Πολιτική

Στα βήματα του Τραμπ η ΕΕ στο μεταναστευτικό

Στα βήματα του Τραμπ η ΕΕ στο μεταναστευτικό
Η ιταλική Δικαιοσύνη εμποδίζει την Μελόνι να στέλνει μετανάστες στην Αλβανία, αλλά για τις Βρυξέλλες οι καταυλισμοί σε τρίτες χώρες είναι πλέον στρατηγική επιλογή.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τα fake news ότι Αϊτινοί μετανάστες στο Οχάιο τρώνε κατοικίδια παρά την κατακραυγή και την τεκμηρίωση της τερατώδους αναλήθειας των ισχυρισμών του. Ετσι, θα πάει μέχρι τις κάλπες. Διακηρύττοντας την απελευθέρωση της «κατεχόμενης Αμερικής» από «εγκληματικές συμμορίες» σκουρόχρωμων που κατέλαβαν τις ΗΠΑ με τις ευλογίες Μπάιντεν - Χάρις.

Στις Βρυξέλλες υποτίθεται ότι καγχάζουν με αυτή την ακραία ρητορική που συνδυάζει τον λαϊκισμό με τον ανορθολογισμό και τη μισανθρωπία, αλλά στην πράξη υιοθετούν μοντέλα, αδιανόητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της ακροδεξιάς.

Έτσι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι που έκανε συμφωνία με την Αλβανία για τη δημιουργία κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έχοντας ανοίξει έναν δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Και μπορεί η ιταλική Δικαιοσύνη με απόφασή της να εμποδίζει την αποστολή μεταναστών στην Αλβανία αλλά είναι βέβαιο ότι η Μελόνι θα βρει τρόπο να παρακάμψει το εμπόδιο, με την ανοχή των Βρυξελλών που ούτε καν σχολίασαν αυτή την εξέλιξη.

Η Βρετανία τους στέλνει στη Ρουάντα, η Αυστραλία στην Παπούα-Νέα Γουινέα και η ΕΕ ετοιμάζει τα δικά της «πακέτα» σε βαλκανικές χώρες που μπορούν να αναλάβουν τη δουλειά έναντι οικονομικών και διπλωματικών ανταλλαγμάτων.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς κάνει ελέγχους στα σύνορα παραβιάζοντας τη συνθήκη Σένγκεν, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προωθεί πιο αυστηρή νομοθεσία στο μεταναστευτικό, ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ καταργεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου για όσους έρχονται μέσω Λευκορωσίας και ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα δικαιώνεται για τη μεταναστευτική της πολιτική, αφήνοντας τον καθένα να κάνει όποιον συνειρμό επιθυμεί (ακόμη και για pushbacks).

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Κάμαλα Χάρις αναμετριέται στα ίσα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι θα συμβεί αν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κερδίσει τις εκλογές. Θα αλλάξει η εικόνα της δυτικής δημοκρατίας και τα πρώτα θύματα θα είναι όσοι μελαμψοί αναζητούν καλύτερη ζωή στον πρώτο κόσμο.