Πολιτική

Ο Αλ Τσίπρας έθεσε θέμα Siemens και γερμανικών αποζημιώσεων στην Μέρκελ

Θέμα Siemens και γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Αλ Τσίπρας Θέμα Siemens και γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Αλ Τσίπρας
Ο Αλ Τσίπρας έθεσε θέμα Siemens και γερμανικών αποζημιώσεων στην Μέρκελ Στην ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας, που επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε «success story» το «πρόγραμμα διάσωσης» σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και στη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών

Ως προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας έθεσε το σπάσιμο των εκατέρωθεν προκαταλήψεων πχ ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδας, την από κοινού προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς όπως η συνδρομή του Βερολίνου για υποθέσεις όπως της Ζίμενς και την επίλυση διαφορών του παρελθόντος που «ρίχνουν σκιές» όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα στο δυνατότερο υψηλό πολιτικό επίπεδο θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία για την υπόθεση Siemens, αλλά και θέμα γερμανικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι για το Βερολίνο το θέμα έχει κλείσει, και επέμεινε στην ανάγκη σαφών μεταρρυθμίσεων παραπέμποντας στους θεσμούς για την αποτίμηση.

O κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθουμε να κατανοήσουμε ένας τον άλλο δεν υπάρχει άλλος δρόμος και άλλος τρόπος από το διάλογο για να βρούμε συναινέσεις και συγκλίσεις.»

«Άκομψο να λέγεται το ότι ήρθα στην Ελλάδα να ζητήσω χρήματα για μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα γνωρίζω το τεχνικό πλαίσιο που λαμβάνεται για τις αποφάσεις στην Ευρώπη» σημείωσε δε
«Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια από το πρόγραμμα διάσωσης που παρά το γεγονός ήταν πρωτοφανές για το χρόνο προσαρμογής δεν ήταν success story, επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην κοινωνία, με απαράδεκτη ανεργία και αδυναμία επίτευξης στόχων στο δημόσιο χρέος».

«Αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σύμφωνα με έρευνα γερμανικού ιδρύματος, οι φόροι αυξήθηκαν κατά 387% στους φτωχότερους και κατά 9%. στους πλουσιότερους» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «είναι απλουστευτικό να λέμε ότι φταίνε μόνο οι ξένοι για αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει σε αυτή την κρίση. η αναποτελεσματικότητα του κράτους, η διαφθορά, η προκλητική φοροδιαφυγή πλούσιων στρωμάτων που παραμένει.»

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να γκρεμίσει ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξει τις παθογένειες με μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με φορολογική δικαιοσύνη, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και διαφθοράς και με στόχο να πληρώσουν μερίδιο όσοι απέφυγαν μέχρι σήμερα να πληρώσουν.

«Έγινε γόνιμη συζήτηση με στόχο να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους και διαφορές, θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία προσαρμογής αλλά και να ξεπεράσουμε τη μεγάλη κρίση με κοινωνική συναίνεση» διευκρίνισε.

Στο σημείο ζήτησε δικαστική συνδρομή για τα πεπραγμένα της Siemens, τονίζοντας επίσης ότι «πρέπει να επιλύσουμε τις διάφορες που έρχονται απο το παρελθόν που ρίχνουν σκιές όπως το θέμα κατοχικών δανείων και των γερμανικών επανορθώσεων». «Είναι πρωτίστως ηθικό θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ισχύει θέμα κατασχέσεων γερμανικής περιουσίας, τέθηκε ένα θέμα νομικής εθνικής διεκδίκησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το Ινστιτούτο Γκαίτε.