Πολιτική

Debate για το ...debate στο ΠΑΣΟΚ

Αγγελική Σπανού Αγγελική Σπανού
Debate για το ...debate στο ΠΑΣΟΚ
Οι διακηρύξεις περισσεύουν και το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι νεφελώδες. Η νοσταλγία ξεχειλίζει και η αυτοκριτική απουσιάζει. Το debate θα είναι μια ευκαιρία να δείξουν αν μπορούν κάτι περισσότερο.

Η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παραμένει πολιτικά αδιάφορη και εγκλωβισμένη σε διαδικαστικά ζητήματα. Σημείο τριβής έχει γίνει και η πραγματοποίηση debate, παρόλο που ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ανακοίνωσε την απόφασή του για προσφυγή στη βάση είχε δεσμευτεί και γι αυτό.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης πιέζουν την ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης) να προχωρήσει στον καθορισμό ημερομηνίας ενώ από την Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προκρίνει την πραγματοποίηση δύο debate, ένα πριν από τον πρώτο γύρο και ένα πριν από τον δεύτερο.

Την επόμενη Δευτέρα θα οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες με την κατάθεση των υπογραφών που απαιτούνται από τους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια κάθε υποψήφιος θα ορίσει εκπρόσωπό του στην επιτροπή και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα οργανωτικά των εσωκομματικών εκλογών με πρώτο θέμα, τον προγραμματισμό του debate, που θα γίνει στην ΕΡΤ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου προτείνει, εκτός από το τηλεοπτικό debate, να πραγματοποιηθούν και άλλες, θεματικές συζητήσει σε κανάλι του ΠΑΣΟΚ στο Youtube, ενώ ο Μ. Κατρίνης σημειώνει ότι «αν γίνει debate, αυτό να είναι πραγματικό και ουσιαστικό και όχι να διεξαχθεί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον για να καλυφθεί η ένδεια θέσεων ή και πιθανές κρυφές ατζέντες».

Κανείς δεν κατονομάζει κανέναν ως υπονομευτή της διεξαγωγής debate αλλά από συνεργάτες υποψήφιων αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν «καίγονται» όλοι για την πραγματοποίησή του, και ειδικά τα φαβορί, Ανδρουλάκης και Δούκας, που δεν το χρειάζονται όσο οι άλλοι.

Το βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από τις περιοδείες που πραγματοποιούν όλοι, εφόσον υπάρχει βούληση, ημερομηνία θα βρεθεί. Και προφανώς ο θόρυβος γύρω από το debate αφορά κυρίως τις εντυπώσεις. Για παράδειγμα, η Άννα Διαμαντοπούλου έχει, αναμφισβήτητα, ισχυρό προγραμματικό λόγο και το υπογραμμίζει ζητώντας σειρά συζητήσεων για την ενέργεια, το παραγωγικό μοντέλο, την παιδεία κοκ.

Όσοι, πάντως, ανησυχούσαν από την αρχή ότι η προεκλογική αντιπαράθεση θα εξαντλείται στα οργανωτικά και δεν θα εστιάζει στις προτάσεις και τις θέσεις των υποψήφιων, μέχρι στιγμής, δικαιώνονται. Η συνθηματολογία κυριαρχεί και το συγκροτημένο όραμα για το μέλλον της χώρας λείπει. Οι διακηρύξεις περισσεύουν και το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι νεφελώδες. Η νοσταλγία ξεχειλίζει και η αυτοκριτική απουσιάζει. Το debate θα είναι μια ευκαιρία να δείξουν αν μπορούν κάτι περισσότερο.