Πολιτική

Απορρίφθηκε η αγωγή Δημητριάδη κατά της ΕφΣυν, Κουκάκη και Reporters United

Απορρίφθηκε η αγωγή Δημητριάδη κατά της ΕφΣυν, Κουκάκη και Reporters United Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Ο Δημητριάδης έστησε βιομηχανία αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ», επισημαίνει η Νέα Αριστερά.

Η δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος της Εφημερίδας των Συντακτών, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και των Reporters United.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού είχε στραφεί εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών, του Θ.Κουκάκη και των Reporters United για έρευνα που τον συνέδεε με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το Predator.

Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Γρηγόρη Δημητριάδη και αποδέχθηκε ότι τα δημοσίευματα δεν είχε ψευδές, υβριστικό ή συκοφαντικό περιεχόμενο.

Σημειώνεται από τους 8 εναγομένους ο κ. Δημητριάδης διεκδικούσε, μεταξύ άλλων, συνολική αποζημίωση 550.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υποστήριξε ότι του προξένησαν δημοσιεύματα τους για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ωστόσο, με την πλειοψηφία δύο δικαστών και τη μειοψηφία του προέδρου, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι οι συντάκτες των επίμαχων δημοσιευμάτων κινήθηκαν με γνώμονα το δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

« … Λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα του δημοσιεύματος, του δημόσιου αξιώματος που κατείχε ο ενάγων, το οποίο έχει χαρακτήρα αμιγώς πολιτικής θέσης, και μάλιστα μη αιρετής, καθώς και της σημασίας για τη δημόσια σφαίρα της υπόθεσης των υποκλοπών, κρίνεται ότι υφίσταται δικαιολογημένο ενδιαφέρον των συντακτών και άρα αίρεται το άδικο της δυσφήμησης που υπέστη ο ενάγων».

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, τη σχέση του ενάγοντα με εταιρίες που εμπλέκονταν με το κακόβουλο λογισμικό «Predator», όπως φαίνεται από το περιεχόμενο του άρθρου γίνεται μία αναλυτική περιγραφή αληθών επιχειρηματικών μεταβιβάσεων, στη βάση της δημοσιογραφικής έρευνας για την λειτουργία του λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναλώθηκε και σημαντικό μέρος των μαρτυρικών καταθέσεων κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, από τις οποίες η μάρτυρας του ενάγοντος δεν κατέθεσε κάποιο στοιχείο ενισχυτικό των ισχυρισμών του , ο δεύτερος μάρτυρας των εναγομένων Αναστάσιος Τέλογλου ανέπτυξε τη διαδρομή της δημοσιογραφικής έρευνας για την υπόθεση των , ενώ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος κατέθεσε ότι κατά την πείρα του ως συνταγματολόγου δεν υπερέβησαν οι συντάκτες του άρθρου τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δεν παρουσίασαν ενδείξεις ως γεγονότα, ούτε εκφράστηκαν με εξυβριστικό τρόπο προς τον ενάγοντα, επιφυλασσόμενος πάντως για τους τίτλους του πρωτοσέλιδου και των εσωτερικών σελίδων «Ο μεγάλος ανιψιός και ο μεγάλος αδερφός» και «Οι παρακολουθήσεις και ο Μεγάλος.. . Ανιψιός».

Επιπλέον, κατά την κρίση της πλειοψηφίας δεν φαίνεται να υπήρχε κακόπιστη διάθεση των συντακτών του άρθρου προς τον ενάγοντα πριν από τη δημοσίευση του άρθρου, προσθέτοντας πως χρησιμοποίησαν ήπιες εκφράσεις, έθεσαν τα ερωτήματα της δημοσιογραφικής έρευνας όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία και του παρείχαν προθεσμία ικανή για να απαντήσει, ενώ δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναμείνουν μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου, ώστε να ετοιμάσει τις απαντήσεις του».

Ο πρόεδρος το δικαστηρίου, ο οποίος μειοψήφισε είχε την άποψη ότι η αγωγή έπρεπε να γίνει εν μέρει δεκτή.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδικαστεί η δεύτερη αγωγή του σε βάρος της Εφημερίδας των Συντακτών.

Ανακοίνωση Νέας Αριστεράς

Πρόκειται για μια δικαίωση για την ερευνητική δημοσιογραφία αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία, επισημαίνει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση μετά την απόρριψη της αγωγής.

«Ο κ. Δημητριάδης, που λίγο αργότερα αφού χρεώθηκε πολιτικά το σκάνδαλο των υποκλοπών εξωθήθηκε σε παραίτηση, έστησε βιομηχανία αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης. Η φάμπρικα των SLAPPs απασχόλησε έντονα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ελλάδα βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνών για την ποιότητα της δημοκρατίας και την ελευθερία του Τύπου», επισημαίνει η Νέα Αριστερά.

«Η επιβεβαίωση των ρεπορτάζ και της δημοσιογραφικής έρευνας για το σύστημα των παράνομων παρακολουθήσεων, τον ρόλο του Predator και του Μεγάρου Μαξίμου κάνει ακόμα πιο επικακτική την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως σε μια πληγή που παραμένει ανοιχτή για την δημοκρατία και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Καλά νέα» χαρακτήρισε την απόρριψη της αγωγής η πρώην ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ' Βελντ. «Καλά νέα: ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση SLAPP του Γρηγόρη Δημητριάδη (ανιψιού/ πρώην γενικού γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού) εναντίον ΜΜΕ για το σκάνδαλο του λογισμικού κατασκοπείας», έγραψε σε ανάρτηση.

{https://x.com/SophieintVeld/status/1844360403654168972}