Πολιτική

Εκλογές 2015: Βραχεία κεφαλή ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Εκλογές 2015: Βραχεία κεφαλή ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis Εκλογές 2015: Βραχεία κεφαλή ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis
Εκλογές 2015: Βραχεία κεφαλή ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 δείχνει «βραχεία κεφαλή» του ΣΥΡΙΖΑ, σε «απόσταση αναπνοής» από τον οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%.

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,7% (7,2% αναποφάσιστοι και 2,5% «δεν απαντώ»), από 9,1% την Δευτέρα.

Στην Εκτίμηση Ψήφου, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την Metron Analysis, συγκεντρώνουν ο  ΣΥΡΙΖΑ το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%.

Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ακριβώς δηλαδή το όριο εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή.

Στην «παράσταση νίκης», δηλαδή την εκτίμηση των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής, για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής: το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 28% η Νέα Δημοκρατία.

Οι πάνω από 950.000 ψηφοφόροι που, δύο 24ώρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές, δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, όπως και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων που είναι «έντονες», αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να αναδείξουν ποιος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί στην πρώτη θέση, να καθορίσουν την τελική σειρά των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς και αν τελικώς κάποια κόμματα που κινούνται πέριξ του ορίου του 3%, θα μπουν ή δεν θα μπουν στην Βουλή.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα "μνημονιακός ή αντιμνημονιακός;", καθώς μετά και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι, μόλις το 17% απάντησε "αντιμνημονιακός", το7% "μνημονιακός" ενώ το 74% των πολιτών δήλωσε ότι "δεν έχει νόημα αυτός ο χαρακτηρισμός".