Πολιτική

Τυφώνας Κασσελάκη: Οι πολίτες εκκενώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Τυφώνας Κασσελάκη: Οι πολίτες εκκενώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ
Αυτή η καταστροφική τακτική οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σάββατο στις 11 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση είναι κρίσιμη αφού είναι πολύ πιθανό να οριστικοποιήσει την εσωκομματική ρήξη. Όμως το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν όντως θα γίνει η συνεδρίαση. Το να είναι αμφίβολο σε ένα κόμμα αν θα συνεδριάσουν τα όργανα λόγω εσωκομματικών μεθοδεύσεων και εκτρόπων, σηματοδοτεί το έσχατο σημείο κατάπτωσης. Αλλά το να συμβαίνει αυτό στο κόμμα της αξιωματικής είναι ενδεικτικό της κρίσης της πολιτικής στα πενηντάχρονα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το SMS

Η ζωή κύκλους κάνει… Ένα ανύπαρκτο SMS αποτέλεσε βασικό επιχείρημα της καμπάνιας Κασσελάκη για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα χρόνο. Τώρα ένα SMS των κασσελίστας σηματοδοτεί το ξεπέρασμα κάθε ορίου στην εσωκομματική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Το SMS που διακινεί ο μηχανισμός Κασσελάκη, γράφει: «Προς τα μέλη της Κ.Ε.: Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο 12/12/24 στο ξενοδοχείο Wyndham, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο, ώρα έναρξης 11:00. Μέχρι στιγμής γίνεται κινητοποίηση στα μέλη να έρθουν από έξω ήρεμα και με συνθήματα. Εμείς της ΚΕ Κασσελάκη θα πάμε χωρίς να παραλάβουμε καρτελάκι και θα μείνουμε έξω μαζί σας».

Στη συνέχεια περιγράφεται σε αδρές γραμμές η στάση που θα κρατήσουν οι κασασελίστας: «Δύο από εμάς θα καταθέσουμε ένα πολιτικό κείμενο αιτιολόγησης της αποχής. Αν χρειαστεί να μπούμε, θα μας ενημερώσουν οι των έσω. Θέλουν 150 συνέδρους για απαρτία. Οι 163 αποκλείεται να έχουν προσέλθει από όλη την Ελλάδα. Οπότε πάμε να χτυπήσουμε τη μη απαρτία. Ενημερώστε τους κοντινούς σας με κάθε ΟΜ για να γίνει κινητοποίηση».

Το SMS καταλήγει με οδηγίες για το πώς θα προσέλθουν οι οπαδοί στο «ραντεβού»: «Ο σταθμός του προαστιακού είναι πολύ κοντά με τα πόδια. Για όποιον θέλει να έρθει με τρένο Σταθμός Λαρίσης, πλατεία Καραϊσκάκη».

Οι κασσελίστας επιδιώκουν να μη συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή μέσω της τεχνητής έλλειψης απαρτίας, προκειμένου να μη τεθεί ζήτημα για την ακύρωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Η προσπάθεια ακύρωσης του ανώτερου κομματικού οργάνου από τα ίδια τα μέλη του, δεν έχει προηγούμενο. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καταστατική απαίτηση για απαρτία, ενώ η συμμετοχή στη συνεδρίαση μπορεί να εξασφαλιστεί και διαδικτυακά.

Η παρουσία των οργανωμένων κασσελίστας έξω από το χώρο της συνεδρίασης έχει διπλό στόχο:

  • την άσκηση φυσικής πίεσης στα μέλη του οργάνου για να μην εκφράσουν ελεύθερα την πολιτική βούλησή τους,
  • τη δημιουργία σκηνικού χάους και αχαλίνωτης τοξικότητας,

Περιττό να αναφέρουμε ότι είναι επίσης πρωτοφανές να οργανώνεται συγκέντρωση για να ακυρωθεί η συνεδρίαση ανώτερου κομματικού οργάνου από μέλη του ίδιου κόμματος.

