Πολιτική

Φάμελλος: Επιβεβαιώνονται τα sms για την αντισυγκέντρωση - Ανάγκη αλλαγής σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ

Φάμελλος: Επιβεβαιώνονται τα sms για την αντισυγκέντρωση - Ανάγκη αλλαγής σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ
«Προσωπική επιδίωξη και όχι για το κομματικό και το κοινωνικό συμφέρον, θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Αποτελεί αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι… Και μαλιστα να το δηλώνει και στις κάμερες! Είναι αντικομματική στάση και το λέω ξεκάθαρα», ανέφερε ο Σωκράτης, επικρίνοντας τα μέλη της κασσελακικής πλευράς, κάνοντας λόγο για υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ.

Επίσης, επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και η υποκριτική ανάρτηση του προηγούμενου προέδρου ότι δήθεν όλα αυτά δεν ήταν συντονισμένα, καθώς δηλώθηκαν τελικά και στις κάμερες.

Ακόμη, είπε ότι για μία προσωπική επιδίωξη και όχι για το κομματικό και το κοινωνικό συμφέρον, θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος.

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη για αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλία του Σ. Φάμελλου στην Κεντρική Επιτροπή:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, επιβεβαιώνεται και σήμερα οτι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή της κομματικής μας ζωής.

Με όλα αυτά που έχουν συμβεί σήμερα, οφείλω να θυμίσω ότι η δημοκρατία δεν είναι αλά καρτ, ούτε στην κοινωνία, ούτε μέσα στο κόμμα.

Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ. Και ότι είναι αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι… Και μαλιστα να το δηλώνει και στις κάμερες! Είναι αντικομματική σταση και το λέω ξεκάθαρα.

Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Και διαψεύδεται η υποκριτική ανάρτηση του προηγουμενου προέδρου ότι δήθεν όλα αυτά δεν ήταν συντονισμένα, διότι δηλώθηκαν στις κάμερες πριν αρχίσει η συνεδρίαση.

Δυστυχώς λοιπόν για μία προσωπική επιδίωξη και όχι για το κομματικό και το κοινωνικό συμφέρον, θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος.

Και γι’ αυτό λέω ότι είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση, γιατί όλα συνηγορούν τελικά ότι το διακύβευμα είναι ο ιδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Και οτι ο στόχος κάποιων είναι η ύπαρξη και η πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία. Και την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία θα δεσμευθούμε όλοι και όλες σήμερα ότι θα τη διασφαλίσουμε εμείς και τα μέλη του κόμματος. Αυτό είναι το συμφέρον του κόμματος.

Και αυτό είναι το συμφέρον των μελών του κόμματος και όχι να τα χαϊδεύουν υποκριτικά κάποιοι μόνο για να τους εκλέγουν και να παραμένουν οπαδοι.

Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για αλλαγή σελίδας. Και η σημερινή μέρα αυτό επιβεβαιώνει. Και αυτό θα γίνει όταν αρχίσουν πάλι οι Οργανώσεις μας να δουλεύουν και όχι να κλείνουν γραφεία…

Στόχος μας ήταν και είναι να καλέσουμε αποστρατευμένους, απογοητευμένους αλλά και νέα μέλη στο κόμμα για να δυναμώσει. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν υπήρχε μία δημιουργική πολιτική διεργασία που θα την ξεκινούσε το Συνέδριο.

Θέλαμε να δώσουμε απάντηση στην κρίση πολιτικής που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Απάντηση δημιουργική και παραγωγική. Να αναδείξουμε τις Οργανώσεις, να κάνουμε προσυνεδριακό διάλογο, να έχουμε πολιτικό διακύβευμα, να έχουμε πολιτικό σχέδιο και να έχουμε και πρόεδρο που να το υπηρετεί. Γιατί μάθαμε κι από τα λάθη μας.

Αν δεν είμαστε εμείς μία δημιουργική πολιτική οικογένεια που έχει ιδέες, αξίες, αλληλεγγύη, συντροφικότητα, που εκπέμπει πολιτισμό, που εκπέμπει πρόοδο, πώς θα έρθουν οι πολίτες να συζητήσουν με εμάς;

Αλλά συντρόφισσες και σύντροφοι δεν ξεκινήσαμε καλά. Παράλληλα με αυτή τη δηλωμένη απόφαση μας να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα παράλληλο σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άρα ένα σχέδιο υπονόμευσης των συμφερόντων της κοινωνίας.

Πρέπει να μιλήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια για το πως φτασαμε εδώ.

Υπήρχαν σοβαρά λάθη που οδήγησαν στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίοδος πριν και κοντά στο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από πολιτικά λάθη. Η πλειοψηφική απόφαση του Συνεδρίου για να διορθώσουμε τα λαθη απαξιώθηκε και μπήκε στο ψυγείο. Δεν εφαρμόστηκε ούτε το πολιτικό σχέδιο, ούτε το οργανωτικό σχέδιο του Συνεδρίου. Ξεκάθαρα.

Η δημιουργία εσωτερικών εχθρών κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο. Στους διαδρόμους διάφοροι παρατρεχάμενοι γύρω από το γραφείο του προηγούμενου προέδρου δημιουργούσαν εχθρούς.

Κατηγορίες «λευκής απεργίας» απευθυνόταν σε στελέχη που γύριζαν 20 και 30 πόλεις την προεκλογική περίοδο.

Ο πολλαπλασιασμός αντιθέσεων εντάθηκε και απο δημόσιες τοποθετήσεις επειδή δεν συνεδρίαζαν τα Όργανα. Όλα είναι συμπτώματα και αποτελέσματα της κρίσης.

Και τελικά το έργο των συντρόφων μελών στις ευρωεκλογές πήγε χαμένο από λανθασμένες επιλογές.

Γιατί το κόμμα δεν ειχε πολιτικό σχεδιασμό και δημοκρατική λειτουργία. Το αρνήθηκε η ηγεσία. Οι λανθασμένες επιλογές γίνονταν χωρίς σχέδιο και εκτός Οργάνων.

Όλα αυτά μας οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα εις βάρος της κοινωνίας στις ευρωεκλογές.

Μετά όμως από τις ευρωεκλογές: Μαύρα ταμεία, SMS από την Αμερική, επίθεση στον προηγούμενο πρωθυπουργό, μία αντιπολιτική στάση, οι εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Όλα τα ζήσατε όλοι.

Το βασικό πρόβλημα εκείνης της περιόδου, η αλλαγή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας έγινε χωρίς απόφαση οργάνων, αντικαταστατικά. Η συζήτηση για τον Πολάκη και το μέσα - έξω έγινε χωρίς απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η συζήτηση για την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου έγινε χωρίς τη συζήτηση στα Όργανα που θα μπορούσε να ‘χει λύσει το πρόβλημα. Όπως και το θέμα της Αθήνας Λινού.

Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα.

Και τελικά φτάσαμε μέσα στην Κεντρική Επιτροπή να συζητάμε για ένα καταστατικό που καταργούνταν οι Οργανώσεις Μελών και η εσωτερική δημοκρατία.

Σε εκείνη την ΚΕ υπηρξε πρόκληση να παμε στη μομφή, όταν η πρόθεση των μελων της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάμε στη βάση. Αυτό είναι απόδειξη ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής δεν ήθελε στίγμα στο κόμμα, δεν ήθελε στίγμα ουτε στα πρόσωπα. Θελαμε να προσφύγουμε στη βάση χωρίς προβλήματα, διχασμούς και τοξικότητα.

Ακόμα και προχθές άκουσα στη συνέντευξη στο Ενωπιος Ενωπιω, ότι δήθεν όλοι οι υποψήφιοι θα έβγαιναν με εσωκομματικές διαδικασίες. Ενώ υπήρχε ένα σχέδιο καταστατικού που διόριζε ο πρόεδρος το 1/3 των ψηφοδελτίων.

Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με πολιτικούς όρους μέχρι τη συζήτηση της μομφής. Από κει και μετά βλέπω να εκφράζεται μία λειτουργία εις βάρος του κόμματος. Μια αντικομματική στάση η οποία ξεπερνάει τα όρια και τις πολιτικές συζητήσεις. Και δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε ως κόμμα.

Ένα σχέδιο που στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί τελικά ο μόνος που εξυπηρετείται από αυτή την αντικομματική στάση είναι ο κύριος Μητσοτάκης και πιθανά κάποιοι που χαίρονται στο ΠΑΣΟΚ.

