Πολιτική

Σε γραμμή ρήξης οι «κασσελίστας» του ΣΥΡΙΖΑ

Σε γραμμή ρήξης οι «κασσελίστας» του ΣΥΡΙΖΑ
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, καθιστά σχεδόν βέβαιη τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν υπάρχει περιθώριο συνύπαρξης μεταξύ πλειοψηφίας και κασσελίστας.

Κλιμακώνονται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνει ότι η πορεία προς την εκλογή νέου προέδρου θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των αντιμαχόμενων εσωκομματικών στρατοπέδων. Πέρα από τα τρολ των οποίων οι αναρτήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν αντικείμενα εισαγγελική έρευνας αν τις έπαιρνε κανείς στα σοβαρά, ανταλλάσσονται ολοένα και πιο βαριοί χαρακτηρισμοί μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηρισμοί που ακόμα και αν χρησιμοποιούνταν εναντίον εκπροσώπων αντιπάλων κομμάτων, θα κάναμε λόγο για φαινόμενα τοξικότητας στον δημόσιο διάλογο.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, καθιστά σχεδόν βέβαιη τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν υπάρχει περιθώριο συνύπαρξης μεταξύ πλειοψηφίας και κασσελίστας. Όποιος χάσει στην εσωκομματική μάχη, είτε θα φύγει είτε θα εκδιωχθεί.

Οι δηλώσεις Παππά

Την προοπτική της νέας διάστασης την έκανε καθαρή ο Πέτρος Παππάς, ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη αυτή τη στιγμή. Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο βουλευτής Κιλκίς κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι θέλε να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κακέκτυπο του ΚΚΕ (Εσωτερικού) σε μια «Αριστερά Εσωτερικού», όπως την χαρακτήρισε. Ο απαξιωτικός τόνος του Παππά ασφαλώς δεν προκαλεί την καλύτερη εντύπωση, τόσο γιατί οι ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο ΚΚΕ (Εσωτερικού) όσο και γιατί πολλά στελέχη αυτού του κόμματος έφαγαν τα καλύτερα χρόνια τους στις φυλακές για να μπορεί ο νεοφώτιστος βουλευτής να μιλάει ελεύθερα στα ραδιόφωνα.

Πιο σημαντικά όμως για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν όσα είπε ο Πέτρος Παππάς για την επαύριο των εσωκομματικών εκλογών: «Αν και όσοι επιμείνουν σε αυτό το κακό του 3% και θέλουν συνεχώς να σέρνουν το κόμμα προς τα κάτω δεν έχουν θέση στο κόμμα στο οποίο εγώ θεωρώ ότι νόμιμος πρόεδρος και επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Στ. Κασσέλακης. Αν έχουν σκοπό να μεθοδεύσουν έτσι τα πράγματα προκειμένου να κάνουν ξανά ένα κακέκτυπο του ΚΚΕ Εσωτερικού, να μείνουν μόνοι τους σε αυτό το ΚΚΕ Εσωτερικού».
Εμείς ή αυτοί, δηλαδή.

Το μπούλινγκ

Η αδυναμία συγκατοίκησης των δύο πλευρών φάνηκες και από τις δηλώσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η βουλεύτρια Θεσσαλονίκης ήταν η πρώτη που έθεσε δημόσια ζήτημα διαγραφής Κασσελάκη. Μιλώντας στο Mega σήμερα η Νοτοπούλου επανέφερε εμμέσως το ζήτημα των πειθαρχικών μέτρων για τον Κασσελάκη: «Α από τη στιγμή που αναφέρεται σε κουκούλες και κουκουλοφόρους, από τη στιγμή που μιλά για εκτροπή, από τη στιγμή που δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, μπορούμε να μιλήσουμε για απαξίωση της συλλογικής διαδικασίας και των συλλογικών αποφάσεων. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το κόμμα μας».

Επιπλέον, δήλωσε ότι έχει δεχτεί προσωπικές απειλείς και μπούλινγκ από τον Κασσελάκη. Πρόκειται βέβαια για βαρύτατη κατηγορία, αφού η έννοια του μπούλινγκ εμπεριέχει την πτυχή της σωματικής βίας ή την απειλή σωματικής βίας. Είναι πρωτοφανές βουλευτής να κατηγορεί τον μέχρι πρότινος αρχηγό του ότι του άσκησε μπούλιγκ -ενδεικτικό του χάσματος των δύο στρατοπέδων.

Τεμπομέρας εκτός

Στις αρνητικές ειδήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ ανήκει ασφαλώς και η ανακοίνωση του Διονύση Τεμπονέρα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ και να προωθήσει τον εσωκομματικό «σασμό», αφού ο γνωστός εργατολόγος και δημοφιλής είναι και δεν έχει ιδιαίτερη εμπλοκή στις εσωκομματικές συγκρούσεις. Ωστόσο, ο Τεμπονέρας που έχει ήδη παραιτηθεί από τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, παραμένει συνεπής στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον κύκλο και τώρα το ζητούμενο είναι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα η δήλωση της Ρένας Δούρου στη Βραδυνή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό και θα συνεχίσει να εκφράζει εκείνους που οι πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης συνθλίβουν, μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο παρά με στέρεη εκτίμηση της κατάστασης.