Πολιτική

Πώς φτάσαμε στον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη - Η απόφαση της ΚΕ μετά το εξώδικο

Πώς φτάσαμε στον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη - Η απόφαση της ΚΕ μετά το εξώδικο
Όλο το παρασκήνιο. Πώς φτάσαμε στον αποκλεισμό Κασσελάκη από την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μετά από μια μέρα ακραίας έντασης, κυρίως στον προθάλαμο της αίθουσας της συνεδρίασης και έξω από το ξενοδοχείο που πραγματοποιούνταν, όπου τα πράγματα έφτασαν μέχρι και στο επίπεδο επέμβασης της αστυνομίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η απόφαση του οργάνου πάρθηκε με ομοφωνία.

Κόκκινη κάρτα στον Κασσελάκη

Με ευρεία πλειοψηφία, επίσης, πέρασε η τροπολογία του Γιάννη Μουζάλα, η οποία προχωρά σε πολιτική καταδίκη ορισμένων συμπεριφορών, με ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη και με παραπομπή στο θέμα των υποψηφιοτήτων, ξεκαθαρίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος.

Δεν συμφώνησε η ομάδα Πολάκη με την ονομαστική αναφορά στον Κασσελάκη

Στην ψηφοφορία για την τροπολογία Μουζάλα δεν συμφώνησαν 13 μέλη της ΚΕ, μόνο όμως σε ότι αφορά την λεκτική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, με περίπου τους μισούς από αυτούς να πρόσκεινται στην ομάδα του Παύλου Πολάκη. Όλοι οι υπόλοιποι ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας. Εκείνη την ώρα εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 140 άτομα στην αίθουσα.

Η συγκεκριμένη απόφαση παραπέμπεται στην Πολιτική Γραμματεία και στην ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου).

Οι απόψεις για τη συνέχεια διίστανται, καθώς ορισμένοι τονίζουν ότι μόνο το επικείμενο Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για την έγκριση ή την απόρριψη υποψηφιοτήτων, ενώ άλλοι πως η υποψηφιότητα Κασσελάκη έχει λήξει. Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης, με τον κίνδυνο διάσπασης πλέον να βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ότι «αν και έγινε προσπάθεια να υπονομευτεί η διαδικασία, η ΚΕ έδειξε υψηλή επάρκεια», ενώ ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε: «Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου, επαναφέρει την πολιτική της συντροφικότητας, την πορεία προς τα εμπρός και στο εσωτερικό του και στη χώρα, ήρθε η ώρα για ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο, να μιλήσουμε για τα εθνικά θέματα, το κοινωνικό κράτος και να πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες συνεργασίας με τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός προοδευτικός πόλος. Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου».

famellos ke 4fbef

Πάντως έξω από την αίθουσα υπήρξε ένταση με περίπου 30 άτομα που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη να φωνάζουν και να υπάρχουν αντεγκλήσεις.«Ντροπή να έχει δικαιώμα ο Γκλέτσος και να μην έχει δικαιώμα ο πρόεδρος. Είστε η ντροπή της Αριστεράς» φώναζαν με την απάντηση που πήραν από μέλη της ΚΕ να ήταν: «Συνεδρίασε ανώτατο όργανο».

antidraseis ke 5a51e

{https://twitter.com/kon_sarr/status/1845151076300783744}

Νέες αντιδράσεις

{https://www.youtube.com/watch?v=l-5oKBrH0pc}

Υπενθυμίζεται ότι η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα.

Η αντίδραση Κασσελάκη

Μετά το τέλος της εκρηκτικής συνεδρίασης της ΚΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανάρτησε στα social μία αφίσα, με το μήνυμα «Η φωνή μας είναι το Συνέδριο».

{https://x.com/skasselakis/status/1845169734645346374}

Η ομάδα Πολάκη διαχωρίζει τη θέση της

Με κείμενο 6 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του οργάνου, η ομάδα του Παύλου Πολάκη διαχωρίζει τη θέση της από τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, η οποία αποφασίστηκε πριν από λίγες ώρες.

Σύμφωνα με όσα εξήγησαν σε δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, συμφώνησαν με τη σχετική τροπολογία του Γιάννη Μουζάλα για συμπεριφορές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές για υποψήφιους προέδρους, εκτός όμως από την ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη.

Αναλυτικά το κενό των 6:

Οι παρακάτω συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος (είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σ´ ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων), εργαζόμαστε για την ενότητα και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνταχθήκαμε στην εξήγηση της στάσης μας στην ψηφοφορία των τροπολογιών της εισήγησης, όπως αυτή εκφωνήθηκε στην παρακάτω παρέμβαση του σ. Μάρκου Χατζησάββα στην Κ.Ε.

Η σχετική ομιλία-παρέμβαση του Μάρκου Χατζησάββα:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η στάση μας που θα εξηγήσω παρακάτω, δεν απομειώνει στο ελάχιστο την πολιτική μας απέχθεια απέναντι στα φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε το τελευταίο διάστημα με την αναξιοπιστία του ανθρώπου που διετέλεσε πρόεδρος στο κόμμα μας για 11 μήνες, αλλά και όσων μέχρι σήμερα πλειοδοτούν σε αθλιότητες, ξένες από την αριστερά και τις αρχές μας.
Όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος που θα προκύψει από συλλογικές δημοκρατικές μας διαδικασίες, θα προκύψει στο φως και με ανοιχτή πολιτική διαδικασία και απεύθυνση στην κοινωνία, που θα την καλέσουμε έντιμα να παρέμβει ενεργά και να διαμορφώσει τους όρους αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκη κυβέρνηση Μητσοτάκη… και εντέλει την υπεράσπιση των συμφερόντων της…, ομονοούμε στα εξής:

Απορρίπτουμε κάθε γραφειοκρατικό τρυκ που αποσκοπεί σε αποκλεισμούς και δήθεν ευθιξίες με δεύτερες σκέψεις και κρυφές ατζέντες.

Αυτό που διακαώς επιθυμούμε είναι ανοιχτή πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση, μπροστά στα μάτια όσων αγωνιούν (εντός και εκτός του κόμματος)

Κι επειδή δε συμφέρει κανέναν ένας μικρός και πολυτραυματίας ΣΥΡΙΖΑ.
Και επειδή είμαστε σήμερα εδώ, επειδή σεβόμαστε το κόμμα και τις διαδικασίες του… όπως και τη βάση που εκπροσωπούμε…, δηλώνουμε ότι δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας και απέχουμε από τις ψηφοφορίες που αφορούν στις τροπολογίες που τις θεωρούμε ακραίες.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους για τη συνέχεια!

Τα μέλη της Κ.Ε.

Βασίλης Σμπώκος
Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Χριστόφορος Βερναρδάκης
Μάρκος Χατζησάββας
Δημήτρης Παρθένης
Μιχάλης Γιαπιτζής».

Όσα προηγήθηκαν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανάρτηση Γεροβασίλη πριν την ψηφοφορία

{https://x.com/olgagerovasili/status/1845112201905897932}

Η Θεοδωρα Τζάκρη και πριν την ομιλία της παρέδωσε στη Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου εξουσιοδότηση από τον Στέφανο Κασσελάκη για την κατάθεση της υποψηφιότητας του αλλά και χειρόγραφα με τις 87 υπογραφές.

Νωρίτερα, στις 17:00 o πρώην οικονομικός διευθυντής της Κουμουνδούρου, Θύμιος Γεωργόπουλος, κατέθεσε πρόταση να περιληφθεί στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αίτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη, με το ερώτημα της διαγραφής.

Επικαλείται δε, 20 λόγους: τους 17 λόγους που είχε επικαλεσθεί σε αντίστοιχο υπόμνημα ο Θέμης Μουμουλίδης συν άλλους 3:

- Το εξώδικο Κασσελάκη.

- Τη συνέντευξη του πρώην προέδρου στον ΑΝΤ1

- Τη σημερινή προσπάθεια των αντιπροσώπων Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Παράλληλα, ο Γιάννης Μουζάλας επιχειρηματολόγησε υπέρ του αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Να μην είναι υπόψηφιος ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ενώ ο Ν.Φαραντούρης, άφησε αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη αναφέροντας ότι «τίποτε δεν γερνά νωρίτερα από ένα πομπώδη νεωτερισμό». Όπως σημείωσε, δεν νοείται σύγχρονο κόμμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, χωρίς ισόρροπη σχέση μεταξύ μελών - οργάνων – ηγεσίας. Επίσης, υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον ευνουχισμό των οργάνων».

Πάντως στις 18:00 παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε τη διάθεση να παραιτηθεί και από άλλα αξιώματα. Η Γιώτα Πούλου είναι συντονίστρια των τομέων του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και τομεάρχης Εσωτερικών η οποία ανήκει στο μπλοκ του Κασσελάκη.

paraitisi poulou 199a6

Ομιλία Φάμελλου στην ΚΕ: Επιβεβαιώθηκαν τα SMS

«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Και διαψεύδεται η υποκριτική ανάρτηση του προηγουμενου προέδρου ότι δήθεν όλα αυτά δεν ήταν συντονισμένα, διότι δηλώθηκαν στις κάμερες πριν αρχίσει η συνεδρίαση» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατέληξε λέγοντας: «Δυστυχώς λοιπόν για μία προσωπική επιδίωξη και όχι για το κομματικό και το κοινωνικό συμφέρον, θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος».

Ομιλία Γεροβασίλη στην ΚΕ: Καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας

Σημεία παρέμβασης Όλγας Γεροβασίλη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

- Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα.
- Είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου.
- Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό.
- Το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο.
- Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι.
- Οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα «Ως εδώ!».
- Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;
- Σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας.

Ομιλία Τσάκρη στην ΚΕ: Ήρθε πια η ώρα από την γραφειοκρατική διαστροφή να περάσουμε στην συμμετοχική δημοκρατία των μελών

Συντρόφισσες και Σύντροφοι.

Η Κεντρική Επιτροπή μας πρωτοτυπεί και πάλι.

Γίνεται χωρίς να υπάρχει θέμα ή με θέμα την μη υπάρχουσα πλέον ούτε καν ως πρόσχημα, ανάγκη απάντησης σε μια εξώδικη διαμαρτυρία. Εμείς όμως ετοιμαζόμαστε για ακραία διοικητικά μέτρα γιατί δεν τα σηκώνουμε κάτι τέτοια… και αναζητούμε την δική μας περίοπτη θέση στην τρικυμιώδη εσωτερική ζωή της ελληνικής Αριστεράς.

Ως γνωστόν, η τρέχουσα συνεδρίαση συγκλήθηκε με μόλις 12 ψήφους υπέρ στην ΠΓ των 22, δηλαδή με οριακή πλειοψηφία.

Άραγε οι 3 που με την μετακίνηση τους προσχώρησαν στην λογική αποκλεισμού ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου έχουν το ανάστημα να υποστηρίξουν τα όσα δρομολογούν;

Είναι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που θα ρυθμίσουν τον ρου της ιστορίας; Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων - ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη! Όπερ και εγένετο. Τώρα πιστεύω Νίκο μου την Δευτέρα, όπως με διαβεβαίωσες αν έπαιρνε πίσω το εξώδικο, να προεδρεύσεις σε αυτή την σύσκεψη με όλους τους υποψηφίους προέδρους, μεταξύ των οποίων και του Στέφανου Κασσελάκη, για να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες για τις εσωκομματικές εκλογές. Και να μην χρειαστεί να την ακυρώσεις και πάλι αν έρθει ο Κασσελάκης.

Κι από πίσω φυσικά διακρίνουμε άλλα πρόσωπα ήπια, μειλίχια και χαμογελαστά και πάνω από όλα ενωτικά σαν του Σωκράτη …

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια. Κι όποιος κατέχει τις καρέκλες, όπως κι αν παρέμεινε σε αυτές, έχει και την ευθύνη. Είναι λοιπόν θέμα αυτών που έχουν τα κλειδιά της Κουμουνδούρου να βρουν ποιο χέρι τα έδωσε στην Εφ Συν. Διότι το δικό μου χέρι που τα κατέθεσε, τα έδωσε σε έντυπη μορφή. Άρα αποκλείονται οι χάκερς. Διάρρηξη στην Κουμουνδούρου στο αστυνομικό δελτίο δεν αναφέρθηκε, άρα τα έδωσε κάποιος που διέθετε νομότυπα πρόσβαση σε αυτά. Όπερ έδη δείξαι!

Σας λένε ψέματα ότι τάχα πήγε δικαστικός επιμελητής στο κόμμα. Πήγε απλώς ένα mail και εμείς σήμερα μαζευτήκαμε εδώ από όλη την Ελλάδα να για να συζητήσουμε ένα mail !!! Ακόμη μάλιστα κι όταν η προσχηματική απαίτηση ανάσυρσής του είχε ήδη ικανοποιηθεί από τον θιγόμενο. Για να ανατινάξετε φυσικά πίσω σας όλες τις γέφυρες και ό,τι δόξασε τους αγώνες μας στα πολλά δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν.

Αναρωτιέμαι όμως.

Αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι και κατέθετε, τυχαίο το όνομα, ένας άλλος υποψήφιος πχ ο Σωκράτης Φάμελλος τα προσωπικά του δεδομένα και έβγαινε μία εφημερίδα φίλα προσκείμενη στον Στέφανο Κασσελάκη και έγραφε ό,τι ήθελε για το πόθεν έσχες του Σωκράτη Φάμελλου νομίζω ότι το λιγότερο που θα είχε συμβεί θα ήταν σεισμός 8 Ρίχτερ! Σε όλα τα επίπεδα.

Όταν λεηλατήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν απλά μια Τρίτη!

Και ξεσηκώθηκαν θεοί και δαίμονες:

Γιατί μην ξεχνάμε τι ακολούθησε όλα αυτά;

Χτες το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το μη εξώδικο με δημόσια δήλωσή του. Και σας άφησε μόνους σας να αποφασίζετε τον εξοβελισμό επειδή σας ενόχλησε που όταν τον κρεμάσατε στα μανταλάκια δεν γύρισε και το άλλο μάγουλο. Μα δεν τον εξέλεξαν γι’ αυτό οι Συριζαίοι …

Ένας άνθρωπος εμπιστεύθηκε τα προσωπικά του δεδομένα στο κόμμα του που επηρεασμένο από όσα έλεγε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα «πόθεν έσχες» προεκλογικά του τα ζήτησε ως τάχα πρόσθετη εγγύηση κι εξασφάλιση.

Λέω τάχα διότι εκ των γεγονότων αποδείχθηκε ότι ο στόχος όσων έσπευσαν να θεσμοθετήσουν προσφάτως τον όρο αυτό δεν ήταν άλλος εξ αρχής παρά μόνο ο διασυρμός. Και το έκαναν με κυνισμό που θα τον ζήλευαν και πολλοί εκ των πολιτικών μας αντιπάλων του Μητσοτάκειου «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε…»

Δεν στέκομαι λοιπόν στο γιατί ξεσηκώθηκε όλος αυτός ο θόρυβος για ένα mail χωρίς νομική ισχύ ούτε και κανείς άλλος θα σταθεί.

Ούτε κι εσείς συντρόφισσες και σύντροφοι όταν γυρίσετε στους συντρόφους σας, στους φίλους σας, στην οικογένεια σας θα ισχυριστείτε ό τι τα κάνατε όλα αυτά για ένα mail. Θα πείτε χαμηλόφωνα πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Και καλά θα κάνετε γιατί το ότι είστε εδώ και αθροίζετε το καρτελάκι σας στην απαρτία των 148 δεν έγινε κατά λάθος ούτε αγνοείται τι κάνετε.

Συμμετέχετε σε κάτι θεάρεστο και θεσπέσιο. Ρυθμίζετε τον ρου της ιστορίας και εσείς Και μπράβο σας! Όπως οι τρείς της ΠΓ έκαναν τους εννέα πλειοψηφία έτσι κι οι τελευταίοι γενναίοι από σας έκαναν το 147 απαρτία κι υπήρξαν η σταγόνα που μετέτρεψε την ποσότητα σε ποιότητα.

Αυτό όμως που κάνετε σήμερα εδώ –ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΠΑΡΤΙΑ ΘΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΛΗΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ- είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής, αυτή την φορά κατά της έγκαιρα και έγκυρα κατατεθειμένης υποψηφιότητας Κασσελάκη. Που για να μην βρείτε και κανένα πρόσχημα να τον αποκλείσετε και για αυτό σας καταθέτω σήμερα σε hard copy και τις 87 υπογραφές που υπήρχαν βέβαια και πριν από μία εβδομάδα, αλλά δεν περίμενα ποτέ να αμφισβητηθούν κι αυτές από συντρόφους. Ελπίζω να μην τις δούμε κι αυτές στα μανταλάκια.

Επίσης διαδίδετε ότι θα θέσετε θέμα καθαίρεσής μου από την Γραμματεία της ΚΟ. Τιμή μου η δυσανεξία της νομενκλατούρας στο πρόσωπό μου. Τα έχει πει αυτά ο Μαγιακόφσκι πριν 100 χρόνια και τα έχει μελοποιήσει και ο Θάνος Μικρούτσικος.

Αλλά αν εγώ δεν μπορώ να παραμείνω πρόεδρος της ΚΟ επειδή στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη, αλήθεια μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ ο χαμογελαστός Νίκος που ψήφισε χθες στην ΠΓ την σύγκληση της σημερινής ΚΕ με θέμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας νομίμως εκλεγέντος προέδρου;

Εφόσον όμως το καταστατικό προβλέπει στην περίπτωση μομφής απαιτούμενη πλειοψηφία του 50+1 επί του συνόλου των μελών, δηλαδή 148, προφανώς η αμφισβήτηση κατατεθειμένης έγκυρα και έγκαιρα υποψηφιότητας συνιστά μομφή κατά της υποψηφιότητας.

Άρα για να εξαιρεθεί υποψήφιος που έχει καταθέσει έγκυρα και έγκαιρα τα προαπαιτούμενα απαιτούνται 148 ψήφοι μελών της ΚΕ.

Ούτε μια ψήφος λιγότερη.

Εύγε σας λοιπόν συντρόφισσες και σύντροφοι που μέσα σε ένα μόλις μήνα φέρνετε την δεύτερη πρόταση μομφής κατά του ίδιου προσώπου.

Άραγε υπάρχει η δυνατότητα απόσπασης οιασδήποτε πλειοψηφίας έστω τεχνητής, ετερόκλητης, προσχηματικής κι έξω από την αίθουσα ή όλα τελειώνουν εδώ στο δοξασμένο ξενοδοχείο Wyndham.

Μετά θέλω να σας ενημερώσω ότι αρχίζει η δοκιμασία του περίπτερου. Γιατί όπως λέει ο Σπίρτζης ότι ο Κασελάκης υπόκειται στην δοκιμασία της ψαροταβέρνας έτσι θα έρθει κι η δοκιμασία του περίπτερου. Αν θα μπορεί δηλαδή να μαζέψει κόσμο σε περίπτερο ανάμεσα στις τόσες ενθουσιώδεις εκδηλώσεις αγάπης του λαού ...

Πάντως να είστε βέβαιοι ότι όλοι μας βλέπουν και όλοι καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν και την αντιφατικότητα να απέχει τάχα ο Πολάκης αλλά να παρευρίσκεται και να δίνει την καθοριστική απαρτία ο Σμπώκος κι άλλοι δέκα, που δεν αναφέρω τα ονόματα τους, παρά μόνο του Βασίλη που είναι φίλος μου και φαντάζομαι ότι μου το επιτρέπει.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας όσον αφορά τις διαμαρτυρίες των μελών που είναι τάχα κατευθυνόμενες, ότι όποιος μαζεύει χίλιους σε ταβέρνα όπου πληρώνει κανείς, θα μάζευε πολύ περισσότερους, αν ήθελε, στην πλατεία Καραϊσκάκη και μάλιστα δωρεάν.

Όπως καταλαβαίνει επίσης και τις οιμωγές διαφόρων ερασιτεχνών συνταγματολόγων για την πολιτειακή απειλή της άμεσης δημοκρατίας. Στο κόμμα του Μανόλη Γλέζου λέγονται αυτά που παρομοιάζουν την άμεση δημοκρατία με τον Χϊτλερ; Προσέξτε γιατί σας ακούνε και στ’ Απεράθου…

Ας προσέχει επίσης την κατηγορία της πολιτειακής εκτροπής κι όποιος πιστεύει στην δικτατορία του προλεταριάτου γιατί η νομενκατούρα που πνέει τα λοίσθια, ακόμη κι αν κάποτε όμνυε σε αυτό, τώρα έχει πάρει πλέον το αυστηρό της …

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας πόσο έωλο ακούγεται πια στα χείλη σας το σύνθημα «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ!»

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας όταν αρχίζετε τον εξάψαλμό ότι το mail εξώδικο που ανακλήθηκε με ρητή δήλωση σας έθιξε τον αξιακό κώδικα, του αξιακού κώδικος, ώ αξιακέ κώδικα πόσο είστε υποκριτές που ο εν λόγω κώδιξ σας οδηγεί μεν στον διοικητικό αποκλεισμό Προέδρου.

Ουδόλως όμως θίχθηκε ο ίδιος αξιακός κώδιξ από δηλώσεις για την οσμή που έχουν οι μετανάστες και την χρεία ειδικών πορνείων … Ουαί υμίν.

Τέλος, έχετε άραγε κάποια αρμοδιότητα αποκλεισμού ή έγκρισης αν η αξιολογική σας κρίση για κάποιον είναι δυσμενής; Αν πιστεύετε ας πούμε ότι είναι παλιοχαρακτήρας; Η ανακήρυξή του ως υποψήφιος τελεί υπό την κρίση αποκλειστικά και μόνο των συνέδρων.

Δυστυχώς συνεχίζετε να υποτιμάτε την νοημοσύνη της κοινωνίας δικαιώνοντας πλήρως τον χαρακτηρισμό της νομενκλατούρας.

Έτσι σήμερα μετέχετε στην 5η σε ενάμισι μήνα σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, αδιαφορώντας για την άδεια αίθουσα.

Ήρθε πια η ώρα από την γραφειοκρατική διαστροφή να περάσουμε στην συμμετοχική δημοκρατία των μελών.

Κι από τις τακτικισμούς της νομενκλατούρας να περάσουμε επιτέλους στην εκπόνηση στρατηγικής ηγεμονίας του ακηδεμόνευτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι πολύ μεγάλη η παράταξη για να καταντήσει θλιβερή ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος.

Δεν θα το επιτρέψουν τα μυριάδες απλά μέλη».

Παραίτηση Τζάκρη ζήτησε ο Μπουλέκος

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουλέκος είπε ότι η Θεοδώρα Τζάκρη δεν μπορεί να παραμείνει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ειδικότερα, την παραίτηση της Θεοδώρας Τζάκρη από τη θέση της γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Γιάννης Μπουλέκος.

Συγκεκριμένα, επισημαίνοντας την αναφορά Τζάκρη στον Μανώλη Γλέζο, είπε πως πρέπει να έχουμε τουλάχιστον θράσος αυτοί που μιλούν για κουκουλοφόρους να μιλούν και για τον Μανώλη Γλέζο, επισημαίνοντας πως ο Μανώλης Γλέζος τιμούσε τα λάβαρα της Αριστεράς και διώχθηκε για τις ιδέες του από του κουκουλοφόρους.

«Δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης, όπως την θέση του Γραμματέα της ΚΟ ένας άνθρωπος που υπονομεύει το ίδιο το κόμμα", φέρεται να είπε επίσης για τη Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Μπουλέκος.

Επίσης, ρώτησε τα μέλη της ΚΕ αν θα δέχονταν ένα απλό μέλος αν είχε πετάξει τους τόνους λάσπη που έχει πετάξει στο κόμμα ο Στέφανος Κασσελακης, καταγγέλοντας τον πρώην πρόεδρο του κόμματος για σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε επίσης από την επιτροπή δεοντολογίας να επιληφθεί για τα μέλη της ΚΕ που υπονόμευσαν την συλλογική λειτουργία του κόμματος στο θέμα της απαρτίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σήμερα αλλάζει σελίδα προχωρά μπροστά ανακόπτει τα σχέδια συρρίκνωσης και απαξίωσης», υπογράμμισε, καταλήγοντας με τη φράση: «Τα κεφάλια ψιλά σύντροφοι τα λάβαρα της αριστεράς σηκωμένα πιο πολλά από ποτέ».

