Παιχνίδια Εξουσίας

ΣΥΡΙΖΑ: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα - Τι θα κρίνει τον νικητή

ΣΥΡΙΖΑ: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα - Τι θα κρίνει τον νικητή
Οι υποψήφιοι πρόεδροι, το Συνέδριο που κινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα και η ... διάσπαση που προεξοφλείται!

Με την ηρεμία προν την καταιγίδα μοιάζει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ που εισέρχεται στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου και τη νέα διάσπαση!

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη αλλά και του Σωκράτη Φάμελλου αναμένεται και η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Νίκος Παππάς, μετρώντας τα υπέρ και τα κατά, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος, πολύ δύσκολα θα καταθέσει υποψηφιότητα η Ρένα Δούρου, ο Απόστολος Γκλέτσος εκτιμάται ότι δεν θα φτάσει ως το τέλος, ενώ το τελευταίο διάστημα φέρεται να το σκέφτεται και ο Χρήστος Σπίρτζης. Σε κάθε περίπτωση η μάχη θα δοθεί μεταξύ των τριών, του Στέφανου Κασσελάκη, του Σωκράτη Φάμελλου και του Παύλου Πολάκη.

Οι δυο πρώτοι αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ως φαβορί, ωστόσο όχι απλώς είναι μεγάλος ο δρόμος έως τις εσωκομματικές κάλπες αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει έως αυτές. Σε περίπτωση που φτάσει όμως το ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αν μείνει ο Παύλος Πολάκης εκτός, πχ τι θα πράξει; Το ίδιο ερώτημα ισχύει πρωτίστως για τον Σωκράτη Φάμελλο, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης αρνείται καν ακόμα και να σκεφτεί ότι θα μπορεί να είναι ο ίδιος που θα μείνει εκτός.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ: Κομβικό σημείο ως προς τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου είναι το Συνέδριο που θα προηγηθεί της εκλογής προέδρου. Τυχόν προσπάθεια να επανέλθει στη θέση του προέδρου ο Στέφανος Κασσελάκης που είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί αναμένεται να τινάξει το κλίμα στον αέρα. Το ίδιο και αν αλλάξει η απόφαση και ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος δεν χρειάζεται να καταθέσει πόθεν έσχες. Ασχέτως αν το θέμα της κατάθεσης πόθεν έσχες τέθηκε ως όρος για τη συμμετοχή υποψηφίου προκειμένου να παγιδευτεί ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σαφές πως είναι σωστό, καθώς το πόθεν έσχες του έκπτωτου προέδρου δεν μπορεί να παραμένει άγνωστο και ανέλεγκτο.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ; Από τη συμμετοχή αλλά και από τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου. Ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έστω και πολύ ελαφριά πλέον, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι δημοσκοπήσεις έχουν ως αναφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 18%, τους ψηφοφόρους δηλαδή των τελευταίων εκλογών.

Σε αυτό το εκλογικό σώμα είναι βέβαιον πως ο Στ. Κασσελάκης είναι το φαβορί. Στόχος των «87» είναι «να σηκωθούν από τον καναπέ» οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 30%, αν βέβαια δεν έχουν εγκαταλείψει οριστικά το χώρο, έστω και αν δεν έχουν πάει σε άλλα κόμματα, αλλά απαυδισμένοι και αγανακτισμένοι από την εικόνα της Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να ιδιωτεύσουν. Για «να σηκωθούν από τον καναπέ» και «να πάρουν πίσω το κόμμα τους» χρειάζονται έμπνευση, έμπνευση που κατά κοινή ομολογία δεν μπορέσει να προσφέρει κανείς άλλος παρά ο ιστορικός ηγέτης του χώρου, ο Αλέξης Τσίπρας. Θα μπει μπροστά ή θα κινεί τα νήματα πίσω από το Σούνιο και την Αμαλίας; Σίγουρα δεν θα μείνει άπραγος, αλλά και σίγουρα δεν θα μείνει χωρίς καμία δημόσια παρέμβαση.

Θα αρκεί; Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Τυχόν επανεκλογή Κασσελάκη πάντως θα ερμηνευτεί από όλους ως «ήττα Τσίπρα» και αυτό προφανώς δεν το επιθυμεί ο τέως πρωθυπουργός. Όσον αφορά το Β΄ Γύρο τα διλήμματα θα είναι «τρομακτικά» για όλους: Τι θα κάνουν οι "87" αν στον δεύτερο γύρο δεν είναι ο Φάμελλος, αλλά ο Κασσελάκης με αντίπαλο τον Πολάκη; Τι θα κάνει ο Κασσελάκης αν τη δεύτερη Κυριακή αναμετρώνται Φάμελλος με Πολάκη; Και τι θα πράξει ο Πολάκης αν στο δεύτερο γύρο αναμετρώνται ο Κασσελάκης με τον Φάμελλο;

ΠΟΤΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ; Το ερώτημα δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί. Η κάθε πλευρά, άλλωστε, έχει ήδη plan a αν δεν κερδίζει ο υποψήφιος που υποστηρίζει την προεδρία. Το ερώτημα είναι αν διασπαστεί πριν την εκλογή προέδρου ή μετά από αυτή. Ο Στ. Κασσελάκης έχει ήδη την επιλογή ίδρυσης νέου κόμματος, κάτι που ενδόμυχα θα ήθελε να κάνει ήδη. Οι «87» θα μπορούσαν να μπουν σε συνεννόηση με τη Νέα Αριστερά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην περίπτωση που εκλεγεί ο Χάρης Δούκας. Στην πιο δύσκολη θέση ως προς τη στρατηγική του σε περίπτωση που διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασφαλώς ο Παύλος Πολάκης.

(Το κείμενο έχει γραφτεί για την εφημερίδα «Στο Καρφί» που κυκλοφορεί στα περίπτερα από το Σάββατο)