Πολιτική

Μπρα ντε φερ Βλάχου με Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια

Μπρα ντε φερ Βλάχου με Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια
«Παρουσιάζετε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο» - «Κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος κοινωνικά»

Σκληρό πρέσινγκ για τα κόκκινα δάνεια άσκησε ο Γιώργος Βλάχος στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο «γαλάζιος» βουλευτής σε συνέχεια της ερώτηση των «11» για το ίδιο θέμα.

Ο Γιώργος Βλάχος παρά την γραπτή απάντηση του κ. Χατζηδάκη στην πρώτη ερώτηση επανήλθε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα, με τον υπουργό Οικονομικών να προσπαθεί αρχικά να βγει επιθετικά ενώ, βλέποντας ότι ο Γιώργος Βλάχος δεν κάνει πίσω, χρειάστηκε να επικαλεστεί τις αρχές του Καραμανλισμού για να εκτονώσει την κατάσταση.

«Από την κατάθεση της ερώτησης μου αρνήθηκα να ανταποκριθώ και να μιλήσω στα ΜΜΕ και αυτό γιατί ήθελα πρώτα να σας ακούσω. Αντίθετα με εσάς, που απαντήσατε με δελτίο τύπου προς τους κυβερνητικούς συντάκτες και μετά από μια μέρα λάβαμε γνώση εμείς», ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο κ. Βλάχος, τονίζοντας απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκης πως «αυτό δεν σας τιμά, αλλά αυτά είναι σημεία των καιρών».

Αναφερόμενος στη γραπτή απάντηση του υπουργού που υπενθύμιζε πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για αυτό το θέμα έχουν ψηφιστεί από το σύνολο της κ.ο. της ΝΔ, ο κ. Βλάχος, υπογράμμισε πως «δεν σας ρωτήσαμε τι έχουμε ψηφίσει» και «δεν σας ρωτήσαμε αν σώθηκαν οι τράπεζες», αλλά ζητήσαμε τροποποίηση ή συμπλήρωση εργαλείων που η ζωή ανέδειξε άδικα».

Κλείνοντας δε την πρωτολογία του, εκτίμησε πως «Δώσαμε (το πολιτικό σύστημα» και το μαχαίρι και το πεπόνι στις τράπεζες. Μπορούμε να το δώσουμε σε ένα χέρι που θα κάνει δίκαιή κατανομή. Έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Ζητάμε απαλλαγή από το άδικο και την υπερβολή».

Παίρνοντας τον λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε με αυστηρό ύφος στον βουλευτή πως «κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν είναι πιο ευαίσθητος κοινωνικά από τους υπόλοιπους», συμπληρώνοντας πως με μέτρα αλόγιστα «στο τέλος δεν την πληρώνουν οι τράπεζές όπως οι λαϊκιστές ισχυρίζονται ότι την πληρώνουν, αλλά οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι».

Εν συνεχεία, σημείωσε μιλώντας στον βουλευτή, πως τα μισά από τα μέτρα που προτείνει έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που είναι ήδη σε εφαρμογή και φέρνουν αποτελέσματα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τον ίδιο. «Επιβλήθηκαν νέες υποχρεώσεις διαφάνειας και ενημέρωσης. Ενισχύθηκε ο εξωικαστικός μηχανισμός και επιταχύνθηκε, Διευρύνθηκε η περίμετρος προς όφελος των ευάλωτων και έγινε υποχρεωτικός για τα ΑμεΑ», είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω θα γίνει κατανοητή ακόμα περισσότερο η πρόοδος που έχει γίνει χάρη και στη δική σας ψήφο. Την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης εμείς στην ΝΔ δεν την εκχωρούμε σε κανέναν. Όλοι μοιραζόμαστε βασικές αρχές και ισχυριζόμαστε με στοιχεία ότι οι δικές μας πολιτικές δεν είναι μόνο αποτέλεσμα καλών προθέσεων αλλά αντίστοιχου αποτελέσματος», πρόσθεσε.

«Παρουσιάζετε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Ξέρετε ότι τα φαντς δεν λογαριάζουν κανέναν και η πλατφόρμα του εξωδικαστικού δεν λειτουργεί. Γιατί πρέπει αυτόν που απορρίπτει ο εξωδικαστικός να μην το γνωρίζει; Δεν δίνουμε δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους να βρουν το δίκιο τους, για να μην υπάρξει συμφόρηση στα δικαστήρια. Η στατιστική είναι η τέχνη της απάτης. Την διαβάζεις όπως θέλεις», επανήλθε σε έντονο ύφος ο Γιώργος Βλάχος.

«Το σύστημα είναι προφανώς ευνοϊκό για τις τράπεζες Γιατί αρνείστε να το δούμε, τι μέτρα μπορούμε να βελτιώσουμε;», ρώτησε τον υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ, για να καταλήξει λέγοντας πως «ούτε την κυβέρνηση θα ρίξω, ούτε εγώ ούτε κανένας συνάλδεφος. Απλώς μεταφέραμε τη φωνή των συμπολιτών μας. Στο ίδιο καράβι είμαστε. Θέλετε να δώσουμε λύσεις; Πρέπει να τολμήσετε».

«Εγώ κ. Βλάχο δεν σας ζητάω να μετανοήσετε, όχι μόνο γιατί σας ξέρω αλλά θα ήταν απαράδεκτο να ζητάω από οποιονδήποτε να μετανοήσει. Ήσασταν υφυπουργός μου, είμαστε παλιοί γνώριμοι και όλη αυτή η συζήτηση δεν γίνεται για να υψώσουμε τους τόνους. Μην μου ζητάτε να εφαρμόσω εσφαλμένα πράγματα για τα οποία ο λογαριασμός θα ερχόταν σε εμένα», είπε απαντώντας ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν χρωστάω σε κανέναν ούτε σε τράπεζα ούτε σε fund. Αλλά λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω για να γίνω ευχάριστος και αρεστός και να φύγω από τις βασικές αρχές της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας που ήταν η γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και είμαι σίγουρος ότι και εσάς κ. Βλάχο σας εμπνέει», τόνισε κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών, διαμηνύοντας στον βουλευτή πως το γραφείο του είναι πάντα ανοικτό τόσο για εκείνον όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της «γαλάζιας» κ.ο.