Πολιτική

Μεγάλη νίκη και μεγάλα διλήμματα για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Μεγάλη νίκη και μεγάλα διλήμματα για τον Νίκο Ανδρουλάκη
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί χάρη στις ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις και την εν εξελίξει διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο πήχης είναι ψηλά, οι προσδοκίες μεγάλες και ο χρόνος που θα του δοθεί για να τις εκπληρώσει λίγος.

Η εκλογή ηγεσίας από τη βάση δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακόμη και η αποχή στον β γύρο, προεξοφλημένη, δεν ξεπέρασε το 30%, η διαφορά του από τον Χάρη Δούκα έφτασε τις 20 μονάδες, παρά την έμμεση στήριξη που του προσέφερε την παραμονή ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ολοταχώς προς μια νέα διάσπαση που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέτοιο τηλεοπτικό βράδυ δεν έχει ξαναζήσει, με αναλύσεις επί αναλύσεων στα πάνελ για την πολιτική ανθεκτικότητά του και για την ιστορική ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει, δυναμικά, στον προ κρίσης δικομματισμό. Και με το ιστορικό σύνθημα «να ΄τος να ΄τος ο πρωθυπουργός» - «Νίκο γερά, να φύγει δεξιά» να ακούγεται έξω από την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Ν. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι θα αποδεχτεί την πρόσκληση για συνάντηση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο συγχαρητήριο τηλεφώνημά του, ενώ στην επινίκια ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός, με ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους τους απογοητευμένους από την κυβέρνηση πολίτες, έθεσε ως στόχο του ΠΑΣΟΚ την νίκη στις εθνικές εκλογές και προανήγγειλε μεγάλες και γενναίες αλλαγές.

Το πρώτο δίλημμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Ν. Ανδρουλάκης είναι αν θα συγκροτήσει μια ηγετική ομάδα με τη συμμετοχή των συνυποψηφίων του ενισχύοντας τη συλλογικότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση στρατηγικής ή αν θα αναλάβει προσχηματικές -ή μη ικανοποιητικές για τους συνυποψηφίους του- πρωτοβουλίες για την ενότητα και τη συμπερίληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Ανδρουλάκης προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός Πολιτικού Συμβουλίου που θα είναι ισχυρό όπως το ανδρεοπαπανδρεϊκό Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ θα σχηματίσει μια σκιώδη «κυβέρνηση τομεαρχών» δίνοντας ισχυρές αρμοδιότητες στους συνυποψηφίους του. Αλλά προφανώς οι συνυποψήφιοί του θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να συμμετάσχουν.

Ο Χάρης Δούκας έκανε μια γενναιόδωρη δήλωση συγχαίροντας τον Ν. Ανδρουλάκη για τη νίκη του και γνωρίζει ότι θα δεχθεί μεγάλη πίεση από πολλές πλευρές ως Δήμαρχος Αθηναίων, έχοντας καταναλώσει ως υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου που είχε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Παύλος Γερουλάνος, στη συγχαρητήρια ανάρτησή του, έθεσε ως στόχο για το ΠΑΣΟΚ τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές και το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι "δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο".

Η Άννα Διαμαντοπούλου του έστειλε το μήνυμα, με δημόσιες δηλώσεις από το Βερολίνο, ότι περιμένει συγκεκριμένη πρόταση για ένα συνολικό σχέδιο προκειμένου να γίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και κυβερνών κόμμα, ενώ ζητά καταστατικό συνέδριο για να αποτυπωθεί η νέα ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και όλα τα ρεύματα που συνθέτουν τη σύγχρονη κεντροαριστερά.

H κατανομή των ψηφοφόρων της ΄Αννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσκόπους, έδειξε ότι περίπου οι μισοί απείχαν και όσοι συμμετείχαν τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου, αντίστοιχα, μοιράστηκαν με σχετική υπεροχή του Νίκου Ανδρουλάκη και μεγάλη αποχή.

Τα πολιτικά διλήμματα μπροστά στα οποία θα βρεθεί ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα αργήσουν.
Την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη και θα πρέπει να τοποθετηθεί γνωρίζοντας πως ό,τι πει θα αναλυθεί σε ενεστώτα και μέλλοντα χρόνο.