Πολιτική

Συνεχίζει το νομικό αντάρτικο για τα «κλειδιά» ο Κασσελάκης – Έχει λήξει το θέμα απαντά η πλειοψηφία

Συνεχίζει το νομικό αντάρτικο για τα «κλειδιά» ο Κασσελάκης – Έχει λήξει το θέμα απαντά η πλειοψηφία
Αποφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα μοιάζει να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, επιστρατεύοντας νομικού χαρακτήρα κινήσεις για να αναιρέσει την καθαίρεση του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, η ευρεία πλειοψηφία της ΠΓ του κόμματος θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει από την Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Τρίτης και δεν υπάρχει κανένα νομικό κενό. Παράλληλα, ο Παύλος Πολάκης ασκεί κριτική και αυτός στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και σε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή του ερχόμενου Σαββατοκύριακου την επίσπευση εκλογής νέας ηγεσίας κατά ένα μήνα.

Η νέα κίνηση Κασσελάκη

Σε ότι αφορά τη νομικού χαρακτήρα κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη, καθιστά σαφή την πρόθεση του να συνεχίζει να αμφισβητεί την καθαίρεση του από Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται όντως να κινηθεί νομικά για την ακύρωση της ή παίζει ένα πολιτικό χαρτί για να υποδαυλίσει περαιτέρω την εκτίμηση των υποστηρικτών του ότι έχασε την προεδρία του κόμματος «αντικανονικά». Πάντως, η εν λόγω κίνηση έχει δημιουργήσει δυσμενέστερο κλίμα εις βάρος του έναντι των υπόλοιπων στελεχών της ηγεσίας, όπως και η επιλογή του χρόνου διαρροής του, δηλαδή ελάχιστη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ, μολονότι ο ίδιος είχε ζητήσει την Πέμπτη να στηριχτεί η παρουσία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Θεσσαλονίκη.

Πλειοψηφία: Αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος ήταν

Σε κάθε περίπτωση, πρόσωπα της ευρείας πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι το θέμα θεωρείται λήξαν από τη προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τρίτη, καθώς η Θεοδώρα Τζάκρη που μετέχει στο όργανο και πρόσκειται στο Κασσελακικό στρατόπεδο δεν είχε εκφράσει διαφορετική άποψη.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κενό, δεδομένου ότι το θέμα είχε συζητηθεί ύστερα από νομική εισήγηση της Μαρίας Κουβέλη και του Γιάννη Ματζουράνη. Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΚΟ, τις αμέσως επόμενες μέρες ο Νίκος Παππάς θα προχωρήσει σε νέο πληρεξούσιο προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, εκπροσωπώντας την ΠΓ, καθώς απαιτείται εξουσιοδότηση από φυσικό πρόσωπο και όχι από κάποιο συλλογικό όργανο.

Πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι με τη προσπάθεια του να «στραγγαλίσει» τη λειτουργία του κόμματος και τη χρήση νομικών μέσων ενάντια του αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος ήταν για τη θέση του προέδρου.

Τα τρία σενάρια αντιμετώπισης Κασσελάκη

Παρόλα, η επιμονή Καασελάκη να αναιρέσει την απόφαση καθαίρεσης του από την ΚΕ αναζωπυρώνει τα σενάρια διαγραφής του, αν και υπάρχουν και άλλες σκέψεις στα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Το δεύτερο σενάριο «αντιμετώπισης» του Στέφανου Κασσελάκη είναι να του επιτραπεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου από τη βάση με στόχο «να καταδικαστεί από τα ίδια μέλη του κόμματος», όπως λένε όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Το τρίτο σενάριο που υπάρχει είναι να μην εγκριθεί από το Συνέδριο η υποψηφιότητα του.

Κάποια στελέχη υποστηρίζουν το πρώτο και το τρίτο σενάριο γιατί θεωρούν ότι η συνέχιση της συμμετοχής Κασσελάκη στη διαδικασία θα λειτουργήσει παραλυτικά στην πολιτική συζήτηση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι τάσσονται υπέρ του να του επιτραπεί η συμμετοχή, θεωρούν ότι το να εμποδιστεί θα τον εμφανίσει ενδεχομένως ως έναν ισχυρό διεκδικητή της προεδρίας που φοβούνται οι υπόλοιποι.

Καταστατικός χαρακτήρας Συνεδρίου και κομματικά ΜΜΕ στην ατζέντα της ΠΓ

Πάντως, πέρα από θέμα Κασσελάκη υπάρχουν αρκετά ακόμη ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ, η οποία θα συγκληθεί μάλλον την ερχόμενη Τρίτη. Ένα από αυτά είναι αν το Έκτακτο Συνέδριο θα έχει και καταστατικό ή μη χαρακτήρα, δηλαδή αν θα συζητήσει και θα προχωρήσει αλλαγές στο καταστατικό. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», η ΠΓ θα εξετάσει και το ζήτημα των ΜΜΕ του κόμματος, Αυγή και Κόκκινου, τόσο για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσο για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των επικεφαλής τους, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πολάκης εναντίον Κασσελάκη και συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ και υπέρ επίσπευσης χρονοδιαγράμματος

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει να καταθέτει την πλατφόρμα της υποψηφιότητας του, τοποθετούμενος για όλα τα ζητήματα που ανοίγουν στην Κουμουνδούρου. Σε χθεσινοβραδινή του ανάρτηση αφήνει αιχμές προς τον Στέφανο Κασσελάκη κάνοντας λόγο για κάποιους που κάνουν «φασαρία για το τίποτα» διότι στην «ουσία έχουν τεράστιο έλλειμμα» και στόχο «να φτιάξουν δικό τους μαγαζί» Παράλληλα, ασκεί κριτική και προς τον Νίκο Παππά και όσους τάσσονται υπέρ συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε κάποιους που θέλουν «να πάνε σε άλλες αγκαλιές, διαχωρίζοντας τη θέση του υπέρ ενός ΣΥΡΙΖΑ «με σαφείς προτάσεις και διαχωριστικές γραμμές που να ξαναγίνει κυβερνώσα δύναμη». Τέλος, προαναγγέλλει ότι θα ξαναθέσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την πρόταση του για επίσπευση του χρονοδιαγράμματος εκλογής νέας ηγεσίας (Έκτακτο Συνέδριο και προσφυγή στη βάση) κατά περίπου ένα μήνα, χωρίς εκλογή νέων Συνέδρων.