Πολιτική

Ο φόβος του Κασσελάκη μπροστά στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο φόβος του Κασσελάκη μπροστά στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ
Η χτεσινή συνεδρίαση-εξπρές της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε την κλιμάκωση της πρωτοφανούς εσωτερικής κρίσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά την πολύ μικρή διάρκειά της, η συνεδρίαση δημιούργησε νέα δεδομένα για τις εσωκομματικές εξελίξεις εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα:

1. Ο Παύλος Πολάκης δεν κάνει πίσω και ζητάει να στηθούν κάλπες για την εκλογή από τη βάση νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Με την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία, ο «αψύς Σφακιανός» διέψευσε διάφορους «ειδήμονες του ΣΥΡΙΖΑ» που υποστήριζαν ότι «ο Παύλος είναι πολιτικά δειλός και στο τέλος θα κάνει πίσω». Ο Πολάκης έχει σηκώσει τόσο πολύ τον πήχη της αντιπαράθεσης με τον Κασσελάκη που δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για τον όποιο συμβιβασμό. Επιπλέον, το εκλογικό ακροατήριο του Πολάκη φέρεται πολύ δυσαρεστημένο με την πολιτεία Κασσελάκη.

2. Οι 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιμένουν και αυτοί στην εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Τα στελέχη τους που πήραν το λόγο στη Πολιτική Γραμματεία, επισήμαναν ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόβλημα ηγεσίας. Τις αποφάσεις τους για την πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή θα τις πάρουν σήμερα το βράδυ. Δεν είναι όλη η τάση σύμφωνη με τη μομφή, ενώ πρέπει αν βρεθεί ένας τεχνικός τρόπος για να ψηφίζουν οι 87 μαζί με τον Πολάκη τη μομφή εναντίον του Κασσελάκη, χωρίς όμως να υιοθετήσουν κοινό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, για τους 87 πρόταση μομφής σημαίνει προσφυγή στη βάση, με ενδιάμεσο σταθμό ένα συνέδριο όπου οι υποψήφιοι πρόεδροι απλώς θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους, όπως άλλωστε είχε γίνει το 2023.

3. Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία να φοβάται την προσφυγή στη βάση. Δεν σήκωσε το γάντι ούτε του Πολάκη ούτε των 87, ενώ χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χτεσινή τοποθέτηση Κασσελάκη βρίσκεται στους αντίποδες παλιότερων δηλώσεών του που καλούσε την εσωκομματική αντιπολίτευση να τον προκαλέσει αν θέλει. Είναι προφανές ότι ο Κασσελάκης φοβάται ότι δεν έχει ευνοϊκό συσχετισμό ούτε στην Κεντρική Επιτροπή ούτε στη βάση του κόμματος. Κατά τα φαινόμενα, εκτιμά ότι σε ένα συνέδριο έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την προσφυγή στη βάση, αφού η εκλογή συνέδρων επηρεάζεται πάρα πολύ από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό.

4. Στη συνεδρίαση της ΠΓ φάνηκε επίσης ότι ο Κασσελάκης χάνει ερείσματα ακόμα και στους «κασσελακίστας». Μην την εξαίρεση του Νίκου Παππά, τα μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας δεν έδειξαν ιδιαίτερη θέρμη στην υπεράσπιση της γραμμής Κασσελάκη.

5. Το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος και των καταστατικών αλλαγών δεν συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία. Το τελικό κείμενο με τις καταστατικές αλλαγές θα δοθεί στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής το… Σάββατο το πρωί -κάτι που είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της διαδικασίας και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η αλλαγή του ονόματος θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Στην Κεντρική Επιτροπή αυτού του Σαββατοκύριακου θα κριθεί λοιπόν αν ο Κασσελάκης ελέγχει ακόμα την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα δρομολογηθεί η εκλογή νέου αρχηγού.