Πολιτική

Έκπτωτος ο Κασσελάκης - Δικαιώθηκε το Dnews

Έκπτωτος ο Κασσελάκης - Δικαιώθηκε το Dnews Φωτογραφία: SOOC/ DIMITRIS KAPANTAIS
Με 17 ψήφους υπέρ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης επιβεβαιώνει Dnews.

Η Πολιτική Γραμματεία επικύρωσε στην απόφασή της ότι ισχύει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος πρόεδρος με ψήφους 17 υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή. Κατά ψήφισε η Θεοδώρα Τζάκρη ενώ απούσα ήταν η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

​Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Ο Μαυροκεφαλίδης νόμιμος εκπρόσωπος για οικονομικά- διοικητικά

Αναφορικά με το ποιος είναι νόμιμος εκπρόσωπος, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι όπως προκύπτει και από τα στοιχεία μητρώου αυτός είναι ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης για θέματα οικονομικά και διοικητικά.

Πολιτικά το κόμμα εκπροσωπείται από την Πολιτική Γραμματεία, τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον πρόεδρό της, Νίκο Παππά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πολάκης σε Τζάκρη: Ο Σπηλιωτόπουλος πίσω από όσα κάνει ο Κασσελάκης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο Παύλος Πολάκης απευθυνόμενος στη Θεοδώρα Τζάκρη είπε:

«Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι πίσω από όσα κάνει από χθες ο Στέφανος Κασσελάκης». Επίσης, ανέφερε: «Ναι καλά, δεν σας βγήκαν οι δημοσκοπήσεις για το νέο κόμμα και τώρα θυμηθήκατε τα υπόλοιπα…».

Δικαιώθηκε το Dnews

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώθηκε το πρώτο θέμα του Dnews από τον ταμία του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, παρά τη διάψευση από την πλευρά Κασσελάκη.

Ο ταμίας του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική ερώτηση που του έκανε ο Κασσελάκης για το ποιος είναι διοικητικά και φορολογικά υπεύθυνος, του απάντησε ότι «εγώ ο Μαυροκεφαλίδης είμαι υπεύθυνος».

Τόνισε επίσης πως ο Κασσελάκης του είπε «άνοιξέ μου το γραφείο μου».

Ερωτηθείσα η γραμματέας του κόμματος από μέλη της ΠΓ απάντησε ότι ο Κασσελάκης της έθεσε θέμα ΚΑΙ για το αν είναι Πρόεδρος, κι όχι μόνο αν είναι υπεύθυνος φορολογικά και ποινικά.

Αν ισχύουν όσα δηλώνει ο ταμίας του ΣΥΡΙΖΑ τότε η πλευρά του καθαιρεθέντος προέδρου ψεύδεται.

Δήλωση Τζάκρη

Τέλος, η Θεοδώρα Τζάκρη απείλησε ότι το θέμα της έκπτωσης Κασσελάκη θα φτάσει στα δικαστήρια, δηλώνοντας: 

«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.

Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.

Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.

Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους.

Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.

Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.

Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.

Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα.

Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Απέχω από τη δημιουργία πολεμικού κλίματος

Με ανάρτηση στα social media, η Ολυμπία Τελιγιορίδου εξήγησε τη στάση που κράτησε στην ψηφοφορία, επισημαίνοντας ότι απέχει από την τροφοδότηση της εσωστρέφειας και τη συμμετοχή της στη δημιουργία πολεμικού κλίματος.

Αναλυτικά γράφει:

- Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δήλωσα πως ΑΠΕΧΩ από την ψηφοφορία.

- Απέχω από την τροφοδότηση της εσωστρέφειας.

- Απέχω από τη συμμετοχή μου στη δημιουργία πολεμικού κλίματος.

- Παραμένω στην ψήφο μου όπως αυτή εκφράστηκε θετικά στην ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης Πολιτικής Γραμματείας στο πολιτικό σκέλος.

- Πιστεύω πως η διαδικασία για την εκλογή προέδρου πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

{https://www.facebook.com/olimpia.teligioridou/posts/pfbid0N7ZVudEuEfaLKUZFMWR9qYwL6sqcYPC1uKaKyXvFDkB9ifPXTtSSQhNm2DA8JT7Ml}

Ανάρτηση Κασσελάκη: Είμαι εδώ, απέναντι στην εκτροπή

Την ώρα πάντως που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε στα social media δηλώνοντας «είμαι εδώ», απηύθυνε έκκληση στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ έκανε λόγο για «απίστευτες προβοκάτσιες» και «εκτροπή».

«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες - από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», έγραψε ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος σε ανάρτηση.

Παράλληλα κάλεσε τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως να μην «σαμποτάρουν» την επίσκεψη του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ.

«Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ», κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02y6McoN3z8LcUkzbwkQwx72ZphozmJ4273FkSgk7AWk7c9dKBDHk9iChK2X9sc1wRl&id=100093770103899}

Η αποκάλυψη του Dnews

Από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης και με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή, σας είχε ενημερώσει πρώτο ότι η ΠΓ αποφασίστηκε μετά τις απειλές Κασσελάκη ότι θα «μπουκάρει» στο γραφείο του προέδρου στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Ειδικότερα το Dnews σημείωνε: 

«Στα πρόθυρα ανοικτής σύγκρουσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος ειδοποίησε στελέχη της Κουμουνδούρου ότι πρόκειται να επιστρέψει στο γραφείο του στον 7ο όροφο του κτιρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μην αναγνωρίζοντας προφανώς την απόφαση της ΚΕ, την οποία έως τώρα έχει κάνει αποδεκτή, αποχωρώντας, με τους στενούς του συνεργάτες να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Μετά από αυτό συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στις 8 το βράδυ, με πρωτοβουλία της γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου. Σκοπός της συνεδρίασης είναι η επαναβεβαίωση της απόφασης της ΚΕ για την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του Προέδρου, μετά την πλειοψηφία που συγκέντρωσε η πρόταση μομφής.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος στο Dnews στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη διέψευδαν την είδηση. «Η πληροφορία πως ο πρόεδρος πάει στην Κουμουνδούρου είναι απόλυτα ψευδής. Παρακαλώ για ότι πληροφορία αφορά τον πρόεδρο να απευθύνεστε σε εμάς» ανέφεραν οι παραπάνω πηγές.

Επειδή δεν συνηθίζουμε να δεχόμαστε διαψεύσεις χρησιμοποιούμε την φράση του Στέφανου Κασσελάκη προς τα στελέχη της Κουμουνδούρου: «Ανοίξτε το γραφείο μου και έρχομαι». Φράση, πάντως που οι στενοί συνεργάτες του Κασσελάκη διαψεύδουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κληθεί στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κληθεί στην συνεδρίαση της ΠΓ.

Η απόφαση της ΠΓ

Απόφαση της Συνεδρίασης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 7ης & 8ης Σεπτεμβρίου 2024

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην συνεδρίαση της 7-8 Σεπτεμβρίου 2024 έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 4 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκαλείται έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου Προέδρου.

(Αποτέλεσμα ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής όπως αναγνώστηκε από την Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής και έχει κατατεθεί και στα πρακτικά της συνεδρίασης:

Εγγεγραμμένοι: 294

Ψήφισαν: 286

Έγκυρα: 283

Άκυρα: 1

ΕΛΑΒΑΝ:

ΥΠΕΡ της Πρότασης άρσης εμπιστοσύνης (μομφή): 163 ψήφοι

ΚΑΤΑ της Πρότασης άρσης εμπιστοσύνης (μομφή): 120 ψήφοι

ΛΕΥΚΑ: 2

2. Στην ΔΕΘ το κόμμα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.

3. Να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία εξουσιοδοτείται να φέρει εισήγηση, στην επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. η οποία θα συγκληθεί το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου 2024, σχετικά με τον οδικό χάρτη όπως επίσης αν θα υπάρξουν και άλλα θέματα προς συζήτηση στο έκτακτο συνέδριο.

NETWORK