Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ο πήχης της συμμετοχής, οι εισροές και οι διαρροές

Αγγελική Σπανού Αγγελική Σπανού
ΠΑΣΟΚ: Ο πήχης της συμμετοχής, οι εισροές και οι διαρροές
Ο,τιδήποτε κάτω από τις 270.000 είναι αποτυχία για το κόμμα και τεκμήριο πολιτικής αδυναμίας για τη νέα ηγεσία, ο,τιδήποτε μέχρι 300.000 είναι αναμενόμενο και από εκεί και πάνω θα έχουν λόγο να υποστηρίξουν ότι πήγε καλά.

Το μέγεθος της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι καθοριστικό μόνο για το αποτέλεσμα αλλά επίσης ενδεικτικό για τη σταθερότητα, συνολικά, του πολιτικού συστήματος. Με τον αριθμό των ψηφοφόρων να μειώνεται διαρκώς από αναμέτρηση σε αναμέτρηση και την «αδιευκρίνιστη ψήφο» να συγκεντρώνει πλέον τη μεγαλύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις, το κοινωνικό ενδιαφέρον που θα καταγραφεί στις κάλπες του Οκτωβρίου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα δείξει σε ποιο βαθμό έχει παγιωθεί η παθητική επιθετικότητα προς την κυβέρνηση στον προοδευτικό χώρο.

Στα επιτελεία των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ρεαλιστικό στόχο τη συμμετοχή 300.000 μελών και φίλων του κόμματος, δεδομένου ότι στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές (2021), στον πρώτο γύρο, είχαν συμμετάσχει περίπου 270.000, σημαντικά περισσότεροι από την προσφυγή στη βάση το 2017, με περίπου 211.000 στον πρώτο γύρο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο,τιδήποτε κάτω από τις 270.000 είναι αποτυχία για το κόμμα και τεκμήριο πολιτικής αδυναμίας για τη νέα ηγεσία, ο,τιδήποτε μέχρι 300.000 είναι αναμενόμενο και από εκεί και πάνω θα έχουν λόγο να υποστηρίξουν ότι πήγε καλά.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει μεγάλη σημασία, συμβολικά και ουσιαστικά, να ξεπεράσει τις 99.120 ψήφους που είχε πάρει στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του 2021 (75.183 στον δεύτερο). Το γεγονός ότι ο γραμματέας του κόμματος και εξ απορρήτων του Ανδρέας Σπυρόπουλος στις ευρωεκλογές πήρε μόνο 54.000 ψήφους ήταν απογοητευτικό για την Χαριλάου Τρικούπη αλλά δεν το θεωρούν ενδεικτικό για την επιρροή του Νίκου Ανδρουλάκη στη βάση.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο ευνοούνται οι υποψηφιότητες του Χάρη Δούκα και της Άννης Διαμαντοπούλου, που έχουν απήχηση σε κοινά εκτός κομματικών τειχών (προς τα αριστερά και προς τα δεξιά αντίστοιχα). Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερέχει σαφώς από άποψη επιρροής στον κομματικό μηχανισμό και επομένως είναι περισσότερο συσπειρωμένη η εκλογική του βάση.

Δυνατότητα διασταύρωσης ώστε να καταδειχθεί αν όσοι προσέλθουν στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου είχαν ψηφίσει σε εκλογή ηγεσίας άλλου κόμματος δεν υπάρχει. Ωστόσο, βουλευτές, πολιτευτές και τοπικοί παράγοντες στην περιφέρεια γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και θα καταθέσουν τη μαρτυρία τους την ώρα του απολογισμού. Ηδη, σε «πράσινα πηγαδάκια» προεξοφλείται η συμμετοχή στελεχών άλλων κομμάτων incognito, με καπέλα και γυαλιά ηλίου, και πιο εύκολα μελών των οικογενειών τους.

Στις ευρωεκλογές, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν λίγο περισσότεροι από 508.000 ψηφοφόροι έναντι περίπου 676.000 των εθνικών εκλογών του 2023. Με την ευκολία με την οποία γίνονται οι μετακινήσεις ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια, δύσκολα μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι αυτοί οι αριθμοί περιγράφουν την ευρύτητα της εκλογικής βάσης του κόμματος που καταγράφεται πλέον δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα από το μέγεθος της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, ειδικά εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι κόσμος που ψήφισε τον Κ. Μητσοτάκη το 2019 και τον εγκατέλειψε το 2023 κινητοποιείται για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.