Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Μετά το debate - Όσα δεν μάθαμε

ΠΑΣΟΚ: Μετά το debate - Όσα δεν μάθαμε
Και οι έξι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ολοι έθεσαν ως στόχο την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας ακόμη και για αυτοδυναμία, παρόλο που τα σημερινά (δημοσκοπικά) ποσοστά δεν υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Και μόνο ότι το debate «τρεντάρει» στο Χ μέχρι τώρα είναι μια καλή είδηση για το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε θετική δημοσιότητα χάρη σε μια ζωηρή τηλεοπτική συζήτηση των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του. Επειδή δεν υπήρξε κάποιος/α που κατά κοινή ομολογία να κέρδισε ή να έχασε, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επηρεαστούν οι ήδη διαμορφωμένοι συσχετισμοί, όμως μπορεί να ενισχυθεί η δυναμική της συμμετοχής, που εκ των πραγμάτων θα έχει σημασία για το αποτέλεσμα.

Παρά τη μεγάλη διάρκεια του debate και τους απευθείας διαλόγους μεταξύ των υποψηφίων, είναι αρκετά τα σημεία που παραμένουν σκοτεινά και δεν αναμένεται να φωτιστούν μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές.

Ειδικότερα:

- Και οι έξι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ολοι έθεσαν ως στόχο την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας ακόμη και για αυτοδυναμία, παρόλο που τα σημερινά (δημοσκοπικά) ποσοστά δεν υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

-Ολοι απέκλεισαν συνεργασία με τη ΝΔ, χωρίς να αγγίξουν το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης της ΝΔ με ακροδεξιό κόμμα λόγω άρνησης του ΠΑΣΟΚ.

- Όσοι αναφέρθηκαν σε πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου (Δούκας, Κατρίνης) απέφυγαν να κατονομάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ (και οποιοδήποτε άλλο κόμμα της Αριστεράς) ως φυσικό συνομιλητή και εταίρο του ΠΑΣΟΚ.

- Δεν έγινε καμία συζήτηση για επιστροφή στελεχών από άλλα κόμματα - για ποιους και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι (αν είναι) ανοιχτές οι πόρτες.

- Ταμπού οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου. Πέρα από την προφανή «χημεία» ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και την Νάντια Γιαννακοπούλου, τίποτα άλλο δεν δηλώθηκε, έστω υπαινικτικά.

- Ολοι «ορκίστηκαν» πίστη στο ΠΑΣΟΚ αλλά η ένταση μεταξύ Ανδρουλάκη-Δούκα δημιουργεί αμφιβολίες για την αρμονική συνύπαρξή τους την επόμενη μέρα εφόσον ένας από τους δύο εκλεγεί πρόεδρος. Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έκρυψε ότι τον θεωρεί αχάριστο («ήσουν ο ευνοούμενός μου»), τον ειρωνεύτηκε άγρια («Χάρη, δεν είσαι Μιτεράν») και τον προσέβαλε («ευτυχώς ούτε Ερντογάν»).

- Τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε η Άννα Διαμαντοπούλου από τον Ν. Ανδρουλάκη (για τις υποκλοπές), τον Π. Γερουλάνο («έλειπες από όλες τις μάχες του ΠΑΣΟΚ 12 χρόνια - πού ήσουν;»), τον Χάρη Δούκα (ανέφερε δήλωσή της για τα Τέμπη) και τον Μ. Κατρίνη (για το κράτος δικαίου) είναι ενδεικτικά δυσκολίας συνεννόησης την επόμενη μέρα. Πώς θα συνεργαστούν;

- Ο Χάρης Δούκας δεν έκανε γνωστό το σχέδιό του για τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εφόσον θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής.