκη και μία για τους 87, προκειμένου να επέλθει ηρεμία στην Κουμουνδούρου. Μπορεί η πρόταση να είναι πολιτικά ανεδαφική και στα όρια της πολιτικής αφέλειας, παρόλα αυτά είναι και ενδεικτική της πολιτικής αμηχανίας αρκετών της τελευταίες ώρες και μέρες, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε ένα δίλημμα, Κασσελάκης ή Πολάκης, στο οποίο δεν έχουν απάντηση.

Ποιούς θα προτιμήσει η βάση των έως τώρα Κασσελακικοπολακικών;

Το παραπάνω μας οδηγεί στο δεύτερο βασικό ερώτημα, δηλαδή το ποια θα είναι η πλειοψηφική επιλογή της βάσης των νεοπροεδρικών του κόμματος στο εξής, δηλαδή αν θα επιλέξουν Κασσελάκη ή Πολάκη. Από γνωστούς επώνυμους και τρολ λογαριασμούς που έχουν σχέση με το κόμμα στα social media φαίνεται τις πρώτες ώρες να έχει μια οριακή υπεροχή ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, πόσο μάλλον από μια τέτοια βάση δεδομένων. Πολλοί από όσους τον υποστηρίζουν, εξάλλου, σπεύδουν παράλληλα να δηλώσουν και την αγάπη τους για τον Παύλο Πολάκη.

Θα στηρίξουν πρόταση μομφής οι 87 και θα κατεβάσουν τρίτο υποψήφιο;

Το τρίτο μεγάλο ερωτηματικό που έχει δημιουργηθεί αφορά στη στάση των 87 και του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τους τις τελευταίες ώρες, το πιθανότερο είναι να υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής του Παύλου Πολάκη έναντι του Στέφανου Κασσελάκη, όχι γιατί προσβλέπουν στην ηγεσία του Παύλου Πολάκη, αλλά γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν πολιτικό σωσίβιο στον Στέφανο Κασσελάκη μετά από την κριτική που του έχουν ασκήσει. Επίσης, σε σχέση με τη στάση των 87, ερωτηματικό υπάρχει και για το αν θα κατεβάσουν τρίτο υποψήφιο, με τις πιθανότητες να είναι, σύμφωνα με στελέχη τους, 50%-50%. Οι Νικόλας Φαραντούρης, Κώστας Αρβανίτης και Σωκράτης Φάμελλος είναι τα ονόματα που συζητούνται περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση.