Διεθνή

Ο Χριστοδουλίδης στη γραμμή Μελόνι για το μεταναστευτικό

Ο Χριστοδουλίδης στη γραμμή Μελόνι για το μεταναστευτικό
Ο πρόεδρος της Κύπρου ζητά περισσότερες συμφωνίες με τρίτες χώρες για τη μετανάστευση, αλλά και εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία, ενώ τονίζει την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές για να καταστεί δυνατή η επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

Με την υπερσυντηρητική «γραμμή Μελόνι» συντάσσεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που εμφανίστηκε στη χθεσινή σύνοδο των «27» ανοιχτός στην εύρεση νέων λύσεων για την μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κόμβων επιστροφής.

Μιλώντας στο Euronews, ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την υποστήριξή του για τη σύναψη περισσότερων στρατηγικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, καθώς ισχυρίστηκε πως η συμφωνία της ΕΕ με τον Λίβανο έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. [Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ χορήγησε οικονομική βοήθεια στη Βηρυτό με αντάλλαγμα τη συνεργασία της με σκοπό τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.]

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει τώρα έτοιμος να συζητήσει κι άλλες πιθανές λύσεις, «αλλά επιλογές που είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η Κύπρος είναι μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που πίεσε για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των μεταναστών. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011, πολλοί πρόσφυγες που κατέφυγαν στον Λίβανο προσπάθησαν να φτάσουν στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από τις ακτές της.

Όμως ο Κύπριος πρόεδρος θέτει κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις: «Δεν μιλάω για το καθεστώς Άσαντ, όπου οι θέσεις μας είναι κοινές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να μας εμποδίσει να συζητήσουμε τη δυνατότητα επιστροφής των Σύρων στη χώρα τους», ανέφερε ο πρόεδρος. «Για να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να υπάρχουν υποδομές, αν δεν υπάρχουν νοσοκομεία, αν δεν υπάρχουν σχολεία, δρόμοι, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν».