Πολιτική

Στις 4 Νοεμβρίου η ακρόαση του Απόστολου Τζιτζικώστα στο Ευρωκοινοβούλιο - Η διαδικασία

Στις 4 Νοεμβρίου η ακρόαση του Απόστολου Τζιτζικώστα στο Ευρωκοινοβούλιο - Η διαδικασία Φωτογραφία: JOHN THYS / POOL/EPA
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας προορίζεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών και του Τουρισμού. Η ακρόασή του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ.

Στις 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ορισθέντα Έλληνα επιτρόπου, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος προορίζεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών και του Τουρισμού.

Οι ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου. Μετά από διαβούλευση με τους προέδρους των επιτροπών, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ενέκριναν το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα προσέλθουν ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επίτροπων οι ορισθέντες/είσες επίτροποι.

xronodiagramma c8c8b

Σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των ακροάσεων των ορισθέντων Επιτρόπων, που ενέκρινε σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ακρόαση του Έλληνα επιτρόπου, Απ. Τζιτζικώστα θα πραγματοποιηθεί από την επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του ΕΚ, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Στις 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι ακροάσεις των έξι εκτελεστικών αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: του Ιταλού, Ραφαέλε Φίτο (Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις), της Εσθονής, Κάγια Κάλας (Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ), του Γάλλου, Στεφάν Σεζουρνέ (Ευημερία και βιομηχανική στρατηγική), της Ισπανίδας, Τερέζα Ριμπέιρα (Καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση), της Φινλανδής Χένα Βιρκούνεν (Τεχνολογία, Ασφάλεια και Δημοκρατία) και της Ρουμάνας Ροχάνα Μινζάτου (Άνθρωποι, Δεξιότητες και Ετοιμότητα).

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν επίσης τις γραπτές ερωτήσεις που προετοιμάστηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές, στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν οι ορισθέντες επίτροποι έως τις 22 Οκτωβρίου (εδώ οι ερωτήσεις προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα).

Κάθε ακρόαση θα ακολουθείται από μια συνεδρίαση στην οποία οι πρόεδροι των επιτροπών και οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων ομάδων (συντονιστές) θα αξιολογούν την απόδοση του ορισθέντος Επιτρόπου που μόλις άκουσαν.

Μετά τις ακροάσεις

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα όλων των ακροάσεων και θα διαβιβάσει τη σύστασή της στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η τελευταία θα ανταλλάξει απόψεις και θα αποφασίσει εάν θα κλείσει τις ακροάσεις στη συνεδρίασή της στις 21 Νοεμβρίου. Θα αποφασίσει επίσης να εγγράψει την ψηφοφορία για το Σώμα ως σύνολο στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων πρέπει να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, με ονομαστική ψηφοφορία. Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο του Νοεμβρίου (25 - 28/11) στο Στρασβούργο.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου.