Πολιτική

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Σαμαρά- Καραμανλή για την επετειακή εκδήλωση στη Ρηγίλλης

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Σαμαρά- Καραμανλή για την επετειακή εκδήλωση στη Ρηγίλλης
Στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσπάθειας για εκτόνωση της εσωκομματικής αναταραχής που έχει επιφέρει στη ΝΔ η μείωση του εκλογικού ποσοστού από το 41% των εθνικών εκλογών του 2023, στο 28% των πρόσφατων ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να δώσουν το παρών στην εκδήλωση της προσεχούς Παρασκευής για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, έξω από την ιστορική έδρα του κόμματος, στην Ρηγίλλης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής και όπως επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, η επικοινωνία ήταν σύντομη και σε καλό κλίμα, ενώ αποτελεί την πρώτη επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς μετά την σκληρή κριτική που άσκησαν τον περασμένο Ιούλιο, κατά την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο όπου ο κ. Σαμαράς είχε αποδομήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβερνητική πολιτική, ενώ ο κ. Καραμανλής είχε στείλει ξεκάθαρα μηνύματα κυρίως σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Το ερώτημα είναι εάν μετά και την συγκεκριμένη κίνηση του κ. Μητσοτάκη, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν να παραστούν αμφότεροι στην συγκεκριμένη εορταστική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή, στις 20.00, με ομιλητή του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν διαφοροποιούν πάντως την ουσία των πολιτικών διαφωνιών τους με πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και με σαφή διαφοροποίηση και των δύο όσον αφορά την διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε μία συγκυρία μάλιστα όπου φαίνεται να δρομολογούνται διερευνητικές συνομιλίες σε επίπεδο ΥΠΕΞ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δημιουργούνται- μετά και τις έξι συναντήσεις των δύο ηγετών από πέρυσι τον Ιούλιο- προϋποθέσεις για να ανοίξει η συζήτηση περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επετειακή εκδήλωση της Παρασκευής και κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας ότι «θα πάμε για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τη δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα, ελπίδα για το αύριο, σε μια ωραία επετειακή εκδήλωση», ενώ έκανε λόγο και για «μια ωραία ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους και παλιούς αγωνιστές για να γιορτάσουμε αυτή την, νομίζω, πολύ σημαδιακή και ιστορική επέτειο».

Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφύγει όλο το προηγούμενο διάστημα να σχολιάσει την κριτική που έχουν ασκήσει στην κυβερνητική πολιτική οι δύο πρώην πρωθυπουργοί- και κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς-, επικαλούμενο το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έχει επισημάνει πάντως ότι «δεν πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο, ο καθένας έχει την δική του αυτόνομη πορεία».