Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των «4»

ΠΑΣΟΚ: Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των «4»
Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου και Δούκας, όπως και οι Γιαννακοπούλου και Κατρίνης

Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρώτη τετράδα για την εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει οριστικοποιηθεί, η παρουσία των Ανδρουλάκη, Γερουλάνου, Διαμαντοπούλου και Δούκα στην ανοιχτή συνεδρίαση της ΚΕ έχει σημασία για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου.

Ηδη, σχηματοποιούνται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των υποψηφιοτήτων τους που θα κριθούν και θα συγκριθούν ξανά στο debate.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Πλεονέκτημα: Εχει στέρεο κώδικα επικοινωνίας με τα μέλη του κόμματος. Η ομιλία του είχε σαφώς εσωκομματική στόχευση, απευθύνθηκε στο 12-13% των ευρωεκλογών, προτάσσοντας την ενότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 ο θρίαμβός του στην Κρήτη είχε αποδειχτεί καθοριστικός.

Μειονέκτημα: Δεν συνομιλεί με κοινά εκτός κομματικών τειχών και δεν μπορεί να απαντήσει στην κατηγορία ότι επί ηγεσίας του το ΠΑΣΟΚ δεν μεγαλώνει, παρά μόνο "τσούκου-τσούκου", όπως λένε περιπαικτικά εσωκομματικοί του αντίπαλοι.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Πλεονέκτημα: Επιβεβαίωσε γιατί έχει υψηλή δημοφιλία, κάνοντας μια ομιλία που συνδύαζε συναισθηματισμό και ορθολογισμό-τεχνοκρατισμό. Δουλεύει επτά χρόνια το σχέδιο "Αναγέννηση" που έχει στον πυρήνα του την αποσυγκέντρωση των εξουσιών και μπορεί να το υποστηρίξει.

Μειονέκτημα: Η ομιλία του ήταν σχετικά φλύαρη και πλαδαρή. Δεν έχει συνθηματικό λόγο και της έλειπε το "κάτι" που θυμάται κανείς μετά.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πλεονέκτημα: Ήταν η μόνη που έδειξε την πολύ μεγάλη εικόνα, με έμφαση στη ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνικών προκλήσεων, με γεωπολιτική ματιά, αναδεικνύοντας τη διεθνή εμπειρία και την τεχνοκρατική υπεροχή της. Προέβαλε πειστικά τα πρωθυπουργικά της χαρακτηριστικά.

Μειονέκτημα: Εχοντας λείψει 12 χρόνια από το κόμμα του οποίου διεκδικεί την ηγεσία, κάποιες στιγμές μιλά σαν τρίτη για τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική στην Χ. Τρικούπη. Δεν απαντά πειστικά σε όσους ανησυχούν ότι έχει κρυφή ατζέντα κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Πλεονέκτημα: Κέρδισε τη μάχη του χειροκροτήματος από τον Νίκο Ανδρουλάκη, έχοντας, όχι πιο πολυπληθή, αλλά πιο οργανωμένη ομάδα υποστήριξης. Είχε αέρα νικητή, δηλαδή μπόρεσε να δείξει ότι δημιουργεί ρεύμα και είναι η στιγμή του. Χρησιμοποίησε τον κατάλληλο κώδικα για να απευθυνθεί στον κόσμο του 32% του ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, που σκόρπισε.

Μειονέκτημα: Η ομιλία του ήταν φορτωμένη κλισέ και συνθήματα. Δεν εξήγησε πώς θα συνδυάσει, πρακτικά, τις απαιτητικές ιδιότητες του Δημάρχου Αθηναίων και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί.