Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η δυναμική της διάσπασης του κόμματος επιταχύνεται απότομα

ΣΥΡΙΖΑ: Η δυναμική της διάσπασης του κόμματος επιταχύνεται απότομα
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος φαίνεται να κυλά αρνητικά για την πλευρά Κασσελάκη, καθώς σταδιακά δημιουργούνται δύο παράλληλες εις βάρος του δυναμικές.

Σε αχαρτογράφητα και ταραχώδη νερά έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την προχθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Παράλληλα, με το καταστατικό να έχει ασάφειες γύρω από το θέμα των εγκρίσεων υποψηφιοτήτων και με δεδομένο το ακραία συγκρουσιακό κλίμα που έχει επικρατήσει μεταξύ του κασσελακικού στρατοπέδου και της πλειοψηφίας των οργάνων, η δυναμική της διάσπασης του κόμματος επιταχύνεται απότομα.

Οι πρώτες ενδείξεις επικείμενης διάσπασης

Μάλιστα, ήδη εκδηλώνονται κινήσεις οι οποίες προοιωνίζουν αυτή την κατάληξη, την οποία άλλωστε όλοι προεξοφλούν, έστω σε βάθος χρόνου. Η παραίτηση της βουλευτή Βοιωτίας, Γιώτας Πούλου, από την ΚΕ, οι αναφορές του βουλευτή Κέρκυρας, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για κλίμα διαγραφών αποτελούν κάποιες πρώτες ενδείξεις. Επίσης, νέος γύρος έντασης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, κατά την οποία είναι πολύ πιθανό να τεθεί θέμα αντικατάστασης ορισμένων μελών του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως η γραμματέας της, Θεοδώρα Τζάκρη.

Η θέση Κασσελάκη επιδεινώνεται

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος φαίνεται να κυλά αρνητικά για την πλευρά Κασσελάκη, καθώς σταδιακά δημιουργούνται δύο παράλληλες εις βάρος του δυναμικές. Πρώτον, η βάση των υποστηρικτών του κρυώνει και επικρατεί κλίμα ηττοπάθειας με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση μελών που πρόσκεινται σε αυτή. Δεύτερον, ολοένα και περισσότερο τα κλειδιά του κόμματος παίρνουν στα χέρια της αντίπαλης πλευράς.

Η πλειοψηφία διευρύνεται

Αντιθέτως, θετικό είναι το μομέντουμ για την πλειοψηφία, η οποία μοιάζει να έχει μπει σε τροχιά όλο και ευρύτερης συνεννόησης. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν επιδράσει πολύ οι σκληρές αιχμές του κασσελακικού στρατοπέδου προς στελέχη που θεωρούνταν μέχρι πριν λίγο καιρό ενδιάμεσα, όπως οι επιθέσεις που εκδηλώνονται επανειλημμένα από τη Θεοδώρα Τζάκρη προς τον Νίκο Παππά, σε οποιαδήποτε συνεδρίαση οργάνου βρεθούν ταυτόχρονα. Το τελευταίο, μαζί με αρκετές επιλογές ακραίων κινήσεων από τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως το εξώδικο και η προσπάθεια για το σπάσιμο της απαρτίας της ΚΕ, καθιστούν στην αντίληψη όλο και περισσότερων στελεχών αναπόφευκτη την προοπτική της διάσπασης, ακόμη κι εναντιώνονταν μέχρι πρόσφατα σε όσους την πρόκριναν ως αναγκαία λύση του δράματος.

Ο Πολάκης πάει πάσο

Επιπλέον, τα παραπάνω έχουν κάνει και τον Παύλο Πολάκη να πάει "πάσο", εγκαταλείποντας τις προσπάθειες του για διατήρηση της ενότητας του κόμματος. Ωστόσο, το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό έμεινε το προηγούμενο διάστημα εκτός της αντιπαράθεσης, είναι πολύ πιθανό να τον καταστήσει υποδοχέα όσων κασσελακικών της βάσης αποφασίσουν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ραντεβού που δίνει με τους υποστηρικτές του στο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης ίσως να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να προηγηθεί της σύγκλησης του, η οποία εξάλλου ενδέχεται να μετατεθεί. Πάντως, στην πλειοψηφία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, καθώς υπάρχουν διαφορετικά προσεγγίσεις. Επομένως, δεν αποκλείεται να προκριθεί και το σενάριο τελικής επικράτησης ενάντια στον Στέφανο Κασσελάκη στο Συνέδριο, αν και η οξύτητα που θα προκύψει εκεί θεωρείται ότι θα είναι μια ακόμη βολή ενάντια στην εικόνα του κόμματος προς την κοινωνία.