Πολιτική

Εκλογές 2015: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκλογές 2015: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις
Εκλογές 2015: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, με διαφορά που κυμαίνεται από οριακή έως «καθαρή», της τάξεως των 2,5 - 3 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που καθιστά την αναμέτρηση της Κυριακής μία από τις πιο αβέβαιες και ανοικτές των τελευταίων ετών.

Στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ. Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5%, η ΝΔ 26%, η ΧΑ 6,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6%, το ΚΚΕ 5,7%, το Ποτάμι 4,8%, η Λαϊκή Ενότητα 3,9%, οι ΑΝΕΛ 3% και η Ένωση Κεντρώων 2,8%.

Ερωτηθέντες ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ως πρωθυπουργός τη συμφωνία-μνημόνιο και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, οι πολίτες απαντούν: Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ποσοστό 34,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ποσοστό 30%. Το 22,9% των πολιτών απαντά αυθόρμητα «κανένας από αυτούς».

Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, θετικές και μάλλον θετικές απόψεις εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό: 46% για τον Αλέξη Τσίπρα, 46% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, 40,5% για τον Σταύρο Θεοδωράκη, 40% για τη Φώφη Γεννηματά, 27,7% για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, 26,8% για τον Πάνο Καμμένο, 20% για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, 10,1% για τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Στην ερώτηση εάν από τις εκλογές θέλουν να προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολίτες απαντούν: Κυβέρνηση συνεργασίας, σε ποσοστό 55,1%, αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 39,6%.

Σε άλλη ερώτηση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν πως μετά τις εκλογές η χώρα πρέπει να συνεχίσει με: Οικουμενική κυβέρνηση σε ποσοστό 38,9%, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 16%, κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 15,4%, κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 7,8%, κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ποσοστό 6,1%.