Πολιτική

Τουσκ: Κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη

Τουσκ: Κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη Τουσκ: Κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη
Τουσκ: Κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τούσκ ζήτησε σε συνέντευξή του να επιστρέψει σε επίπεδο δεδομένων η συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ επέκρινε σφοδρά τους αντιπάλους των πολιτικών λιτότητας όπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Ο Τούσκ κάλεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες μεταξύ αυτών η «Καθημερινή» και η «Frankfurter Allgemeine», τους ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης να επαναφέρουν τη συζήτηση για την Ελλάδα σε επίπεδο δεδομένων.

«Τελευταία έγινε πολύ λόγος για αξιοπρέπεια και ταπείνωση», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ιστορία, και κυρίως η γερμανική, μας διδάσκει πού οδηγεί αυτό», πρόσθεσε.

Ο Πολωνός προειδοποίησε κατά ενός ιδεολογικού διχασμού της Ευρώπης. Όπως το 1968 έτσι και σήμερα υπάρχει μια ευρεία δυσαρέσκεια με τις τρέχουσες συνθήκες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα σε μια επαναστατική διάθεση και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει εναλλακτική στο τρέχον οικονομικό σύστημα, χωρίς πολιτικές λιτότητας και περικοπές, εξήγησε ο Τούσκ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ επέκρινε μάλιστα και τον Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τάσσεται κατά των πολιτικών λιτότητας, επισημαίνοντας: «Αυτό που λέει ο Κρούγκμαν σίγουρα είναι ιδεολογικά λαμπρό, όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Τούσκ, η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην υιοθέτηση του ευρώ, αλλά στην ελληνική πολιτική. Οποιαδήποτε άλλη υπόθεση είναι παράλογη, τόνισε.