Πολιτική

Καθαρή εντολή διακυβέρνησης ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Καθαρή εντολή διακυβέρνησης ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας Καθαρή εντολή διακυβέρνησης ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Καθαρή εντολή διακυβέρνησης ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας Καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό, για τη διακυβέρνηση του τόπου, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε πως το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ή η Νέα Δημοκρατία, φέρνοντας μαζί της και όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος;».

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στην 80η ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να προβάλει ένα τεχνητό δίλημμα περί κυβέρνησης συνεργασίας για να κρύψει την απουσία προγραμματικού λόγου, και κάλεσε τα άλλα κόμματα να απαντήσουν στην ερώτηση αν θα σχηματιστεί κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ή θα πάει η χώρα σε νέες εκλογές.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη είπε ότι δεν απαιτεί να του ζητήσει "συγγνώμη" για τους εις βάρος του χαρακτηρισμούς, αλλά θα ήταν καλό να ζητήσει "συγγνώμη" για τις ευθύνες της ΝΔ σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις της. Μάλιστα αναρωτήθηκε, αν πράγματι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός και σημείωσε: «Εν πάση περιπτώσει, μπορεί ο άνθρωπος να μη θέλει να αναλάβει έναν ρόλο, να μην μπορεί να τον αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Βρέθηκε ως υπηρεσιακός αρχηγός, έχει αυτό το βαρύ φορτίο. Δεν τα πάει άσχημα όμως. Αλλά καταλαβαίνει και τα όριά του».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για δηλώσεις του στο θέμα των προσφύγων. Είπε ότι είναι "ντροπή" να υπάρχει τέτοια περίσσεια "υποκρισία" από τις συντηρητικές δυνάμεις και τόνισε ότι στις συντηρητικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνει και τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Χειρότερος λαϊκιστής από τους λαϊκιστές, λαϊκίζει χειρότερα και από τη Χρυσή Αυγή στο θέμα αυτό», είπε για τον επικεφαλής του Ποταμιού και σημείωσε: «Τι θέλουν; Να βυθίζουμε λέμβους με παιδάκια;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να απαντήσει αν κατατάσσει το κόμμα της στο παλιό. Όπως είπε, όταν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον χειροκρότησαν και Σοσιαλδημοκράτες, ενώ στην Ελλάδα η κ. Γεννηματά συμπαρατάσσεται με τον Μεϊμαράκη, το κόμμα του οποίου, η ΝΔ, ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με την κ. Μέρκελ.

Έστρεψε, μάλιστα, τα πυρά του εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας ότι «το κόμμα που καθοδηγείται από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το καινούριο».

«Δεν θα ξεμπερδέψετε μαζί μου», απάντησε ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές, ενώ για το ενδεχόμενο να αναλάβει άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, απάντησε: «Προσωπικά υπηρετώ ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως αυτό είναι θετικό, διότι υπάρχουν περιθώρια να ανέβει όσο πλησιάζουν οι εκλογές, σε αντίθεση με τη ΝΔ που είναι ήδη υψηλά. Αναγνώρισε πως ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα του και παρατήρησε πως στη ΝΔ παρατηρείται συσπείρωση στην προοπτική της εξουσίας, ενώ στην Αριστερά κάποιοι παθαίνουν "αναφυλαξία" μπροστά στην εξουσία.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κατηγορία της ΝΔ ότι ο κ. Τσίπρας "κόστισε" στη χώρα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Είναι αστείο αυτό το ποσό. Επιτρέψτε μου όμως μια και μιλάμε με νούμερα να πω και εγώ ορισμένα νούμερα. Η ΝΔ ήταν αυτή που μας έλεγε στις 20 Φλεβάρη όταν φέραμε την πρώτη, την προσυμφωνία με τους εταίρους, ότι ”τι έχετε καταφέρει; Διαπραγματεύεστε μέτρα, ούτε ένα ευρώ δεν φέρατε”. Αργότερα η Ν.Δ. μας έλεγε ”ψηφίστε τη συμφωνία που σας προτείνει ο Γιούνγκερ”. Στο δημοψήφισμα μας έλεγε υπέρ του Ναι, ήταν μια πρόταση η οποία είχε μόνο 5 δισ. σε χρηματοδοτική στήριξη για πέντε μήνες με πέντε απανωτές αξιολογήσεις σε πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που τελικά καταφέραμε στη συμφωνία.

Και τώρα που φέραμε μια συμφωνία η οποία δίνει ανάσα χρηματοδοτική 83 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσέξτε, όχι για να φορτώσουν το χρέος, γιατί πηγαίνουν για να αποπληρώσουν τα προηγούμενα χρέη. Τι ακριβώς γίνεται με αυτά τα 83 δισεκατομμύρια; Θέλετε να τα πιάσουμε ένα-ένα;

Κατ' αρχάς καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου διαστήματος, της επόμενης 3ετίας και αποπληρώνουμε με αυτά τα χρήματα τα ομόλογα που είχαμε μέχρι το 2019 μπροστά μας στο ΔΝΤ 20 δις και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 28 δισ.».

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τις εκλογές θα υπογραφεί η συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία και θα αναλάβει πρωτοβουλίες με ταξίδια στα Βαλκάνια, και για την επίλυση του Κυπριακού, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Σε ερώτηση για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής απάντησε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα που διχάζει την κοινωνία. Δήλωσε ότι σέβεται τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που θέλουν ένα προστατευμένο περιβάλλον. «Θέλουμε επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και στις εργασιακές σχέσεις, όχι για να πλιατσικολογήσουν, αλλά να σέβονται τους νόμους», είπε. Κατηγόρησε την εταιρεία ότι έβαλε "ασπίδα" τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι έκλεισε το 100% των δραστηριοτήτων της, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης μιλούσε για αναστολή των εργασιών σε ποσοστό 40%. «Εμείς δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν στην εφαρμογή του νόμου. Εμείς απέναντι στα συμφέροντα δεν πρόκειται να λυγίσουμε, όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.