Πολιτική

Το Μαξίμου στην επίθεση για τη Λατινοπούλου, συναντήσεις με «γαλάζιους» βουλευτές

Το Μαξίμου στην επίθεση για τη Λατινοπούλου, συναντήσεις με «γαλάζιους» βουλευτές
Διαψεύδει σε όλους τους τόνους πρωτοσέλιδο με βάση το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί νωρίτερα προκειμένου η Ν.Δ. να έχει εξασφαλίσει τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών προτού μπει στα βαθιά νερά του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στα θολά νερά του μετώπου που διαμορφώνεται εντός και εκτός Ν.Δ. με μήλον της έριδος τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους αποφάσισε να μπει η κυβέρνηση.

Όπως είχε αποκαλύψει το Dnews το Μαξίμου πήρε την απόφαση -έστω και καθυστερημένα- να αφήσει την αφ’ υψηλού αντιμετώπιση κομμάτων όπως το «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου ή τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού που εκμεταλλεύονται την δυσφορία ψηφοφόρων της Ν.Δ. και γίνονται πόλος έλξης διατυπώνοντας θέσεις πολύ πιο σκληρές σε μία σειρά από εθνικά θέματα και θέματα ασφάλειας.

Την πρώτη επίθεση στο πρόσωπο της Αφρ. Λατινοπούλου έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης στο briefing της Δευτέρας. Αφορμή, η δήλωση Λατινοπούλου περί «αριστερής ψυχούλας» αναφερόμενη στον πρωθυπουργό και στην απομάκρυνση – όπως είπε της Ν.Δ. από τις αρχές της.

«Πρόκειται για ρητορική reality show προηγούμενων δεκαετιών» ανέφερε ο Π. Μαρινάκης και επιχείρησε να την αποδομήσει λέγοντας ότι υπηρετεί την ακροδεξιά και όχι την παραδοσιακή δεξιά. «Η κα Λατινοπούλου ως ευρωβουλευτής δεν μετέχει στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα Ανήκει στην Ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά. Τώρα πως γίνεται ένας μέλος της Ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς, να μας λέει ποια είναι και ποια δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, δεν ξέρω πως μπορεί να συμβαίνει» .

Οι τροχιοδεικτικές βολές Μαρινάκη είχαν στόχο και όσους δυσαρεστημένους εντός Ν.Δ. «κλείνουν» το μάτι στην κα Λατινοπούλου ως μία εναλλακτική λύση απέναντι στην ΝΔ. του Κ. Μητσοτάκη.

«Το κόμμα της δεν έπρεπε να λέγεται ‘Φωνή Λογικής’ αλλά ‘παράλογη φωνή’» λένε στο Μαξίμου αναγνωρίζοντας , ωστόσο, τον κίνδυνο να της δώσουν πόντους αν την καταστήσουν επίσημο συνομιλητή της Ν.Δ.

«Παιχνίδια με τους θεσμούς»

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου διαψεύδει σε όλους τους τόνους το πρωτοσέλιδο της ΕΣΤΙΑΣ βάση του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί νωρίτερα προκειμένου η Ν.Δ. να έχει εξασφαλίσει τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών προτού μπει στα βαθιά νερά του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Είναι απαράδεκτο να δημιουργούμε εντυπώσεις μειοδοσίας, στη βάση χυδαίων ψεμάτων, για εθνικά θέματα. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ψάχνουμε έναν «νέο μειοδότη» για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο παρασκήνιο, υπάρχει η εκτίμηση ότι γίνεται μία συστηματική προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να μειώσουν την αξιοπιστία του Γ. Γεραπετρίτη που θα κληθεί να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Ελλάδας το ακανθώδες ζήτημα της ελληνοτουρκικής διαφοράς με την Τουρκία εφόσον υπάρξει πλαίσιο διαλόγου και δοθεί το πράσινο φως από τους Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν στις αρχές του 2025 να αρχίσουν οι συζητήσεις.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να «σκοτώσει» εν τη γενέσει του ένα πιθανό «αντάρτικο» από τους κυβερνητικούς βουλευτές που έχουν κάνει ή ετοιμάζουν Ερωτήσεις με μεγάλη δόση κριτικής προς τους υπουργούς για κοινωνικά, κυρίως, θέματα. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε την Πέμπτη στο Μαξίμου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που συνυπέγραψε την αρχική Ερώτηση των 11 βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον βουλευτή της Ν.Δ. ήταν αμιγώς πολιτικής και έγινε σε καλό κλίμα. Οι δύο άντρες αποφάσισαν να τα λένε πιο τακτικά σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι αιφνιδιαστικές δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Μπορεί ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βλάχος να ξεκαθάρισε στον Κ. Χατζηδάκη στη βουλή ότι δεν έχει σκοπό ούτε ο ίδιος ούτε οι υπόλοιποι κυβερνητικοί βουλευτές που καταθέτουν Ερωτήσεις «να ρίξουν την κυβέρνηση», ωστόσο, τη Δευτέρα σημειώθηκε η πρώτη δημόσια εσωκομματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε υπουργό και κυβερνητικό βουλευτή. «Δεν θα γίνω λαικιστής για να γίνω αρεστός» αντέτεινε ο Κ. Χατζηδάκης εμφανώς εξοργισμένος με την κίνηση του Γ. Βλάχου να τον καλέσει για εξηγήσεις στη βουλή για τα κόκκινα δάνεια.