Πολιτική

Πάρτι και ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Αγγελική Σπανού Αγγελική Σπανού
Πάρτι και ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ
Tα μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας στο Ζάππειο, μέσα σε vintage ατμόσφαιρα, δεν προεξοφλούν την ηρεμία της συνέχειας στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πολύς κόσμος που βρέθηκε στο Ζάππειο για το «πράσινο» πάρτι των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ γνώριζε ήδη ότι οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το δίδυμο του πρώτου γύρου της εκλογής ηγεσίας από τη βάση, περιγράφοντας ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγαν να εκδηλώσουν την προτίμησή τους με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ και οι τρεις υπογράμμισαν την ιστορικότητα της συγκυρίας. «Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες» είπε ο Κ. Σημίτης, «ήρθε και πάλι η ώρα» πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα νοσταλγίας, πρέπει να είναι το κόμμα του μέλλοντος», κατέληξε ο Ευ. Βενιζέλος.

Και οι τρεις στάθηκαν κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγοντας κρίσεις για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς οποιονδήποτε υπαινιγμό για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία και προγραμματικές συγκλίσεις με άλλα κόμματα. Ετσι θα συνεχίσουν μέχρι την ώρα της κάλπης, χωρίς να στηρίξουν κάποια υποψηφιότητα άμεσα ή έμμεσα και χωρίς να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τη διαδικασία.

PASOK_50XRONIA_39493.jpg

Tα μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας στο Ζάππειο, μέσα σε vintage ατμόσφαιρα, δεν προεξοφλούν την ηρεμία της συνέχειας, καθώς τα φαβορί θα δώσουν σκληρή μάχη για να επικρατήσουν και οι εντάσεις δεν θα αποφευχθούν.

Ο Χάρης Δούκας ευνοείται από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή γιατί έχει απήχηση σε ένα κοινό της ευρύτερης Αριστεράς που μπορεί να προσέλθει στην κάλπη για να τον ψηφίσει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερέχει στην επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό και έχει πιο συσπειρωμένη εκλογική βάση.

Η κρίσιμη στιγμή για τη δυναμική που θα αναπτύξουν θα είναι το debate, με τον Χ. Δούκα να έχει στο βιογραφικό του την πετυχημένη τηλεμαχία με τον Κ. Μπακογιάννη και τον Ν. Ανδρουλάκη να έχει την αυτοπεποίθηση του παλιού και δοκιμασμένου αρχηγού.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο και ανάλογα με τις συμμαχίες, ρητές ή άρρητες, που θα γίνουν. Ο Χάρης Δούκας, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, έχει δεδομένη τη στήριξη του Μιχάλη Κατρίνη αλλά κανένας άλλος υποψήφιος δεν είναι "κλειδωμένος" από τα δύο φαβορί. Ο Παύλος Γερουλάνος, στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 είχε κρατήσει ουδέτερη στάση και μάλλον αυτό θα επαναλάβει και τώρα εφόσον δεν περάσει στον δεύτερο γύρο. Υποστηρικτές της Αννας Διαμαντοπούλου αποκλείουν στήριξη του Χάρη Δούκα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκείνη θα μιλήσει υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, εφόσον η ίδια έχει αποκλειστεί από την τελική αναμέτρηση. Και η Νάντια Γιαννακοπούλου, πριν αποφασίσει, θα έχει μιλήσει και με τους δύο.