Διεθνή

Θρίλερ με τον αρχηγό της Χαμάς - Ισραηλινά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Θρίλερ με τον αρχηγό της Χαμάς - Ισραηλινά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ Φωτογραφία: EPA/ MOHAMMED SABER
Σκοτώθηκαν τρεις τρομοκράτες, διερευνάται αν ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Χαμάς. Το πτώμα θα μεταφερθεί σε εργαστήριο του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την πιθανότητα να σκοτώθηκε ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σε επιχείρηση στη Γάζα. Στο μεταξύ, ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούνται αξιωματούχους που δηλώνουν ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του Σινουάρ.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο αρχηγός της Χαμάς είναι νεκρός. Μια φημολογία που έχει υπάρξει και στο παρελθόν. Ακολούθησε ανακοίνωση των IDF, στην οποία ανέφεραν ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν την πιθανότητα ο Γιαχία Σινουάρ να ήταν ανάμεσα στους τρεις τρομοκράτες που σκοτώθηκαν σε χθεσινή μάχη στη Γάζα.

Το Channel 12 επικαλείται υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε πως ο Σινουάρ εξοντώθηκε. Στο μεταξύ σύμφωνα με τους Times of Israel, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ο ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες να είναι ο αρχηγός της Χαμάς. Την ίδια ώρα, οι NYT αναφέρουν ότι το πτώμα θα μεταφερθεί σε εργαστήριο στο Ισραήλ, προκειμένου να γίνει τεστ DNA.

Από την άλλη, το Reuters μεταδίδει ότι αξιωματούχοι του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ ενημερώθηκαν ότι είναι «πολύ πιθανό» να είναι νεκρός ο 61χρονος αρχηγός της Χαμάς, σύμφωνα με δύο πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Για «μεγάλη βεβαιότητα» αξιωματούχων πως το πτώμα είναι του Σινουάρ γράφουν οι Times of Israel, όμως για την ταυτοποίηση θα απαιτηθούν ώρες. Εκτός από το τεστ DNA, θα γίνει σύγκριση με τα αποτυπώματα και τα οδοντικά αρχεία του 61χρονου, τα οποία έχουν στη διαθέσή τους οι ισραηλινές αρχές.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των τρομοκρατών», ανέφερε η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Στο κτίριο όπου σκοτώθηκαν οι τρεις τρομοκράτες δεν υπήρχαν ίχνη ομήρων, σημείωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Οι δυνάμεις των IDF και της Σιν Μπετ που επιχειρούν στην περιοχή συνεχίζουν να το πράττουν υπό την απαραίτητη προσοχή», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

idf_8f3d2.png

Πτώμα μεταφέρεται σε εργαστήριο στο Ισραήλ

Ο στρατός θα μεταφέρει το πτώμα σε εργαστήριο στο Ισραήλ, προκειμένου να διαπιστωθεί μέσω τεστ DNA αν πρόκειται για τον Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχος που επικαλούνται οι New York Times.

Ο συγκεκριμένος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη νότια Γάζα, την Τετάρτη, σύμφωνα με τρεις από τους αξιωματούχους. Η σύγκριση του DNA θα γίνει με το δείγμα που είχε ληφθεί από τον Σινουάρ κατά την πολύχρονη κράτησή του σε ισραηλινές φυλακές, συμπλήρωσαν δύο από αυτές τις πηγές.

Φωτογραφία που δημοσιεύουν τα ισραηλινά ΜΜΕ φέρεται να δείχνει στρατιώτες πάνω από το πτώμα που εικάζεται ότι μπορεί να είναι του αρχηγού της Χαμάς.

gaza_nekros_dccef.jpg

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το πτώμα μπορεί να είναι του Σινουάρ, λόγω ομοιοτήτων, όπως και πληροφοριών ότι ο αρχηγός της Χαμάς κρυβόταν στη νότια Γάζα.

Όμως επέστησαν την προσοχή, καθώς ακόμα δεν έχει διενεργηθεί το τεστ DNA, όπως και επειδή θα αποτελούσε έκπληξη ο ηγέτης της Χαμάς να εμπλακεί σε ανταλλαγή πυρών που δεν έγινε σε τούνελ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον ότι ενδέχεται στρατιώτες να σκότωσαν τον Σινουάρ.

«Δεν ήξεραν ότι ήταν εκεί ο αρχηγός της Χαμάς»

Η επίμαχη επιχείρηση έγινε την Τετάρτη και οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν στη συγκεκριμένη περιοχή δίχως να γνωρίζουν ότι ο Γιαχία Σινουάρ ήταν εκεί, μετέδωσε το Channel 12.

Οι στρατιώτες εντόπισαν ένοπλους να μπαίνουν σε κτίριο και δόθηκε εντολή για πλήγμα, με συνέπεια να καταρρεύσει. Μόνο όταν επιθεώρησαν τη ζημιά που είχε προκληθεί συνειδητοποίησαν ότι ο ένας από τους νεκρούς έμοιαζε πολύ στον ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Το πτώμα δεν έχει μεταφερθεί ακόμα στο Ισραήλ, επειδή είναι ναρκοθετημένη η περιοχή όπου βρέθηκε. Ωστόσο, λήφθηκε δείγμα DNA. Επίσης ο νεκρός φορούσε γιλέκο με χειροβομβίδες, ανέφερε το Channel 12.

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε και το ισραηλινό Kan Radio, σύμφωνα με το οποίο ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε «κατά τύχη», καθώς δεν υπήρχαν πληροφορίες για το πού βρισκόταν.

Ελαφρώς διαφορετικά περιγράφει το περιστατικό το CNN, με βάση δύο ισραηλινές πηγές. Στρατιώτες του πεζικού εντόπισαν τρεις μαχητές κοντά σε κτίριο στη Γάζα και ακολούθησε συμπλοκή.

Όταν τελείωσε η μάχη, οι στρατιώτες βρήκαν ένα πτώμα που έμοιαζε στον Σινουάρ και ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους. Από τότε, οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ εργάζονται για να ταυτοποιήσουν εάν πρόκειται όντως για τον αρχηγό της Χαμάς.

Η ανάρτηση του Γιόαβ Γκάλαντ

Ενώ συνεχίζεται το θρίλερ για το αν είναι νεκρός ο Γιαχία Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, έκανε μία ανάρτηση

«Οι εχθροί μας δεν μπορούν να κρυφτούν. Θα τους καταδιώξουμε και θα τους εξοντώσουμε», έγραψε στο X.

Ο Γκάλαντ συνόδευσε αυτή την ανάρτηση με δύο φωτογραφίες πάνω στις οποίες υπάρχει ένα κόκκινο Χ: του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τον οποίο σκότωσε το Ισραήλ και του Μουχάμαντ Ντέιφ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει και τον δεύτερο, τον επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Δίπλα σε αυτές τις φωτογραφίες υπάρχει άλλη μία, μαύρη, επίσης με κόκκινο Χ πάνω της.

gallant_a3503.png

Ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Έγινε αρχηγός της Χαμάς μετά τη δολοφονία του πρώην ηγέτη της, Ισμαΐλ Χανίγια, τον Ιούλιο στην Τεχεράνη.

Μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ, εκτιμάται ότι ο Σινουάρ κρυβόταν στα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ότι ποτέ δεν έμενε για καιρό στο ίδιο σημείο, ενώ απέφευγε τις τεχνολογίες επικοινωνίας και βασιζόταν σε αγγελιοφόρους, σημειώνει η Jerusalem Post. Τα ίδια σενάρια αναφέρουν ότι ο Σινουάρ χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα τους ομήρους που κρατούνται ακόμα στη Γάζα.

Υπήρξαν και άλλες φορές που θεωρούνταν ότι ο Γιαχία Σινουάρ ήταν νεκρός, αλλά τελικά αυτό διαψεύστηκε. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει πολλά χρήματα στο κυνήγι του.

Τον περασμένο Ιανουάριο, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι είναι κοντά στο να τον πιάσουν. Τότε, κομάντο του Ισραήλ έκαναν έφοδο σε τούνελ στη νότια Γάζα, όπου πίστευαν ότι κρυβόταν. Όμως, μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο Σινουάρ είχε εγκαταλείψει το καταφύγιο κάτω από τη Χαν Γιουνίς. Πίσω του άφησε έγγραφα και περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια σε ισραηλινά σέκελ.