Πολιτική

«Μειώσαμε το κίνδυνο φτώχειας από 29% σε 26%», απαντά η κυβέρνηση

«Μειώσαμε το κίνδυνο φτώχειας από 29% σε 26%», απαντά η κυβέρνηση Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Για διάψευση του «αφηγήματος Μητσοτάκη» από τα στοιχεία της Eurostat, έκανε λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε κατά σχεδόν τρεις μονάδες από το 29%», απαντά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία από φτώχεια κινδυνεύει τo 26% του πληθυσμού στην Ελλάδα.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε κατά σχεδόν τρεις μονάδες από το 29%. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο ίδιος δείκτης πανευρωπαϊκά αυξήθηκε οριακά κατά 0,2% λόγω και των διαδοχικών κρίσεων. Η Ελλάδα ανέβηκε μια θέση και έχει καλύτερη επίδοση από την Ισπανία. Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν θριαμβολογούμε, ούτε θεωρούμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε ως χώρα. Πιστεύουμε ότι μέσα από ένα συνολικό πλέγμα κοινωνικών πολιτικών που περιλαμβάνουν κίνητρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας, στοχευμένες αυξήσεις σε επιδόματα και μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας, κάνουμε κάθε χρόνο σταθερά βήματα προόδου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείου και προσθέτει:

«Είναι θετικό το γεγονός πάντως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να δείξει ότι στα μικρά διαλλείματα του εσωκομματικού σπαραγμού της, ασχολείται με τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας. Όμως οι πολίτες βλέπουν καθαρά και αντιλαμβάνονται ποιος παλεύει πραγματικά για να δημιουργήσει στη χώρα ένα περιβάλλον σταθερής και υγιούς ανάπτυξης και ευημερίας, ουσιαστικής κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης προς όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία της Eurostat διαψεύδουν το αφήγημα Μητσοτάκη

Για διάψευση του «αφηγήματος Μητσοτάκη» από τα στοιχεία της Eurostat, έκανε λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν ανάγλυφα πόσο πιο "κοντά" στην Ευρώπη οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: η Ελλάδα βρίσκεται, με 26%, στην τέταρτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Καταφέρνει δε να περάσει μόνο τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και (οριακά) την Ισπανία». Προσθέτει ότι «τα στοιχεία είναι σαφή» και συγκεκριμένα ότι «ένας στους 4 πολίτες στη χώρα μας αντιμετωπίζει τουλάχιστον έναν από τους εξής τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι «τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν και κάτι ακόμα: την παραμέληση συγκεκριμένων περιοχών, όπως η Δυτική Ελλάδα (με κίνδυνο φτώχειας για το 35,2% του πληθυσμού), η Δυτική Μακεδονία (32,7%), αλλά και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%), την οποία επισκέφτηκε μόλις πρόσφατα με αναπτυξιακά ταρατζούμ άνευ αντικρίσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκη μετά υπουργικού κλιμακίου».

Καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι περιμένει «χωρίς καμιά αγωνία τις συνήθεις κυβερνητικές δικαιολογίες που ούτε τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να διαψεύσουν ούτε, πολύ περισσότερο, να παραπλανήσουν άλλο τους πολίτες».