Πολιτική

Τα κόμματα στη Βουλή για το μεταναστευτικό

Τα κόμματα στη Βουλή για το μεταναστευτικό Τα κόμματα στη Βουλή για το μεταναστευτικό
Τα κόμματα στη Βουλή για το μεταναστευτικό Ανυπαρξία κοινής πολιτικής στην ΕΕ όσον αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό διαπίστωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής επερώτησης της ΝΔ.

Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη «χθες η Ουγγαρία και η Σλοβενία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ακυρώσουν την απόφαση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στη χώρα τους. Τι θα γίνει εάν και άλλες χώρες προσφύγουν;».«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη σήμερα» συνέχισε η κ. Μπακογιάννη. Υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες, υπάρχουν χώρες που θέλουν να σηκώσουν φράκτες. Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία, δυστυχώς, δεν μπορούμε να αρνηθούμε».

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στο κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών κρατών μετά τη συνάντηση για τις προσφυγικές ροές στα Δυτικά Βαλκάνια, που έγινε στις 25 Οκτωβρίου, καταλόγισε στην κυβέρνηση ανεπάρκεια «στην προσπάθεια προσαρμογής που κάνει στην πραγματικότητα και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι με τη συνυπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος, η κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της στη σύνδεση των επανεισδοχών προσφύγων στην Τουρκία με την απελεύθερωση της βίζας για τους υπηκόους Τουρκίας:«Η φράση λέει «Making full use of the potential of the EU-Turkey readmission agreement and the visa liberalization». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι το χρόνο κατά τον οποίον δεσμεύεται η Τουρκία να προχωρήσει στο να δεχθεί την επανεισδοχή, τον συνδέουν με το χρόνο που θα προχωρήσει η ΕΕ την απελευθέρωση της βίζας» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη σε άλλη φράση του κοινού ανακοινωθέντος, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η Ελλάδα μέσω της φράσης «Strengthening the Frontex Western Balkans Risk Analysis Network with intensified reporting from all participants» ουσιαστικά αποδέχεται να αντιμετωπίζεται ως ισότιμη εταίρος με την ΠΓΔΜ στα πλαίσια του δικτύου πληροφοριών του Frontex.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης, τόνισε ότι αιτία των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Μ. Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει εμπλέξει σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και τη χώρα, παραχωρώντας για επιχειρήσεις τη βάση της Σούδας.

Ο κ. Κατσώτης κάλεσε το λαό να δείξει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, διεκδικώντας ταυτόχρονα την κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου και της συνθήκης Σένγκεν. Συγχρόνως, χαρακτήρισε «ύποπτες» τις ΜΚΟ που δρουν «υποστηρίζοντας την κυβέρνηση στο έργο του εγκλωβισμού των μεταναστών».

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Ι. Φωτήλας τόνισε ότι η Υπηρεσία Ασύλου δεν μπορεί να λειτουργήσει με 60 μόλις άτομα, και καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση. Όπως είπε, η Ελλάδα κατάφερε να δεχθεί 50.000 πρόσφυγες μόνη της, ενώ όλες οι άλλες χώρες των Βαλκανίων συνολικά έχουν αποδεχτεί 50.000 πρόσφυγες.

Ο Α. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ είπε ότι η κουβέντα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό «δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές κορώνες» και πρόσθεσε: «Μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία; Μπορεί να κάνει κάτι η χώρα για να τον σταματήσει; Μπορεί η χώρα να επιβάλλει στην Τουρκία να σεβαστεί αυτά που έχει υπογράψει;»

Το θέμα της διαχείρισης του ζητήματος από το σώμα του Κοινοβουλίου έθεσε και ο Δ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων. «Πως θα διαχειρισθούμε το θέμα συνάδελφοι; Με φωνές και τσακωμούς μεταξύ μας;». Ο κ. Καρράς πρότεινε «να ομονοήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, να προχωρήσουν προς τα έξω σε κοινή γραμμή για να μπορέσουν να πετύχουμε κάτι». Και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και να εργασθούμε με όλη την Ευρώπη για την προώθηση ανακωχής στη Συρία».

Ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, με βαριούς χαρακτηρισμούς, κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Γ. Μουζάλα, τον οποίον χαρακτήρισε «διορισμένο υπουργό των λαθρομεταναστών», ενώ σχολιάζοντας την πολιτική του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα είπε: «Προφανώς είναι ηλίθιος ο άνθρωπος».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να «μετατρέψει σε γκέτο λαθρομεταναστών τη χώρα», αλλοιώνοντας τον ελληνικό πληθυσμό, προκειμένου να «ξεπουληθούν ευκολότερα οι πλουτοπαραγωγικές της πηγές». Πρόσθεσε ότι η λύση «είναι κλειστά σύνορα» και αναφέρθηκε σε νομοθεσία «που προβλέπει για όποιον εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα επαναπροώθηση και απέλαση», της οποίας απαίτησε την εφαρμογή.