Οφείλω λοιπόν να θέσω ξεκάθαρα ότι το σχέδιο του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δυστυχώς εκφράζεται με λειτουργίες και συντρόφων και συντροφισσών. Αρχίζει μία σπέκουλα για το έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο το βλέπαμε μόνο να εκπέμπεται από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Κυριαρχεί στην εσωκομματικη αντίθεση μια πρακτική να κερδίσουμε οτιδήποτε, φθείροντας τους πάντες.

Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό δεν είναι αριστερά και σίγουρα δεν είναι δημοκρατική πολιτική.

Και είναι πολύ περίεργο ότι διαφορά δεξιά εξαπτέρυγα στέκονται γύρω από αυτό το σχέδιο φθοράς της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς.

Οι κατηγορίες περί «εκτροπής», περί «πραξικοπήματος», οι κουκούλες, για «διαπλοκή» μέσα στο κόμμα, η αμφισβήτηση του Συνεδρίου και της αξιοπιστίας του Συνεδρίου (λέγοντας ότι στο Συνέδριο θα αμφισβητηθούν προηγούμενες αποφάσεις) φθείρουν κι άλλο την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εξώδικο, δεν ηταν μονο κατά του κόμματος. Ειχε και απειλή εισαγγελέα κατά των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στην κατάληξη του (και ως τέτοιο συγγράφηκε). Και προφανώς τη χρήση του όρου «πρόεδρος» καταπατωντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων

Ολα αυτα δεν μπορούμε να τα σχολιάσουμε μονο με την πολιτική κριτική.

Καταλαβαίνω τις ερωτήσεις που δημιουργούνται. Ας δώσουμε απαντήσεις.

Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό. Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε «πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή»;

Ποιος επιδιώκει αποκλεισμούς; Όποιος επιτίθεται στο κόμμα, συντρόφισσες και σύντροφοι, γιατί επιδιώκει να αποκλείσει το κόμμα από την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας και από την προοπτική της αριστεράς.

Για να μιλάμε πολιτικά, η προσφυγή στη βάση θα ήταν λύτρωση. Υπήρξε άρνηση…

Αλλη ερώτηση: Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κομμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος;

Μπορεί κάποιο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί ότι ένας σύντροφος μας σε ένα συντονιστικό οργάνωσης θα έκανε εξώδικο κατά της οργάνωσης και θα παρέμενε σε εκείνο το συντονιστικό;

Θα μπορούσε να το δεχθεί αυτό κάποιος σε οποιοδήποτε κόμμα; Και όχι μόνο της αριστεράς…

Άλλη ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτή η απαξίωση; Μπορεί να κάνουμε μια υποχώρηση για να σταματήσουμε την απαξίωση;»

Πως να γίνει κάτι τετοιο οταν υπάρχει ήδη εξαγγελία ότι η απαξίωση θα υπάρχει στο Συνέδριο και μάλιστα θα έχουμε μείζον περιστατικό απαξίωσης στο Συνέδριο. Και έχουμε ήδη μηνύματα για αντισυγκεντρώσεις έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που στις κάμερες δηλώνουν ότι δεν είναι εδώ, ενω είναι εδω, και μαλιστα επιχαίρουν ότι δεν υπάρχει απαρτία, ενώ είναι παρόντα αλλα δεν υπογράφουν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι δυστυχώς αυτή η κατάσταση οδηγεί στο να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το κύρος του. Και όσα περιθώρια και αν έχουμε δώσει οδήγησαν σε νέα λάθη και προκλήσεις

Τωρα σε εμάς υπάρχει η ευθύνη. Να προστατεύσουμε το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας την επόμενη μέρα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε λάθη πάνω σε λάθη και αντικομματική συμπεριφορά.

Υποχρέωση μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να παράγει πολιτική για τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Όποιοι δεν μπορούν να παράγουν πολιτική, παράγουν αντιπολιτική, τοξικότητα, αντιθέσεις. Ακόμα και δηλώσεις στις κάμερες εις βάρος των Οργάνων του κόμματος.

Αυτή είναι η διαφορά μας. Και πρέπει να αποφασίσουμε: Θα παράγουμε πολιτική μέσα στα Όργανα; Θα παράγουμε πολιτική μέσα στην κοινωνία; Ή θα παράγουμε μόνο τοξικότητα; Γιατί το διακύβευμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα δυστυχώς.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι για την εβδομάδα που πέρασε και κλείνω με αυτό.

Επιχειρήθηκε να γίνει μία συνάντηση -ας την πω- υποψηφίων πρόεδρων. Η δική μου η δήλωση πολύ πριν προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη δήλωση, μετα την πρόσκληση του Παύλου Πολάκη, ήταν ότι δέχομαι η συνάντηση αυτή να γίνει με τη συνεννόηση των οργάνων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί υπάρχει μία παρανόηση, ότι από την πλευρά μου ρώτησα και τη Ράνια Σβίγκου και τον Νίκο Παππά αν υπήρχε συνεννόηση και η έγκριση των Οργάνων της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Και είχα επικοινωνία και με τον Νίκο Φαραντούρη στη συνέχεια και με τον Απόστολο Γκλέτσο.

Και ενημερώθηκα ότι από πουθενά δεν υπήρχε έγκριση και συμφωνία, άρα δεν υπήρχε συνεννόηση.

Δεν υπήρξε λοιπόν καμία ναρκοθέτηση αυτής της συνάντησης. Μόνο που αυτή η συνάντηση ναρκοθετούσε τα Όργανα.

Για εμένα αυτό είναι πιο σημαντικό.

Η υποψηφιότητα μου δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζω τα Όργανα και τη λειτουργία του κόμματος. Ούτε προχωρώ μόνος μου ως πρόσωπο σε αυτή τη διαδρομή. Το αντίθετο.

Αυτό που μας ενώνει, είναι το «Εμείς». Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν πέντε «εγώ» υποψηφίων έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ; Και να βρεθούν όταν υπάρχει ενα εξώδικο κατά των υπολοίπων μελων της ΚΕ και να βρεθούν εντός των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ;

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι ήταν λάθος αυτό που έγινε με τη λεγόμενη συνάντηση ως πολιτικό αποτύπωμα.

Πρέπει να το διορθώσουμε, σε μια κοινή πορεία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για το κράτος δικαίου στην κοινωνία, για τους θεσμούς και να μη σεβόμαστε ότι έχουμε Όργανα και διαδικασίες.

Γιατί η κοινωνία θα λέει «τα δικά σας δεν μπορείτε να λύσετε, σε εμάς θα’ ρθείτε να βρείτε λύσεις;»

Καταρρακώνεται η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή κατεδαφίζεται δυστυχώς το κόμμα για να φτιαχτεί ένα κόμμα Ι.Χ., ένα κόμμα μονοπρόσωπη εταιρεία.

Και επειδή έχουμε να απολογηθούμε στα μέλη μας, στα παιδιά μας, στους αγωνιστές της ιστορίας της Αριστεράς, αλλά και στην κοινωνία συνολικά, δεν θα απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πολλαπλά λάθη και την αντικομματική στάση του προηγούμενου προέδρου και δυστυχώς κάποιων συντρόφων που είναι κοντά του. Να το ξεκαθαρίσουμε!

Δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δουλειά μας να απολογούμαστε για τα λάθη άλλων, εμείς απολογούμαστε στην κοινωνία για το τι κάνουμε γι’ αυτήν.

Πρέπει λοιπόν το συντονιστικό να αλλάξουμε σελίδα. Με πολιτικούς όρους και με τους δημοκρατικούς όρους της δικής μας ύπαρξης.

Αυτός ήταν ο λόγος που κατέθεσα υποψηφιότητα.

Επιστρέφουμε στην πολιτική για την κοινωνία και τη χώρα. Αλλάζουμε σελίδα για ένα μαζικό λαϊκό κόμμα, το οποίο έχει προγραμματική συμφωνία, αλλά έχει τις αξίες της Αριστεράς και της Προόδου. Περιφρουρούμε το κόμμα μας και ξαναχτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε σε ένα δημοκρατικό Συνέδριο για να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανάγκη η κοινωνία. Όσοι δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνουν τη δική τους επιλογή. Εμείς θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Με τη νίκη!»