Ελλάδα

Εκτός φυλακής ο Απόστολος Λύτρας

Εκτός φυλακής ο Απόστολος Λύτρας Φωτογραφία: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Αποφυλακίζεται με όρους μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών - Από κακούργημα... πλημέλλημα.

Το δικαστικό συμβούλιο κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση, παραπέμποντας τον 52χρονο ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα στο Μονομελές Εφετείο Αθήνας για το πλημμέλημα της ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης από πρόθεση, αναφορικά με τον ξυλοδαρμό της γυναίκας του, Σοφίας Πολυζωγόπουλου, μετατρέποντας την κατηγορία που αντιμετώπιζε από το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε πλημμέλημα.

Παράλληλα, οι δικαστές αποφάσισαν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Απόστολου Λύτρα με περιοριστικούς όρους, «ανοίγοντας» γι’ αυτόν την πόρτα της φυλακής μετά από τρεις μήνες.

Οι όροι που επιβάλλονται στον Απόστολο Λύτρα είναι:

- Απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων.

- Απαγόρευση επικοινωνίας άμεσα ή έμμεσα με χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων προσώπων. Επιτρέπεται μόνο η επικοινωνία για θέματα που αφορούν το ανήλικο τέκνο μέσω δικηγόρων.

- Σε περίπτωση άσκησης επικοινωνίας με το παιδί η παράδοση και η παραλαβή από τη σύζυγο ή άτομο που έχει εξουσιοδοτήσει η σύζυγος θα λαμβάνει χώρα έξωθεν του ΑΤ της κατοικίας της συζύγου ενώ κατά την παράδοση και παραλαβή δεν θα μπορεί ο κατηγορούμενος να απευθύνεται στο πρόσωπο που συνοδεύει το τέκνο.

- Να συμμετάσχει σε συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού κέντρου Αλληλεγγύης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει τη μετατροπή του αδικήματος που αντιμετωπίζει ο προφυλακισμένος δικηγόρος από το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης.

Είχε επίσης ζητήσει την αντικατάσταση της προφυλάκισης του Απόστολου Λύτρα με τους περιοριστικούς όρους της απομάκρυνσης από την οικογενειακή εστία, της της απαγόρευσης προσέγγισης και συναναστροφής με το θύμα, της συμμετοχής του σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα και της εμφάνισής του δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο 52χρονος δικηγόρος αν και αρχικά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του για τη σωματική κακοποίηση της γυναίκας του, ακολούθως εξεδώθη ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και αντικατάσταση των όρων με προσωρινή κράτηση, καθώς θεωρήθηκε ότι παραβίασε τους όρους μη προσέγγισης και επικοινωνίας με τη γυναίκα του.