Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ μετά το hangover

Το ΠΑΣΟΚ μετά το hangover
Η συνάντηση του Ν. Ανδρουλάκη με τον Κ. Μητσοτάκη, η διαπραγμάτευση με Δούκα-Γερουλάνο-Διαμαντοπούλου, οι αλλαγές στο κόμμα και η πρόταση για την προεδρία της δημοκρατίας.

Ηρθαν τα πάνω-κάτω στο ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές και, τελικά, δεν υπήρξε αλλαγή ηγεσίας ή νοοτροπίας. Ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, τουλάχιστον, μέχρι τις εθνικές εκλογές, δεν έχει λόγους να βιάζεται για μεγάλες αλλαγές, οργανωτικά και πολιτικά, παρόλο που από υποστηρικτές συνυποψηφίων του επισημαίνεται ότι δεν έχει περίοδο χάριτος.

Το βέβαιο είναι ότι έχει ανακουφιστεί από το αποτέλεσμα, από τη δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ και από την ευρύτατη προβολή του τελευταίου διαστήματος. Κουρασμένος από την προεκλογική ένταση, δεν κρύβει τη χαρά του στους συνεργάτες του για την επιτυχία του και δεν δείχνει, όπως λένε, αγχωμένος να κάνει αμέσως θεαματικές κινήσεις, όπως του ζητείται από πολλές πλευρές. Με άλλα λόγια, ο Ν. Ανδρουλάκης φέρεται να θεωρεί ότι στις κάλπες επιβραβεύτηκε η στρατηγική του και θα κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο για την ενότητα και την ενίσχυση του κόμματος αλλά όχι υπό πίεση και κατά παραγγελία.

Παράδειγμα πρώτο:

Ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο Κ. Μητσοτάκης, στο συγχαρητήριο τηλεφώνημά του στον Ν. Ανδρουλάκη, του ζήτησε να βρεθούν, συνεργάτες του δηλώνουν ότι δεν υπάρχει πρόσκληση. Επομένως, το λιγότερο, δεν επείγεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε "θετικό κλίμα" και σε ημερομηνία που θα καθοριστεί με επικοινωνία συνεργατών τους, αλλά από την Χαριλάου Τρικούπη δεν υιοθετούν ανάλογους, χαρούμενους, τόνους.

Παράδειγμα δεύτερο:

Ενώ κυκλοφόρησαν πληροφορίες για αλλαγές (πχ ο Π. Κουκουλόπουλος για γραμματέας της ΚΟ, ο Π. Χρηστίδης για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κα), επισήμως τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από την Χαριλάου Τρικούπη.

Παράδειγμα τρίτο:

Ενώ Χάρης Δούκας, Παύλος, Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου έχουν καταστήσει σαφές ότι περιμένουν από τον ίδιο πρωτοβουλία για τον καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας τους, δεν προγραμματίστηκε κάποια συνάντηση ή επικοινωνία.

Παράδειγμα τέταρτο:

Ενώ έγινε μεγάλος θόρυβος γύρω από τη συζήτηση Βενιζέλου-Τσίπρα (που διαψεύστηκε) για τη Novartis, η Χαριλάου Τρικούπη δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα παρόλο που, παράλληλα, διακινούνται φήμες ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα μπορούσε να προτείνει τον Ευ. Βενιζέλο για την προεδρία της δημοκρατίας.

Το βέβαιο είναι ότι θα προγραμματιστεί προγραμματικό συνέδριο (πιθανότατα την άνοιξη) και αργότερα καταστατικό, ενώ θα διαμορφωθεί ένα σχήμα τομεαρχών με χαρακτηριστικά σκιώδους κυβέρνησης. Στο τραπέζι υπάρχει η εισήγηση για συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου ως ηγετικής ομάδας, ενώ ο στενός κύκλος του Ν. Ανδρουλάκη (Δουδωνής, Μάντζος, Γλαβίνας) θα παραμείνει στην απόλυτη εμπιστοσύνη του.

# TAGS