Η συνταγή Τραμπ

Με το sms o Κασσελάκης ακολούθησε εκ νέου τη γνωστή συνταγή Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ την ίδια στιγμή που οργάνωνε την έφοδο των οπαδών του στο Καπιτώλιο, έκανε εκκλήσεις για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Κατά το τραμπικό πρότυπο, ο Κασσελάκης μετά την αποκάλυψη του sms, δήλωσε: «Επειδή τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που αναπαράγουν sms με τα οποία καλούνται -δήθεν εκ μέρους μου- μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ξενοδοχείο που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, τονίζω: Όπως και σε αντίστοιχες προβοκάτσιες που σχεδιάζονταν κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, έτσι και τώρα, αποδοκιμάζω τέτοιες ενέργειες». Δηλαδή ο Κασσελάκη λέει ότι κινητοποιείται ο μηχανισμός του στο όνομά του δίνοντας μάλιστα οδηγίες στους οπαδούς του, αλλά ο ίδιος δεν ξέρει τίποτα…
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ακριβώς είχε κάνει ο Κασσελάκης στις 12 Σεπτεμβρίου όταν αποπειράθηκε να κάνει έφοδο στην Κουμουνδούρου, στο «Καπιτώλιο της πιτζάμας». Και τότε είχε καταδικάσει τις ασχήμιες των οπαδών του, τις οποίος ο ίδιος είχε υποκινήσει.

Η συνέντευξη σε Χατζηνικολάου

Στη χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ANT1 ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκανε βήμα πίσω από τις γνωστές θέσεις του, για να πέσουν οι τόνοι. Συγκεκριμένα, επέμεινε ότι παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον καθαίρεσε. Δεν ανακάλεσε τη δήλωσή του ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φόρεσαν κουκούλες στη συνεδρίαση που αποφάσισε την καθαίρεσή του. Εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι θα επιχειρήσει στο συνέδριο να ακυρωθεί η καθαίρεσή του, αλλά ενδεχόμενη αναίρεση της καθαίρεσης δεν θα ακυρώσει την προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας. Τέλος, προκάλεσε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι αν θέλει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της ενεργού πολιτική, πρέπει να διεκδικήσει την ηγεσία απέναντί του.

Το εξώδικο

Το βασικό όμως είναι ότι απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης του εξώδικου που έχει στείλει στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, χρησιμοποίησε την παράξενη δικαιολογία ότι το εξώδικο είναι «έξω από τη νομική οδό» -τι διαφορά έχει τότε από μια απλή επιστολή; Να σημειωθεί ότι το ίδιο είχε κάνει και μετά τη συνάντησή του με τον Παύλο Πολάκη χτες το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου.

Η απόσυρση του εξώδικου θα μπορούσε να ομαλοποιήσει την πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές. Άλλωστε αποτελεί ζήτημα κοινής λογικής ότι τα πολιτικά στελέχη δεν μπορούν να ανταλλάσσουν εξώδικα και να παραμένουν στο ίδιο κόμμα -αυτά είναι ανήκουστα πράγματα.

Ο Κασσελάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι το εξώδικο «έκαψε» κάθε δυνατότητα κοινής πορείας προς τις εσωκομματικές εκλογές. Το εύλογο λοιπόν συμπέρασμα είναι ότι ο έχει πάρει τις αποφάσεις του, βλέποντας το μέλλον του έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις δηλώσεις του ότι δεν θα φύγει από το κόμμα . Με αφετηρία αυτήν την απόφαση, ο Κασσελάκης επιδίδεται σε ένα blame game για να ρίξει την ευθύνη της ρήξης στην άλλη πλευρά. Επιπλέον, και αυτό είναι το σημαντικότερο, επιδιώκει την απογείωση της έντασης και της τοξικότητας, ακόμα και με συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων» για να ακυρωθούν οι συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων του κόμματος. Αυτή η καταστροφική τακτική οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι επόμενο, απέναντι στον τυφώνα Κασσελάκη, οι ψηφοφόροι εκκενώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.