Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Οι διαμαρτυρόμενοι γύρισαν την πλάτη στο «μασάζ» Θεοδωρικάκου

Νέα Δημοκρατία: Οι διαμαρτυρόμενοι γύρισαν την πλάτη στο «μασάζ» Θεοδωρικάκου
«Η επικοινωνία και η συνεχής αλληλοενημέρωση με τους συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεχής για όλα τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης» δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο της Βουλής,ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συνεχίζονται τα μασάζ στην ΝΔ, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να παίρνει σειρά μετά την Νίκη Κεραμέως και τον Άδωνι Γεωργιάδη και να ενημερώνει αυτή την ώρα την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αν και το θέμα που κυριαρχεί στη συζήτηση είναι η ακρίβεια που αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στην καθημερινότητα των νοικοκυριών, η προσέλευση μέχρι την έναρξη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με περίπου 40 με 45 βουλευτές να δίνουν το «παρών».

Ηχηρή μάλιστα είναι η απουσία βουλευτών που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική σε μείζονα ζητήματα, με καταθέσεις ερωτήσεων το τελευταίο διάστημα. Από τους 18 βουλευτές (19 με τον διαγραφέντα Σαλμά) που υπέγραψαν τις ερωτήσεις για τα κόκκινα δάνεια και για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη φαρμακευτική δαπάνη, στην ενημέρωση έχουν εμφανιστεί μόλις 7.

Συγκεκριμένα, από τους 11 πλην Σαλμά που υπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, παρόντες στην αίθουσα είναι Γιώργος Βλάψος, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Δαβάκης και Βασίλης Γιόγιακας, ενώ από τους 8 που υπέγραψαν την ερώτηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Από την αίθουσα απουσιάζουν, οι Νικήτας Κακλαμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, , Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Πασχαλίδης και Μιλτιάδης Χρυσομάλλης.
Από την ΝΔ πάντως λένε, πως αρκετοί βουλευτές είναι σε αποστολές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

THEODORIKAKOS2_bf4c8.jpg

«Γαλάζιες» γκρίνιες για την ακρίβεια

Μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης το λόγο πήραν οι βουλευτές, με τον Γιώργο Βλάχο να συνεχίζει την κριτική στην κυβέρνηση αυτή τη φορά για την ακρίβεια. Όπως μαθαίνουμε, ο βουλευτής είπε στον υπουργό Ανάπτυξης πως «μας λέτε για ελέγχους σε 26 μεγάλες επιχειρήσεις, τι ακριβώς ελέγχετε;».

Ο ίδιος ζήτησε περισσότερους ελέγχους και υποστήριξε πως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από μόνο του «δεν λέει κάτι» για να περιοριστεί η ακρίβεια, εκτιμώντας παράλληλα πως αυτό το μέτρο δεν δουλεύει. Όταν μάλιστα ο Τάκης Θεοδωρικάκο το κάλεσε στο γραφείο του για να συζητήσουν επί των προτάσεών του, ο ίδιος αρνήθηκε λέγοντας «πως δεν έρχομαι τα έχω πει στον πρωθυπουργό, ζήτα από το γραφείο του να σας πουν τις προτάσεις του.

Το ίδιο θέμα έθιξε και ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ ο Χρήστος Μπουκώρος στάθηκε στην «ψαλίδα» μεταξύ της τιμής από «το χωράφι στο ράφι», λέγοντας πως δε δικαιολογείται η μεγάλη διαφορά, φέρνοντας και ως παράδειγμα την τιμή της φέτας.

Σε εκείνο το σημείο ακούστηκαν και άλλες προτάσεις βουλευτών επί εξειδικευμένων θεμάτων για την ακρίβεια και τις λαϊκές αγορές, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να εμφανίζεται δεκτικός να ακολουθήσει όσες εφαρμόζονται σύμφωνα με πληροφορίες.

Παρέμβαση με προτάσεις πραγματοποίησε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε την επανασύσταση υπουργείου Εμπορίου, γιατί όπως είπε «έχουμε πόλεμο με την ακρίβεια».

Όπως μαθαίνουμε ο κ. Μαρκόπουλος, τόνισε πως δεν είναι σωστό σε καιρό τόσο μεγάλης πίεσης να έχουμε το θέμα των τιμών σε υπουργική υπερδομή με παράλληλα κι άλλα καθήκοντα, ενώ υπογράμμισε πως πέραν των προστίμων η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη δημιουργία ενός μεγάλου καλαθιού 100 βασικών ειδών για τον πολίτη και κάθε μήνα να δημοσιοποιείται κατάταξη των φθηνότερων Σούπερ Μάρκετ, ώστε «να ξέρει ο καταναλωτής ποιος τον στηρίζει».

Παράλληλα ζήτησε να συσταθεί μεικτή επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Τουρισμού, για να εξετάσουν πως επηρεάζονται οι τιμές των προϊόντων από τον υπερτουριμό, καθώς όπως είπε «πολλοί τουρίστες αντί να καταναλώνουν εντός των ξενοδοχείων στρέφονται στα σούπερ μάρκετ αυξάνοντας τη ζήτηση και συνεπώς και τις τιμές».

«Συνεχής η επικοινωνία με τους βουλευτές»

Ο Τάκης Θοεδωρικάκος, προσερχόμενος στο Μέγαρο της Βουλής, δήλωσε πως «η επικοινωνία και η συνεχής αλληλοενημέρωση με τους συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεχής για όλα τα θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Αναφορικά με το σημερινό ραντεβού, τόνισε πως «ζήτησα να γίνει ξεχωριστά αυτή η συνάντηση, καθώς την επόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη στρατηγική, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας».

Σε ερώτηση για την ακρίβεια και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως «η προσπάθεια για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το κόστος ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα για όλη την Κυβέρνηση.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, σημείωσε ότι «το δικό μας Υπουργείο ασχολείται ιδιαιτέρως με τα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης. Αυτήν την στιγμή μάλιστα υπάρχει εκτεταμένος έλεγχος σε 26 μεγάλες επιχειρήσεις και σε περισσότερους 2.500 κωδικούς για να ελεγχθεί η εφαρμογή της νομοθεσία».