Νωρίτερα, στελέχη του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής, ανέφεραν στους δημοσιογράφους τα εξής:

«Αυτοί που προσπάθησαν σήμερα να σπάσουν την απαρτία και δεν τα κατάφεραν, δεν γνωρίζουν, δεν έμαθαν και δεν μπόρεσαν ποτέ να μάθουν τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχουν να κανένα ενδιαφέρον για αυτόν παρά μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη, που θέλουν να το βγάλουν και πρόεδρο».

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει τον λόγο, χωρίς να έχει εγγραφεί ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστευθεί ως παρούσα διότι ανήκει σε αυτούς που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία στο όργανο. Ζήτησε μάλιστα τη «λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λόγους! Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στεφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασίαα συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπης. Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητώ λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο!»

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέβηκε αμέσως στο βήμα και είπε: «Η συντρόφισσα να διαπιστευθεί να πάρει το καρτελάκι της ότι είναι παρούσα και να μιλήσει».

Όπως σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, «Μέχρι τώρα δεν το πήρε. Αν πάρει την κάρτα της θα θεωρηθεί παρούσα και θα έχουμε μεγαλύτερη απαρτία». «Είμαστε παραπάνω από ό,τι φανταζόμαστε γιατί μπήκε και η Θεοδώρα Τζάκρη», σημείωναν σε ειρωνικό τόνο.

Για το ζήτημα, η πλευρά Κασσελάκη αναφέρει ότι «αρνήθηκε η ΚΕ τη λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που έθεσε η Τζάκρη».

Τελικά, η Θεοδώρα Τζάκρη προκειμένου να μιλήσει επί του διαδικαστικού και να προτείνει επανακαταμέτρηση των μελών της ΚΕ που έχουν προσέλθει, διαπιστεύθηκε. Μετά την τοποθέτηση της να παρθούν παρουσίες για να διαπιστωθεί πόσοι βρίσκονται στην αίθουσα, αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ΚΕ, ωστόσο λίγα λεπτά μετά επέστρεψε.

Για το θέμα της απαρτίας πάντως επανήλθαν, αργά το απόγευμα, κάποια ανώτατα κομματικά στελέχη, σημειώνοντας: «Μετά και την καθαίρεση Κασσελάκη (ο οποίος συμμετείχε ex officio, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ), το όργανο αριθμεί 293 μέλη, οπότε η απαρτία διαπιστώθηκε όταν προσήλθαν 147 μέλη. Στη συνέχεια, ωστόσο, προσήλθαν και άλλα μέλη του οργάνου, με αποτέλεσμα ο αριθμός του να έχει ανέβει και να φτάνει τα 151».

Ωστόσο, λίγο πριν από τις 17:00 υπήρξε ένταση έξω από το ξενοδοχείο όταν δύο άνδρες, προφανώς από τις δύο αντίπαλες πλευρές, πιάστηκαν στα χέρια και τελικά τους χώρισαν οι ψυχραιμότεροι.

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μαντζουρανης ανέφερε: «Απαρτία σημειώθηκε στην ΚΕ και η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να τη σαμποτάρει απέχοντας από αυτή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους.

Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Η δημοκρατία, όμως, έχει κανόνες και ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξέρει να αυτοπροστατεύεται από όσους επιχειρούν τη διάλυση και την απαξίωση του».

{https://www.youtube.com/watch?v=7V4x7rt1E54}

Επίσης, επέστρεψε στην αίθουσα της συνεδρίασης η Θεοδώρα Τζάκρη, ύστερα από σύντομη διαβούλευση του κασσελακικού στρατοπέδου. Προηγήθηκε σύντομη συνεννόηση 4 στελεχών της ομάδας με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κουμουνδούρου, Παυσανία Παπαγεωργίου, η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, καθώς αναμένεται η απάντηση της πλευράς Κασσελάκη.