Πολιτική

«Από τα δεξιά μας ο κίνδυνος» επιμένει η ΝΔ - Τι πιστεύει το Μαξίμου

«Από τα δεξιά μας ο κίνδυνος» επιμένει η ΝΔ - Τι πιστεύει το Μαξίμου
«Ο Ανδρουλάκης είναι γνώριμος αντίπαλος» διαμηνύει, χωρίς να υποτιμά την αξία της επανεκλογής του.

Το βασικό συμπέρασμα για την ΝΔ από την επανεκλογή Ανδρουλάκη είναι ότι ο κίνδυνος καραδοκεί, επί του παρόντος, από τα δεξιά της..

ΓΝΩΡΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ – ΑΓΝΩΣΤΟΣ «Χ» Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Για το Μαξίμου ο Ν. Ανδρουλάκης είναι ένας γνώριμος αντίπαλος. Κανείς στην κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι από σήμερα, Δευτέρα, θα δουν ένα νέο πρόσωπο πολύ αλλαγμένο σε σχέση με αυτό που γνωρίζουν. Τουλάχιστον όχι ως προς τα βασικά του χαρακτηριστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμούν την αξία της επανεκλογής Ανδρουλάκη σε συνδυασμό με την ραγδαία εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, δεν υπάρχει στην κυβέρνηση ο «κόκκινος» συναγερμός που θα υπήρχε αν στη θέση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθόταν κάποιος άλλος πρωτοεμφανιζόμενος αρχηγός.

ΟΙ .. ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ

«Περιμένουμε να δούμε αν θα είναι μία αξιόπιστη αντιπολίτευση» είναι το πρώτο σχόλιο της κυβέρνησης υποννοώντας ότι περιμένουν να δουν αν σε κρίσιμα νομοσχέδια θα έχει εννιαία φωνή υπενθυμίζοντας τα μπρος – πίσω του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα ,για παράδειγμα, των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι βέβαιον ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει …τρικλοποδιές στο ΠΑΣΟΚ με νομοσχέδια που μπορεί να το φέρουν σε δύσκολη θέση και να αναδείξουν πιθανές εσωτερικές διαφωνίες.

Στο μαξίμου αναμένουν την νέα (αν υπάρξει) στρατηγική Ανδρουλάκη σε σχέση με το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει – αν θα ενσωματώσει κεντρώες πολιτικές ικανοποιώντας τα εκλογικά κοινά των Π. Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου - και κυρίως αν θα πάρει πίσω στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν μετακομίσει μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δηλώνουν απογοητευμενα. Με μία κουβέντα η κυβέρνηση θα περιμένει στη γωνία να δει αν θα υπάρξει … εσωκομματικό στραβοπάτημα του Ν. Ανδρουλάκη είτε προς τα αριστερά είτε προς το κέντρο.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ

Έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες , πάντως, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη Ν.Δ. παραμονεύει από τα δεξιά. Η ανάγνωση που κάνουν είναι ότι η σημερινή κεντροαριστερά , όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν εμπνέει όπως κάποτε.

«Οι πολίτες δεν έχουν την ίδια εικόνα που είχαν κάποτε για τους επιχειρηματίες ή για τους μετανάστες ή για τον κρατισμό. Υπό αυτήν την έννοια η σημερινή Αριστερά δυσκολεύεται να βρει νέο ελκυστικό αφήγημα που θα συνεπάρει την πλειοψηφία και θα δημιουργήσει την απαιτούμενη δυναμική που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό» υποστηρίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας που αφήνει έξω από την δύσκολη εξίσωση της ταχύτητας με την οποία θα φθαρεί ή όχι η Ν.Δ. τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, ο υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τροφοδοτήσει εν μέρει το ΠΑΣΟΚ εν μέρει τη Ν. Αριστερά ή κάποια άλλο αριστερό σχήμα που θα προκύψει (ίσως του Κασσελάκη) και εν μέρει άλλα υπάρχοντα αριστερά κόμματα.

«Άρα , το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβει δημοσκοπικά και να γίνει ένας ισχυρός πόλος με ποσοστά που μπορεί να φθάσουν το 18% και να πάρει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά μέχρι εκεί» εκτιμούν στο Μαξίμου και υπ αυτή την έννοια θεωρούν ότι η επιρροή του Κ. Μητσοτάκη στο κέντρο δεν κινδυνεύει άμεσα.

«ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ» ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΔΕΞΙΑ

Ποιος παράγοντας παραμένει αστάθμητος με βάση την συγκεκριμένη ανάλυση; Ο αριθμός του ενός εκατομυρίου ψηφοφόρων που απώλεσε η Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές (σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023) και που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη βάση της, δηλαδή τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο Μαξίμου φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην επόμενη απότομη τιμονιά προς την κεντροαριστερά ή το κέντρο (ανάλογη της θασμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που χτυπάει στο DNA της παράταξης) κινδυνεύουν να βυθιστούν ..